Luis Lens și Cesar Gimeno făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania. În timp ce explorau peisajul subacvativ și adunau gunoaie, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit ziarului El Pais.
Au observat atunci că obiectul strălucitor avea o inscripție cu o față grecească sau romană antică și au presupus că este vorba de bijuterii. Au continuat să cerceteze zona și au descoperit zeci de monede, ascunse printre stânci.
„Este incredibil. Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”, a declarat Luis Lens pentru publiația El Pais.
Cei doi au anunțat comoara găsită autorităților locale, iar la fața locului a mers o echipă de scafandri și arheologi. În total, erau 53 de monede de aur, trei cuie și rămășițele a ceea ce părea a fi un cufăr.
Oamenii de știință de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au aflat că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.
„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au sugerat că monedele ar fi putut fi ascunse de pirați.
Foto: The University of Alicante