„Am ajuns în Tiraspol, capitala Transnistriei, o regiune controversată unde trecutul sovietic încă trăiește. Știai că Transnistria și-a declarat independența în 1990, dar nu este recunoscută de nicio țară? În acest vlog, descopăr atmosfera unică a acestui loc, monumentele sovietice, poveștile localnicilor și viața într-un stat nerecunoscut”, spune tânăra, la începutul călătoriei.
După o plimbare de câteva ore pe străzile orașului, în centrul Tiraspolului, lângă Piața Centrală, cei doi români au intrat într-un restaurant pentru a mânca, atrași de mirosul îmbietor.
„Am mâncat de toți banii, dar acum trebuie să plecăm”, a spus tânărul. Cei doi au plătit 108 ruble pentru două porții de mâncare. „Mâncarea a fost delicioasă! Ori suntem noi nemâncați, ori ei gătesc foarte bine. Mă refer aici, în general, la ei, moldovenii. Fac niște preparate senzaționale”, a spus tânăra.
Regiune separatistă, controlată de Moscova
Transnistria este o regiune separatistă din Republica Moldova pe care Moscova o controlează și unde sunt staționate trupe ruse.
Regiunea apare pe hărțile militare ale invaziei Ucrainei ca o țintă a atacurilor forțelor ruse care pleacă din orașul-port Odesa.
Potrivit lui Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, situația din Transnistria „s-a degradat” ca urmare a politicii guvernului moldovean, „condus de președinta Maia Sandu”, care este „vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”.
În primăvara anului trecut, Lavrov a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.
Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar.
Pe 9 martie, serviciile de securitate din regiunea separatistă Transnistria, estul Republicii Moldova, au anunțat că au împiedicat o tentativă de asasinare a lui Vadim Krasnoselski, liderul republicii nerecunoscute Transnistria, comandată de Kiev. Ucraina a respins acuzațiile ca fiind o „provocare orchestrată” a Kremlinului.
Poate fi apărată doar cu „armamentul strategic”
Unul dintre cei mai urmăriți propagandiști ruși, Mihail Zvinciuk, șeful think-tankului rusesc Rybar Force, o organizație pro-Kremlin și prorăzboi, nu s-a ferit să spună că Transnistria poate fi apărată de Rusia doar cu „armamentul strategic”, adică arsenalul nuclear.
„Aceasta (Transnistria) este o bucată din Rusia pe care nu o putem apăra fizic, exceptând folosirea armelor strategice. Iar folosirea armelor strategice ar deschide Cutia Pandorei”, a spus Zvinciuk pe contul său de Twitter, un cont urmărit și citat inclusiv în rapoartele despre evoluția războiului din Ucraina ale Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Analiza legată de situația din Transnistria a lui Zvinciuk spune că „șefii Transnistriei au apelat la Rusia și au cerut ajutor în legătură cu introducerea de către Moldova a blocadei economice a republicii nerecunoscute internațional.