Piloții Lionel Buruiană și Mihai Crihan (foto) au fost capturați de talibani în noiembrie 2015, în Afganistan, în timp ce efectuau o misiune civilă la bordul unui elicopter, notează stirileprotv.ro.

Un alt treilea membru al echipajului a fost ucis. Din acel moment, autoritățile din Republica Moldova nu au făcut niciun anunț despre cei doi piloți până când politicianul Renato Usatîi, primarul socialist din Bălți, a postat mai multe filmulețe pe Facebook.

În clipuri, Usatîi dialoghează cu cei doi care dau mai multe detalii personale. Potrivit sursei citate, înregistrările ar fi fost făcute în decembrie 2017.

„Aici se spune că nu credeţi că sunt în viaţă. Scumpii mei părinţi, iubita mea familie, eu sunt în viaţă, trăiesc şi până când mă ţin tare. Au trecut doi ani de când sunt închis, de când nu mi-am văzut familia, însă cu mintea, cu gândul sunt aproape de voi. Mă rog ca să fie bine, ca să fiu şi eu eliberat în viaţa împreună cu nenea Mişa să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video şi care vor lua decizii în privinţa noastră, din suflet vă rog, vă implor, ajutaţi-ne”, a spus unul dintre piloţi, Lionel Buruiană.

Nu se ştie cum a ajuns Renato Usatîi în legătură cu piloţii.

„De doi ani în minte stăm închişi, adresa nu o mai ţin minte. Cei care văd acest filmuleţ înseamnă că încă mai suntem în viaţă, suportam chinurile şi greutăţile acestea. Vă rog să ne ajutaţi. Ne este greu, suntem închişi, fără ferestre, fără nimic, nu vedem nici soarele, vă rog ajutaţi-ne cine poate să ne scoată de aici cât mai repede”, declară celălalt pilot, Mihai Crihan.

După ce filmarea a făcut făcută publică, Procuratura din Republica Moldova a emis un comunicat prin care îl acuză pe Renato Usatîi de iresponsabilitate

„Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare.

Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”, se arată în comunicat.

sursă foto: Facebook


Citește și Acordarea sumei de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut din România, amânată la nesfârșit de guvernanți. Legea trebuia aplicată din 2013


 

Urmărește-ne pe Google News