VIDEO: Profimedia

Este un videoclip scurt, dar dezvăluie multe despre cât de important este „asasinul de la Grădina Zoologică” pentru Vladimir Putin. Joi seară, rușii au publicat imagini care îl arată pe Putin pe un aeroport din Moscova. A venit acolo personal pentru a saluta prizonierii, după schimbul istoric cu Occidentul. Ca alte momente organizate de Kremlin, este un teatru perfect pus în scenă, nimic nefiind lăsat la voia întâmplării.

Nici măcar care prizonier coboară primul din avion. Este Vadim Krasikov (58 de ani), asasinul care a ucis un oponent al regimului lui Putin, la Berlin, în 2019, și de atunci este închis în Germania, unde a fost condamnat la închisoare pe viață.

Krasikow poarta o bluză de trening neagră și o șapcă albastră. A coborât din avion și a fugit spre Putin, care îl așteapta. Putin l-a îmbrățișat și i-a șoptit ceva la ureche.

Îmbrățișarea este scurtă. Krasikov primește o strângere fermă de mână de la Putin și e lăsat să plece cu o palmă pe spate. Bild scrie că „nu așa se salută străinii, ci tovarășii, complicii, frații de arme”. Putin, fostul agent KGB, Krasikov, agentul FSB.

Familiaritatea dintre cei doi a devenit deosebit de clară în momentul în care au fost analizate celelalte saluturi ale lui Putin cu cei aduși din Occident. Următorul care a coborât din avion a primit doar o strângere rapidă de mână și un zâmbet puțin prietenos. Putin i-a salutat apoi pe ceilalți într-o succesiune rapidă.

„Bijuteria coroanei lui Putin pe care dictatorul și-a dorit-o cu disperare înapoi. Chiar și propaganda rusă subliniază cordialitatea dintre Putin și ucigașul de la grădina zoologică”, mai scrie Bild.

Agenția de știri de stat TASS a relatat momentul: „În cele din urmă, rușii care fuseseră anterior închiși în țările occidentale au început să coboare. Putin i-a salutat pe fiecare cu o strângere fermă de mână sau chiar cu o îmbrățișare, de parcă i-ar saluta pe vechii prieteni. În special, l-a salutat pe Vadim Krasikov, un rus eliberat din Germania, cu un gest atât de cald”.

Faptul că propaganda de stat nu minimalizează sau ignoră acest gest, ci îl subliniază în mod deliberat, arată clar cât de important a fost Krasikov pentru Putin. Și vrea ca toată lumea să știe asta.

După cum a aflat Bild, agențiile de informații occidentale presupun că Putin și Krasikov au un trecut comun și că ucigașul are cunoștințe care ar putea fi periculoase pentru președintele rus.

Un serviciu secret occidental presupune că dictatorul rus se temea că Krasikov ar putea dezvălui informații importante dacă ar mai fi rămas într-o închisoare germană, ca să se răzbune pe regimul de la Moscova pentru că nu l-a eliberat. Sau pentru a face o înțelegere cu autoritățile de la Berlin.

Mai exact, se suspectează că Krasikov ar fi putut juca un rol sensibil în ascensiunea lui Putin la putere, în anii 1990, și ar fi putut fi implicat în moartea unui politician care era considerat tatăl adoptiv politic al lui Putin.

Anatoly Sobceak și Vladimir Putin, când primul era primar în Sankt Petersburg, la începutul anilor 90. Foto: Profimedia Images

E vorba despre Anatoli Sobceak, primul primar liber ales al orașului natal al lui Putin, Sankt Petersburg. Sobceak a fost în funcție din 1991 până în 1996 și a susținut cariera politică a lui Putin. O mână a spălat-o cealaltă: se spune că Sobceak l-a protejat pe Putin de dosarele de corupție, iar Putin și-a ajutat mentorul când a fost acuzat de luare de mită.

În acest timp, se crede că Krasikov a lucrat pentru cei doi politicieni aspiranți și a acționat împotriva oponenților lor politici.

Dar, în februarie 2000, la câteva săptămâni după ce Putin a preluat funcția de președinte, Sobceak a murit pe neașteptate. Cauza oficială a morții, un atac de cord, nu a fost niciodată dovedită. Rudele lui Sobceak au sugerat că politicianul rus a fost ucis.

Potrivit presei germane, Krasikov, care are 58 de ani, este un fost angajat al unității speciale FSB Alpha, care a sosit în Germania în 2019 cu un pașaport fals pe numele de Vadim Sokolov. Potrivit parchetului german, pe 23 august 2019, la Berlin, Krasikov s-a deplasat cu o bicicletă în spatele lui Zelimhan Hangoșvili, care a participat la cel de-Al Doilea Război Cecen de partea separatiștilor, și a tras trei focuri de pistol. Hangoșvili a fost ucis pe loc.

Urmărește-ne pe Google News