Confruntarea a avut loc într-o zonă din regiunea Madre de Dios, când tăietorii de lemne care deschideau o potecă în pădure au fost atacați cu săgeți, potrivit lui Daniel Pena, purtătorul de cuvânt al FENAMAD, o organizație care reprezintă peste 30 de comunități indigene și care a făcut anterior presiuni asupra guvernului din Peru pentru a proteja teritoriul locuit de tribul Maschco Piro.

Ministerul Culturii din Peru a raportat incidentul luni seara și a precizat că investighează cazul împreună cu biroul procurorului și poliția. De cealaltă parte, FENAMAD a anunțat de asemenea luni că această confruntare a avut loc într-o zonă din apropierea râului Pariamanu, care face parte din teritoriul Mashco Piro, unde cel puțin doi tăietori de lemne au fost uciși de săgeți, un altul a fost rănit și doi sunt dați dispăruți.

Potrivit unor imagini rare făcute publice luna trecută, membri ai tribului Mashco Piro au fost văzuți ieșind în afara teritoriului lor. Această părăsire a teritoriului este pusă pe seama unei presiuni masive din partea industriei forestiere.

Cel puțin patru persoane – muncitori și locuitori ai zonei – au murit între 2015 și 2022 în ciocniri cu Mascho Piro, potrivit Ministerului Culturii din Peru.

„Este o tragedie care putea fi evitată. Autoritățile din Peru știu de ani că această zonă pe care au ales să o vândă pentru exploatare forestieră este de fapt teritoriul Mashco Piro”, a declarat pentru The Guardian Caroline Pearce, directoare executivă a ONG-ului Survival International.

„Facilitând exploatarea forestieră și distrugerea acestei păduri tropicale, ei nu numai că pun în pericol supraviețuirea oamenilor Mashco Piro, care sunt extrem de vulnerabili la epidemiile de boli aduse de străini, dar au pus cu bună știință în pericol viețile lucrătorilor forestieri”, a adăugat ea.

Activiștii susțin că Mashco Piro ar putea fi cel mai mare trib izolat din lume, numărând peste 750 de membri. Ministerul Culturii din Peru prezintă o estimare mai prudentă, de aproximativ 400 de membri.

Peru are 25 de triburi care trăiesc izolate sau în contact inițial, al doilea cel mai mare număr din Pădurea Amazoniană, după Brazilia.

Urmărește-ne pe Google News