Călin a ajuns în Franța în urmă cu 18 ani, cu speranța de a avea o viață mai bună. A trăit și a lucrat la Paris timp de zece ani, apoi a ajuns lângă Poitiers. S-a angajat la spații verzi și a asigurat un acoperiș deasupra capului familiei sale, plătind o chirie corespunzătoare.
Rămași pe drumuri, românii s-au refugiat într-o casă veche, părăsită
Contractul, însă, i-a expirat, iar cuplul și copiii lor, din lipsă de bani, s-au refugiat în duba familiei, dormind într-o parcare de lângă un parc din Poitiers. O singură întâlnire avea să le schimbe viața. Un trecător i-a observat și le-a arătat o casă veche, părăsită din cartier. Fără să stea pe gânduri, familia s-a dus acolo și au împins ușa de la intrare închisă mai mult de formă.
„Am descoperit o casă într-o stare tristă, plină de praf și păianjeni uriași ”, își amintește Monica, partenera lui Călin.
Pentru prima noapte, la începutul lui august 2024, toți se ghemuiesc în sufragerie și încearcă să doarmă puțin.
Curățenie generală. „Copiii au lucrat cu mine. Ne-am distrat foarte mult”
Ziua următoare este dedicată descoperirii etajului superior al clădirii.
„Copiii s-au acomodat repede repede, dar a trebuit să le explicăm situația, că aceasta nu este casa noastră!”, și-a amintit Călin.
Cu toate acestea, bărbatul de 34 de ani decide să-și mute familia acolo și să-și îmbunătățească confortul. După o curățenie majoră, începe să reabiliteze interiorul și să degajeze exteriorul.
„Copiii au lucrat cu mine. Ne-am distrat foarte mult”, mărturisește Călin.
Proprietarii au chemat poliția. „Le-am explicat situația și ne-au ascultat”
Proprietarii au aflat, într-un final, de situație. Au mers în întâmpinarea familiei de români însoțiți de poliție, apoi de un executor judecătoresc pentru a constata ocupația ilegală.
„Le-am explicat situația noastră. Proprietarii ne-au ascultat și înțeles”, spune Călin.
Familia lui a rămas în căsuța veche și a început o muncă importantă. Aproape toate camerele au fost refăcute. Mucegaiul a dispărut, găurile din pereți au fost umplute și parchetul a fost readus la strălucirea de odinioară. Au fost instalate tapiserii noi, o bucătărie nouă și un duș.
Copiii merg la școală, iar Călin își caută un nou loc de muncă
S-au făcut chiar donații familiei pentru schimbarea întregii rețele electrice.
„Am încheiat un contract pe numele meu pentru energie electrică și apă ”, precizează Călin, care își dedică toate economiile confortului copiilor săi.
În doar două luni, fața casei s-a schimbat foarte mult. Acolo domnește fericirea și familia și-a reluat cursul vieții. Copiii merg la școală, iar Calin visează la un nou loc de muncă. El este gata să „facă orice” pentru a-și recâștiga independența financiară.
Vrea să-și închirieze legal o locuință și să o returneze pe cea din Poitiers, construită în 1928, proprietarului de drept.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Ibi. • 13.10.2024, 08:31
Parcă e o poveste, "Căsuța din pădure".. mie îmi place,e cu învățăminte, cu morală,cu o lecție de viață. Indiferent ce nație,sunt oameni,suflete... Ideea e că dacă crezi in bine,dacă muncești,perseverezi,chiar ți se întâmplă lucruri bune. Bravo, Călin...să ți ajute Dumnezeu, să ți crești copii și să fii sănătos și împlinit.
K476 • 13.10.2024, 02:21
Inca un articol anti romanesc prin dezinformare. Acuz din nou toate institutiile care comploteaza prin scrierea si preluarea acestuinarticol de tradare de neam si tara si sper sa fie judecati. Familia daca vine din Romania, nu este familie de romani ci de cetateni romani de alta etnie. Sper ca mai multe persoane sa fie condamnate cu executare pentru campania de denigrare a romanilor si asociere infractionala.
C_S_A_Miloaga • 12.10.2024, 22:29
Daca vezi ca nu merge...te intorci in tara...nu stai pe acolo la cersit...asta e clar...nu ai de ce sa stai daca nu ai de munca..nu ai chirie...