A refuzat să-i jure credință lui Nicolae Ceaușescu
În 1975, Doina Cornea a refuzat să depună jurământ faţă de Nicolae Ceauşescu, obligatoriu pentru toţi universitarii iar acesta a fost primul gest public de ostilitate contra regimului. Fiica sa a fugit în străinătate, iar nemulțumirea Doinei s-a revărsat în valuri contra regimului comunist.
În 1977, după arestarea lui Paul Goma, le-a adus studenţilor un text al acestuia. A fost atenţionată de şeful ei de catedră să “termine cu prostiile astea”.
Doina Cornea: ”Un popor hrănit doar cu lozinci”
Cel mai tranşant gest de opoziţie faţă de politica tot mai aberantă a lui Ceauşescu l-a făcut în 1982, când Doina Cornea a început seria mesajelor către Europa Liberă, prin textul “Scrisoare către cei care n-au încetat să gândească.”
Disidenta știa că nu putea să trimită textul în străinătate fără a fi interceptat așa că i-a venit ideea de a-l coase în interiorul unei păpuşi.
”Mi-am dat seama că nu [mai] pot trăi în minciună. Că numai adevărul mă poate salva, mântui. Văzând ce fac polonezii, cehii, mi-am dat seama că eu nu pot să mai accept regimul Ceauşescu. Mi-am spus că, dacă ei pot să protesteze, de ce nu putem şi noi?”, îşi începea profesoara de franceză scrisoarea. Cel mai mult se simţea îndurerată de crimele împotriva spiritului uman practicate de regim.
„Am devenit un popor fără o scară de valori morale şi spirituale. Un popor hrănit doar cu lozinci reducţioniste, stereotipe, omogenizate şi care înăbuşe, prin secvenţa sa obsedantă, orice deschidere spre adevăr, spre înnoire, spre creaţie. Cred că acest proces de secătuire spirituală stă la baza tuturor neajunsurilor pe care le trăim, căci prin forţa lucrurilor, societatea decade când indivizii se degradează” a scris Doina Cornea
Evident, politrucii au aflat despre gestul ofensator comis împotriva regimului și au chemat-o la partid să dea socoteală. Doina Cornea nu şi-a retractat afirmaţiile „ofensatoare” despre regim prezente în scrisoare și începând cu anul universitar 1983-1984 nu a mai fost inclusă în schema de cadre didactice. După un an de şomaj a fost nevoită să se pensioneze, cu interdicția de a lua legătura cu studenţii clujeni.