La o săptămână după ce noul președinte Luiz Inácio Lula da Silva s-a instalat în funcție, mii de susținători ai fostului șef de stat Jair Bolsonaro refuză să accepte că acesta a pierdut alegerile. Protestatarii au spart barierele și au intrat, duminică, în clădirile Congresului, Curții Supreme și Palatului Prezidențial Planalto. 

„Sincer, ne așteptam să se întâmple la inaugurarea de săptămâna trecută. A fost pentru prima dată când am asistat la toată ceremonia, cu întreaga familie de aici și cu prieteni, cu inima cât un purice de frică să nu se întâmple ceva. Președintele ales Lula, a defilat cu mașina fără protecție și am tremurat cu gândul că vreun extremist va încerca să-l asasineze”, povestește pentru Libertatea românul Dan Palcu. Este stabilit în São Paolo din 2018.

„O mișcare trumpistă”

În interiorul clădirilor luate cu asalt, în special în palatul prezidențial, au fost distruse mobilier și opere de artă, dar și documente. Susținătorii lui Bolsonaro au distrus birourile parlamentare și s-au urcat cu picioarele pe scaunele din Senat. Imaginile filmate la fața locului amintesc de invazia Capitoliului din SUA, din 6 ianuarie 2021. De altfel, mai multe voci descriu revoltele din capitala Braziliei ca „o încercare clară de a simula invazia Capitoliului, ca o reproducere a mișcărilor trumpiste și un semnal simbolic de forță și legături transnaționale din extrema de dreapta globală”.

Președintele ales Lula a ordonat intervenția armatei pentru restabilirea ordinii. La câteva ore de la izbucnirea tensiunilor din capitală, președintele a declarat că toți oamenii vinovați pentru distrugeri vor fi găsiți și pedepsiți. „Să aflăm cine sunt finanțatorii”.

Jair Bolsonaro, care a fost învins la mică distanţă de Luiz Inacio Lula da Silva în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de pe 30 octombrie, a părăsit Brazilia la finalul anului pentru a se stabili în SUA. Nici Bolsonaro, nici Trump nu au reacționat în urma revoltelor. 

Dan Palcu, român stabilit în Brazilia din 2018

„Nu ne așteptam ca autoritățile să fie atât de pasive”

Dan Palcu are 42 de ani și este cercetător postdoctoral la Institutul Oceanografic din São Paolo. Evenimentele de duminică nu l-au luat prin surprindere. Ce l-a șocat însă a fost lipsa de reacție autorităților: „Știam că bolso-minionii (îi numim așa pentru ca sunt îmbrăcați în galben și nu se comportă ca niște minioni) vor protesta, dar nu ne așteptam ca autoritățile să fie atât de pasive”.

Libertatea: Cum crezi ca s-a ajuns aici? Care sunt cauzele?
Dan Palcu
: Senzația, cel puțin în familia mea, e că toată această campanie a violenței concentrată pe ură a fost un catalizator, adunând ce e mai frustrat și rău în această țară. Vorbim în principal de partea „albă” a societății (din sudul țării), care simte că și-a pierdut privilegiile, sau de categorii privilegiate – de exemplu camionagiii, care aveau acces la combustibil ieftin (comandat de Bolsonaro).

Vreme de secole, Brazilia a găzduit o segregare socială extremă, iar Lula este parte din generația care a spart o mare parte din barierele sociale. Sunt exemple clasice aici cazuri în care cei din clasa privilegiată se declară șocați că se întâlnesc cu faxineira (femeia care face curat) la aeroport. Cei privilegiați se simt foarte amenințați – și ar dori revenirea la vremurile de demult.

Pe lângă acest grup, creștinii neoprotestanți, o parte extrem de intolerantă a societății, au crescut ca pondere a populației și, de asemenea, se opun reformelor lui Lula.

Discursuri diferite 

Este suficient să vedeți cât de mare este ruptura între mesajele din timpul lui Bolsonaro și cele cu care vine Lula. De exemplu, ministrul femeii, familiei și drepturilor omului din perioada Bolsonaro, Damaeres Alves, spunea: „Este o nouă eră în Brazilia: băieții poartă albastru, iar fetele poartă roz”, față de succesorul din guvernul Lula, Silvio Almeida, care și-a început mandatul cu un ferm discurs de respect și incluziune: 

„Femei din Brazilia, voi existați și sunteți valoroase pentru noi. Bărbați și femei de culoare din Brazilia, voi existați și sunteți valoroși pentru noi. Popoare indigene ale acestei țări, voi existați și sunteți valoroși pentru noi. Persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender, travestite, intersexuale și non-binare, existați și sunteți valoroase pentru noi. Oameni fără adăpost, voi existați și sunteți valoroși pentru noi. Persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, beneficiarii amnistiei și copiii beneficiarilor amnistiei, victimele violenței (…) voi existați și sunteți valoroși pentru noi”.

Susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro se ciocnesc cu forțele de securitate, pe 8 ianuarie, în Brazilia. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii pro-Bolsonaro. Foto: Profimedia

„Bolsonaro a fost marele provocator”

– Are dreptate Lula atunci când spune ca Bolsonaro a provocat evenimentele de duminică?
– Da! Bolsonaro a fost un mare provocator. Plecarea sa în Florida a lăsat în urmă un număr mare de suporteri frustrați. Bolsonaro a creat un scenariu imaginar că dacă țara este în haos, armata va interveni și va instaura o dictatură militară, cu el la putere. 

Lipsa lui de răspuns după alegeri a dus suporterii în situații ridicole de a cere ajutorul extratereștrilor, de a susține că aceștia l-au înlocuit cu Lula. În mod halucinant protestatarii au invocat „extratereștrii” alături de mesajul conservator „Dumnezeu, Patrie, Familie” al lui Bolsonaro. Pe acest fond de nebunie colectivă, Bolsonaro a evitat să-și confrunte electoratul. În această derută, susținătorii săi s-au întors la mesajele mai vechi.

„Totul pare o nebunie în masă”

 – Cum e atmosfera acum în Brazilia?
– Situația din São Paulo este extrem de calmă. Duminică era lume multă pe străzi, foarte relaxată la petreceri și baruri, pentru că aici este vacanța de vară. Este o vară rece, în care nu îți vine să mergi la plajă, așa că lumea stă în oraș. La piață și în barul unde am fost eu, lumea pomenea vag de ce se întâmplă în Brazilia alături de expresii „Ce rușine.

De dimineață am văzut mai multe filme cu vandalii care au invadat clădirile guvernamentale, pe Twitter și Instagram. Totul pare o nebunie în masă: oameni distrugând artă de patrimoniu, defecând pe monumente, chiar un grup de „patrioți” încercând să ucidă calul unui polițist. 

Și vocile de pe rețele cresc cu un mesaj comun „Fără amnistie!”. Lumea vrea să uite de acest moment rușinos, dar nu este dispusă să ierte acest act terorist absurd.

„Cred că acest act violent va uni poporul brazilian”

– Ce posibilități de unificare vezi pentru societatea braziliană?
– Brazilia este o țară a contrastelor. Dincolo de imaginea turistică, aici trăiesc triburi indigene, o populație afro-braziliană de descendenți de sclavi și descendenți de stăpâni de sclavi de origini portugheze, franceze și chiar olandeze, plus cu comunități de germani, italieni, japonezi, polonezi (și lista poate continua), descendenți al unui puternic val de imigranți din secolul XX. Este o țară cu clase sociale care încă nu se ating și cu numeroase religii. Vor fi mereu diferențe și dificultăți, dar ceea ce se articulează acum în media este respect”. Brazilienii trebuie să regăsească respectul pentru ceilalți.

Brazilienii își iubesc țara cu o înverșunare ce îi unește și cred că evenimentele de duminică au produs un șoc ce va apropia părți cu viziuni opuse. 

Brasilia, capitala federală, este un oraș al brazilienilor, nu are o amprentă colonială, a fost construit de la zero de către o țară care își caută viitorul și acest act violent va uni poporul brazilian. Cred că majoritatea electoratului pro Bolsonaro condamnă acest act și probabil are remușcări. 

Clădirile guvernamentale din Brasilia au fost ocupate de protestatari. Foto: Profimedia Images

„Aici simt că se scrie istoria în fiecare zi”

Cum ai spune ca diferă mediul politic din Brazilia de cel din România?
De multe ori găsesc asemănări între România și Brazilia, dar nu când e vorba de politică. Brazilia este un stat federal, cu un congres foarte fragmentat. Bolsonaro a „cumpărat” voturi cu favoruri lipsite de viziune pe termen lung. 

Aici simt că se scrie istoria în fiecare zi. Lung așteptata emancipare a popoarelor indigene a început cu un minister al popoarelor indigene, condus de indigeni (pentru prima dată). Femeile sunt mai reprezentate ca nicicând. Însă există o perpetuă senzație că trăiesc într-o țară în care se încearcă găsirea unui viitor mai bun. Evident că nu toată lumea e mulțumită.

Marșul în sprijinul democrației. Fotografie trimis de Dan Palcu

Democrația: „în ritm de carnaval, dar cu versuri politice”

Luni seară, Palcu a mers la una din manifestațiile pentru sprijinul democrației organizate în toată țara. A descris atmosfera din Sao Paolo astfel: „toate vârstele, toate culorile, în ritm de carnaval, dar cu versuri politice”. 

Român, antrenor de haltere: „Dacă oamenii cred în ceva fals, sunt în stare și să moară pentru asta”

Dragoș Stănică s-a mutat în Brazilia încă din anii ‘90. De 20 de ani, este antrenorul selecționatei de haltere a țării. Se aștepta la incidente violente în urma rezultatului alegerilor, dar nu la unele de proporții. „Ei au venit cu autobuze, durează călătoria și 2-3 zile câteodată, depinde de unde au venit. A fost clar premeditat”.

Dragoș Stănică este antrenorul naționalei de haltere a Braziliei

Și el crede că dimensiunea incidentelor de duminică a fost posibiliă și din cauza pasivității poliției. „Poliția n-a vrut să intervină de la început. Guvernatorul l-a pus ca șef la Siguranță pe fostul ministru de justiție al lui Bolsonaro. Acesta era cu Bolsonaro în SUA. Au lăsat lucrurile să meargă așa. Dacă știi că pot veni 5.000-6.000 de persoane turbulente și pui în fața lor doar 100 de polițiști, e clar că o să se întâmple ceva”.

Întrebat cum au ajuns totuși oamenii să creadă că alegerile au fost furate, Stănică spune: „Aici, oamenii cred în ce vor ei. Și, dacă ei cred în ceva fals, sunt în stare și să moară pentru treaba aia”. Antrenorul susține că protestatarii au fost manipulați de cei mai bogați dintre brazilieni, ale căror interese au fost afectate de rezultatul alegerilor. 

Cum foarte multe persoane bogate au câștigat cu fostul președinte, de exemplu, au câștigat terenuri enorme în Amazonia și știu că o să piardă acum, pentru că va începe o politică de protecție a mediului înconjurător.

„Dar până la urmă o să se descopere cine a plătit toate astea. Autobuzele sunt închiriate, mâncarea și cazarea oamenilor – totul e plătit de cineva”, mai spune Dragoș Stănică. „Cei care au finanțat cred că pot face tot ce vor aici. Și e o realitate. Ei fac efectiv ce vor aici”.

„Încercau să-i imite pe susținătorii lui Trump”

Deși Bolsonaro nu a comandat direct protestele violente, Stănică îl vede ca fiind unul dintre autorii morali. „El e simbolul lor. Din moment ce nu i-a oprit, e complice”.

Potrivit antrenorului român, majoritatea societății braziliene e revoltată de incidentele de duminică. „Pentru că e ceva antidemocratic și fără sens. Niște persoane nebune care încercau să-i imite pe susținătorii lui Trump. Americanii nu au stat la discuții, au împușcat pe câțiva. Asta nu s-a întâmplat aici, că poliția a luat-o la fugă”.

„Pe cine alegi între cel care dă foc Romei și cel care i-a furat bani?”

Una dintre consecințele revoltei de duminică este, potrivit românului, că stânga lui Lula va câștiga foarte mult capital politic și că vor putea folosi incidentele ca pretext politic pentru diferite decizii: „Sunt multe persoane foarte competente care nu sunt de stânga și nu or să mai fie utilizate. Se va argumenta: mi-e frică, o să invadeze, o să atace Parlamentul. Întotdeauna echilibrul din natură nu e așa firesc și în politică”.

Politic, Stănică se definește „clar împotriva stângii, a comunismului”, dar la prezidențialele din Brazilia, nu erau multe opțiuni: 

La alegeri a fost între cel care dă foc Romei și cel care i-a furat bani Romei, pe cine alegi? Ăla (n.r. – Lula) cel puțin a luat bani, dar n-a dat foc Romei. Cel puțin, nu distruge.

 
 

Urmărește-ne pe Google News