După decenii de corupție la cel mai înalt nivel, Liban, „perla Orientului”, a ajuns în colaps: inflația a scăpat de sub control, iar energia a fost raționalizată, arată BBC.
La începutul lunii iulie, cele două centrale principale care alimentau țara cu energie electrică – centralele de la Deir Ammar și Zahrani, care asigură circa 40% din curentul electric – au fost oprite din lipsă de combustibil, potrivit presei internaționale.
Pentru prima dată, a fost deconectată întreaga rețea de stat, iar generatoarele individuale au devenit singura sursă de energie electrică. În paralel cu criza de curent electric, în unele zone, oamenii se confruntă și cu raționalizarea apei, căci pompele stațiilor de apă sunt întreținute tot cu motorină și nu mai au rezerve care să asigure funcționarea.
De asemenea, moneda locală, lira libaneză, și-a pierdut peste 90% din valoare în ultimii doi ani. Drept consecință, mai mult de jumătate din populația de aproximativ 6 milioane de locuitori a țării a fost aruncată în sărăcie.
„Refugiați ai electricității”
Pentru libanezii care nu-și permit electricitate, lumânările reprezintă singura lor sursă de lumină, arată un reportaj BBC. În această situație se află și Hassan Hosho, aflat la vârsta a treia. Bărbatul mărturisește că se află în mare impas. La fel ca mulți alți cetățeni, criza economică profundă prin care trece țara lui, inflația și sărăcia l-au privat de bunuri esențiale.
„Sunt bolnav cronic și am nevoie de medicamente pentru a rămâne în viață. Însă ele nu mai sunt de găsit. Mi s-a spus că pot găsi medicamentul de care am nevoie în Beirut, dar la un preț dublu”, își povestește bărbatul amărăciunea.
Pentru că nu au curent în propriile lor case, alți libanezi preferă să iasă pe stradă. Adunați în jurul unei lămpi cu energie solară, oamenii se autointitulează „refugiați ai electricității”:
„Nu avem curent, nu avem apă, nu avem nimic. Ne-am strâns aici pentru că în case stăm în beznă”, mărturisește o femeie, potrivit sursei citate.
Cozi infernale în benzinării
Populaţia locală e în pragul disperării dat fiind că există o problemă de aprovizionare cu produse de primă necesitate și peste tot se formează cozi interminabile. Furioși, oamenii au început să ia cu asalt benzinăriile.
Potrivit AFP, în luna august, Libanul a trimis armata în benzinării, pe fondul penuriei grave de combustibili, în condițiile în care guvernatorul băncii centrale refuza să restabilească subvențiile fără o lege votată în Parlament.
„De 10 zile zile venim aici, la această benzinărie și ni se spune că au rămas fără carburanți. Guvernul a verificat și se pare că mai au 24.000 de litri”, spune un cetățean furios, în reportajul BBC. În fața haosului, mai multe benzinării au închis pentru a păstra stocul de carburant în așteptarea unei noi creșteri de prețuri.
Cum sfârșitul crizei e greu de prevăzut, tot mai mulți libanezi aleg să plece din țara aflată în beznă.
Generatoarele mențin afacerile în viață
Mulți libanezi se folosesc de generatoare deținute privat și se confruntă zilnic cu pierderi sau lipsă de curent electric. Este și cazul proprietarilor de restaurante care încearcă să-și mențină afacerile. Tinerii încă le mai trec pragul, dar nici ei nu se pot descurca la nesfârșit, după cum mărturisesc.
„Nimeni nu se aștepta ca după un an să fim în aceeași situație, ba chiar în una și mai rea. Credem că situația se va înrăutăți și mai mult. Oamenii sunt puternici. Dar când ajungi în situația dificilă de a nu mai găsi alimente și medicamente esențiale, nu mai contează cât de rezistent ești, cedezi”, spune o antreprenoare, potrivit BBC.
Ce spun oficialii libanezi
Miniștrii energiei din Liban, Egipt, Siria și Iordania s-au întâlnit miercuri, 8 septembrie, în Amman, capitala Iordaniei. Oficialii celor trei state și-au afirmat dorința de a facilita transferurile de gaze către Liban. Autoritățile libaneze au declarat că Banca Mondială s-a oferit să acorde o finanțare pentru gaz, fără a da însă alte detalii, potrivit Al Jazeera.
În ultimii doi ani, Libanului i s-au oferit o serie de împrumuturi și subvenții internaționale, inclusiv de la FMI, cu condiția ca țara să implementeze reforme în ceea ce privește transparența și corupția – lucru pe care Guvernul nu l-a făcut încă, deși țara se scufundă tot mai adânc în sărăcie și disfuncționalitate.
„Libanul are nevoie de aproximativ 3.600 de megawați. În prezent producem 700 de megawați. Deci, un ajutor ar fi substanțial”, a declarat un oficial al Libanului. Acești 700 de megawați se traduc în aproximativ două-trei ore de energie electrică în toată țara.
„Este o soluție temporară, dar va umple un gol, deoarece suntem la sfârșitul subvențiilor guvernamentale, fără nicio altă soluție plauzibilă pentru oameni”, a declarat pentru Al Jazeera Marc Ayoub, cercetător în domeniul Energiei la Institutul Issam Fares al Universității Americane din Beirut.