Adrian P. este project manager la o multinațională din domeniul IT din România.
Începând de anul
trecut, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, a început să investească
pe bursele din Statele Unite. Folosește aplicația Revolut și nu joacă sume
mari. Până acum a investit circa 3.500 de dolari.
„Atacul” de pe Wall Street
Zilele acestea au fost intense pentru el. Și asta pentru că a participat la „atacul” dat de micii investitori împotriva speculatorilor.
A participat la efortul colectiv cu 80 de dolari la achizițiile de acțiuni ale lanțului cinematografic AMC. Spune că la salariu va mai pune 100 de dolari. Este dispus chiar să piardă tot ce investește în aceste acțiuni.
Scopul este
cumpărarea de titluri și ținerea lor astfel încât prețul să crească, iar
speculatorii să înregistreze pierderi.
Dar nu banii sunt miza. Importantă este transmiterea unui mesaj, explică Adrian. „Este un moment istoric în care micul investitor, omul de rând, are șansa să schimbe modul în care se fac afacerile pe piețele financiare”.
„În acest moment – continuă acesta – sunt favorizați cei bogați, care au acces la informații, resurse și instrumente care nu sunt disponibile pentru publicul larg. Mai mult, cei care au provocat criza din 2008 nu au fost pedepsiți. Iar în 2020, un an dominat de pandemie, averile miliardarilor au crescut accelerat”.
Prin această mobilizare vrem să le arătăm celor care fac parte din «grupul celor 1%» că peștii cei mici se pot uni și coordona pentru a pune pe fugă rechinii.
Adrian P.:
Pedeapsă pentru
speculatori
Ștefan* este un
alt investitor-haiduc. Nu vrea să i se știe numele și nici unde lucrează.
Joacă la bursă
tot prin Revolut, pentru că aplicațiile Robinhood sau eToro, folosite de micii
investitori din SUA, nu sunt disponibile în România.
A participat și el, simbolic, cu 20 de dolari la campanie, iar anul trecut a avut câteva acțiuni atât la AMC, cât și la GameStop.
Participarea sa este tot o revoltă. „M-am băgat și eu pentru că Citron mi-a ars la finalul anului trecut o companie la care aveam acțiuni cu acuzații false și a rămas nepedepsit”, spune acesta.
În urma acuzațiilor, acțiunile au scăzut și nu și-au mai
revenit, iar el a rămas pe pierdere cu câteva zeci de dolari.
Citron Research este unul dintre fondurile speculative care pariau împotriva GameStop, alături de Melvin Capital. Amândouă fondurile au înregistrat pierderi de mai multe miliarde de dolari după acțiunea micilor investitori și sunt amenințate astăzi cu falimentul.
Revolta micilor investitori, recapitulare
- GameStop anunță pe 11 ianuarie că a ajuns la un acord cu investitorul Ryan Cohen pentru strategia de viitor a companiei. Acțiunile companiei au crescut de la 20 la 40 de dolari bucata.
- Fondurile de investiții Citron Research și Melvin Capital au început să parieze împotriva GameStop, afirmând că valoarea corectă a acțiunilor este de 20 de dolari.
- Forumiștii nu au fost de acord și au început să se îndemne pe Reddit să cumpere acțiuni pentru a provoca pierderi speculatorilor.
- Acțiunile GameStop au crescut câteva zile la rând, până la peste 450 dolari bucata. Per total, capitalizarea companiei a urcat de la 1,7 miliarde de dolari la 30 de miliarde.
- Fondurile speculative au fost obligate să-și răscumpere acțiunile, înregistrând pierderi de miliarde de dolari.
- Pe lângă GameStop, mai sunt tranzacționate puternic titlurile AMC, BlackBery, Nokia, KOSS și Express.
- Joi, aplicația de tranzacționare Robinhood a blocat micii investitori să mai tranzacționeze aceste acțiuni, alături de mai multe companii de brokeraj.
- Aplicația Robinhood își schimbă de vineri decizia.
- Vineri, acțiunile GameStop creșteau cu 71%, până la 325 de dolari, iar cele ale AMC, cu 52%, până la 13,2 dolari.
Revolta se extinde online
Acțiunea de protest nu s-a încheiat, dimpotrivă, pare să se extindă.
Unii membri ai rețelei sociale Reddit au prezentat capturi de ecran în care arată că investesc sume importante. Unul dintre aceștia a investit 188.000 de dolari într-o nouă „bătălie”.
O altă postare îl arată pe miliardarul Justin Sun, un antreprenor chinez din domeniul IT care conduce criptomoneda TRON și este proprietarul BitTorrent. Acesta a scris pe Twitter că va cumpăra acțiuni GameStop de un milion de dolari.
Elon Musk a provocat creșterea cu 14% a bitcoin
Elon Musk, care luptă cu Jeff Bezos pentru titlul de cel mai bogat om din lume, a scris că este dezamăgit de cenzura făcută de platformele online care au blocat joi tranzacțiile cu acțiuni GameStop, AMC sau Blackberry.
Acesta și-a listat apoi la biografie hastag-ul #Bitcoin, provocând creșterea cu 14% a monedei virtuale, conform Reuters.
La momentul scrierii acestui articol, bitcoin creștea cu 18%.
Banksy, dat ca exemplu
Tot pe Reddit, un alt comentator a postat o operă a celebrului artist stradal Banksy, renumit pentru caracterul protestatar al operelor sale.
Aceasta înfățișează un corporatist care biciuie o serie de oameni simpli, iar biciul său este de forma unui grafic bursier, simbolizând exploatarea oamenilor simpli de către companii și marii investitori de pe burse.
Speculatorii au
pierdut 71 de miliarde de dolari
Fondurile
speculative pariază împotriva companiilor împrumutând acțiuni pe care le vând
apoi rapid.
Scopul este să provoace scăderea prețului. Apoi le răscumpără la un preț mai mic, ca să le dea înapoi, dar bagă în buzunar diferența de preț.
Potrivit companiei de analiză de date Ortex, de la începutul anului fondurile speculative au înregistrat pierderi de 70,87 de miliarde de dolari și câștiguri de 16,8 miliarde, astfel că acestea sunt la final pe minus cu 54 de miliarde de dolari, potrivit MarketWatch.
Comparație cu
Assange și Snowden
Pentru Ștefan*, atacul micilor investitori este echivalentul financiar a ceea ce făceau Julian Assange în 2010 și Edward Snowden în 2013.
Assange a
publicat în anul 2010 pe WikiLeaks o serie de telegrame ale diplomaților
americani, dar și filmulețe în care se vede cum militarii americani omoară
civili în Irak în lovituri aeriene.
Ulterior, acesta
a fost pus sub acuzare, s-a refugiat în ambasada de la Londra a Ecuadorului, de
unde a fost evacuat în 2019. De atunci este arestat în Marea Britanie.
Snowden, fost contractor al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), a prezentat în 2013 modul în care aceasta supraveghează internetul prin spionarea marilor platforme de tehnologie, precum Google, Facebook, Apple, Microsoft, Yahoo, AOL sau Skype.
Din cauza
scandalului, Snowden a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde a primit azil
și unde se află și acum.
***
„Școala de bani”
este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de
BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații
proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de
economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc
veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un
lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune
practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine.
BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de
publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.