Cei doi ar fi convins sute de mii de oameni oameni să investească într-un serviciu de exploatare a criptomonedei numit HashFlare și într-o bancă virtuală falsă numită Polybius.
A fost emis un rechizitoriu american.
O declarație a Departamentului de Justiție al SUA spune că cei doi sunt acuzați de fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani, infracțiuni pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.
Acuzații s-au prezentat în instanță în capitala Estoniei Tallinn și sunt reținuți în așteptarea extrădării în SUA, se arată în comunicat Nu a existat niciun comentariu imediat din partea avocaților lor.
Oferind detalii despre presupusa înșelătorie, Departamentul de Justiție spune că cei doi păcăleau victimele, oferindu-le șansa de a cumpăra operațiunile minerit criptomonede ale HashFlare.
Mineritul criptomonedelor folosește computere pentru a genera monede virtuale pentru profit, un proces care consumă cantități semnificative de putere de calcul și energie electrică.
Clienții din întreaga lume ar fi achiziționat contracte HashFlare în valoare de peste jumătate de miliard de dolari din 2015 până în 2019. Dar operațiunea și-a supraestimat capacitățile.
DoJ susține că victimelor li s-au promis și dividende dacă investeau în Polybius, o bancă virtuală pe care Potapenko și Turogin au declarat că au înființat-o.
Se spune că inculpații au strâns 25 de milioane de dolari în acest fel, dar nicio bancă nu a fost înființată vreodată. Ei au folosit companii-fantomă pentru a spăla veniturile din infracțiuni, cumpărând cel puțin 75 de proprietăți și mașini de lux, spune DoJ.
A fost „unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia”, a spus Oskar Gross de la Biroul de criminalitate cibernetică al poliției din Estonia, citat de agenția de presă ERR din Estonia.
De asemenea, autoritățile țării au avertizat că tehnologia a „crescut riscul de fraudă”.
Cazul vine într-un moment de nervozitate crescută pe piața cripto, în urma prăbușirii celui de-al doilea cel mai mare exchange de criptomonede din lume, FTX. Compania a declarat faliment în SUA săptămâna trecută și datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari, potrivit unui dosar al instanței.