Proprietarul gondolei, Giorgio Bognolo, a spus că husele, pernele, decorațiunile și alte obiecte în valoare de câteva sute de dolari, care se aflau în gondolă, au fost aruncate în canal.
El a spus că turiștii au fost prinși atunci când trei localnici într-o barcă au observat gondola mergând în zigzag, de-a lungul canalului, și-au dat seama că ceva nu era în regulă.
Pe lângă eventualele acuzații penale de furt calificat, cei doi se confruntă și cu un dosar civil pentru daune intentat de Bognolo. Daunele se ridică la peste 10.000 de euro.
Gondolierul a declarat pentru CNN că a fost sunat la 3 dimineața de poliție, care a identificat barca ca fiind a lui.
„O foloseau ca pe o canoe, dar o gondola nu este ca o canoe, nu navighează drept”, a spus el.
„Nu este o barcă ușor de manevrat, se mișcă de colo-colo și se oprește. O vâslești în picioare, cu forcola”, bucata curbată de lemn curbată, folosită de gonfolieri pentru a naviga.
„Trei băieți și-au dat seama imediat că a fost furată, i-au oprit și au sunat la poliție. Mi-au salvat gondola, altfel cine știe unde ar fi ajuns până dimineață”.
Bognolo a spus că cei doi turiști, ambii despre care se spune că ar fi bărbați și au în jur de 30 de ani, râdeau când a sosit pentru a-și identifica gondola, care ajunsese la Muzeul Guggenheim, la aproximativ 300 de metri de punctul său de plecare.
Gondolele nu sunt bărci ieftine produse în masă. Bognolo spune că gondola sa sculptată manual și încrustată a costat 60.000 de euro și cheltuie 3.000 de euro în fiecare an pentru a o revopsi.
Avocatul lui Bognolo, Augusto Palese, a declarat pentru CNN va cere despăgubiri pentru articolele despre care se presupune că au fost aruncate din gondolă, plus zgârieturi și daune aduse ambarcațiunii, în valoare totală de aproximativ 10.000 EUR – 15.000 EUR.
De asemenea, se vor solicita daune pentru pierderea veniturilor pentru zilele în care se află în reparație, plus „daune morale”.