15 ani separă cele două fotografii. În ambele imagini, cei doi soți din Bristol, Anglia, stau exact în același loc, pe platforma de vizionare a ghețarului Rhône din Valais.

Dar aici se termină asemănările. Pentru că ceea ce se poate vedea în fundalul celor două imagini duce la o singură concluzie: un ghețar moare!

În timp ce în imaginea de acum 15 ani, ghețarul încă apare maiestuos în spatele celor doi, în imaginea actuală, masele de gheață s-au retras sute de metri.

Noua imagine este dominată de lacul de la limba ghețarului, a cărui formare a început în 2006.

„Și asta nu e pentru că am îmbătrânit noi”

Efectele schimbărilor climatice asupra ghețarului Rhône au fost un șoc pentru Duncan Porter (47 de ani). „Unde a dispărut ghețarul? Nu vă mint, am început să plângem când am văzut”, a spus britanicul.

„Ultimii 15 ani au devastat cu adevărat frumosul ghețar”, a insistat el. În 2009, Porter și soția sa Helen au vizitat ghețarul pentru prima dată.

„Fotografia de atunci este una dintre cele mai frumoase pe care le-am făcut vreodată”, afirmă Poter. Încă se află în sufrageria familiei.

Anul acesta, cei doi au vrut să repete călătoria de atunci alături de copiii lor, care s-au născut între timp, inclusiv fotografia de pe ghețar.

„Dar noua imagine nu mai este la fel de frumoasă precum cea veche. Și asta nu pentru că am îmbătrânit”, a constantat Porter.

Britanicul crede că totul este „un avertisment despre ceea ce se întâmplă cu planeta noastră chiar acum”.

Și pentru glaciologul elvețian David Volken (45 de ani), topirea ghețarului Rhône este alarmantă. „De fiecare dată când văd cât de multă gheață s-a pierdut din nou, este un șoc”, declară specialistul.

Expert: „Peste alți 15 ani, s-ar putea să nu mai fie deloc gheață”

Expertul în ghețari notează, de asemenea, că ghețarul va fi și mai afectat în acest an, din cauza temperaturilor mult peste medie.

Volken estimează pierderea la 1 până la 3 procente în cazul ghețarilor din Elveția. „Ar fi greșit să credem că anul acesta va fi unul bun pentru ghețari”, subliniază el, chiar dacă topirea din 2024 nu va fi probabil la fel de severă ca în 2022 și 2023.

În 2023, un total de aproximativ zece la sută din gheață a fost pierdută.

Dacă lucrurile continuă așa, Volken îi sfătuiește pe britanici să nu se mai întoarcă la ghețarul Rhône peste 15 ani: „Atunci probabil că nu va mai fi deloc gheață de văzut”.

Ghețarul Ronului, 17 kmp, s-a format lângă pasul Furka, pe valea fluviului Ron, în extremitatea nordică a cantonului Valais, centrul Elveției.

Are o lungime de 10 kilometri și avea o lățime medie de peste un kilometru. Este amplasat pe versantul sud-vestic al masivului Winterberg, pe o diferență de nivel de 600 de metri.

Limba ghețarului se află la 2.250 de metri altitudine, deasupra unui perete stâncos de unde izvorăște Ronul. Din cauza retragerii treptate prin topire, aici s-a format un lac glaciar.

Foto Blick

 
 

Urmărește-ne pe Google News