„Niciodată. Dar pot să vă spun că, atâta vreme cât am fost director general interimar, cu suportul dumneavoastră, cu votul dumneavoastră, nu am interferat nici măcar o secundă în politica editorială a Televiziunii publice şi nu voi face asta niciodată şi voi susţine necontenit libertatea de expresie a jurnaliştilor”, a spus Gradea.
Deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat mai multe întrebări preşedintelui interimar al SRTV, Doina Gradea, care fusese chemată anterior de PNL şi USR să dea explicaţii despre interviu la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.
„După cum ştiţi, atât USR, cât şi PNL au cerut participarea dumneavoastră în cadrul Comisiei de cultură în urma difuzării de către TVR a interviului între inculpatul Sebastian Ghiţă şi un domn jurnalist şi am câteva întrebări pe care aş vrea să vi le adresez punctual. Aşadar: care sunt persoanele din conducerea TVR care au fost înştiinţate de difuzarea acestui interviu şi care sunt persoanele care au aprobat difuzarea acestui interviu în această formă?; care au fost termenii înţelegerii dintre TVR şi deţinătorul de drept al interviului, cine a iniţiat negocierile pentru preluarea interviului de către TVR?; există un acord de coordonare editorială între cele patru posturi care au difuzat simultan acel material sau între TVR şi aceste posturi în particular? TVR a obţinut acordul direct şi expres al domnului Sebastian Ghiţă de a difuza acest material?”, a întrebat Bulai.
Doina Gradea a precizat că nu poate să reţină opt întrebări și a explicat de ce nu s-a prezentat la comisie, în data de 20 martie.
„Aşa cum reiese din adresa transmisă domnului preşedinte Gigel Ştirbu, am spus că la acea dată, la acea oră eram chemată la grupul de lucru al MAE pentru că sunt manager de proiect pe ţară pentru proiectul major numit Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, unde Televiziunea română este oficial broadcaster. Şi am comunicat că ăsta este singurul motiv pentru care nu pot participa. Au apărut informaţii şi declaraţii în spaţiul public că este o obrăznicie din partea mea faptul că nu m-am prezentat. Întotdeauna m-am prezentat”, a spus Gradea.
Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda (PSD) a arătat, la rândul lui, că subiectul legat de interviul cu Sebastian Ghiţă, ”a făcut valuri şi va mai face şi în continuare”.
”Eu zic că lucrurile se pot tranşa într-un mod mult mai simplu – având atât de multe solicitări, puteţi să le puneţi pe foaie, în mod direct, către doamna director general, care să vă poată da un răspuns aşezat, pertinent, în scris până la urmă la toate întrebările dumneavoastră. Noi discutăm acum despre soarta Televiziunii române, despre ce intenţionăm să facem cu ea de acum încolo şi de ce aşteptări avem de la acest CA. Dacă vreţi să transformăm această audiere într-un tir al întrebărilor, o putem face, dar cu siguranţă nu ajungem acolo unde ne dorim”, a spus Preda.
„Singurul motiv pentru care doream răspuns la aceste întrebări era că acum audiem persoana care a fost în conducerea TVR atunci când această instituţie s-a transformat în goarna penalilor. De aceea avem tot dreptul să punem aceste întrebări”, a insistat Bulai.
Și deputatul PSD Liviu Pleşoianu a vorbit în comisie despre subiectul „Ghiţă”, dând drept exemplu „celebrul caz” al lui Edward Snowden.
„Domnul Snowden a iscat un scandal imens în plan internaţional, pe numele domniei sale existând un mandat de arestare, deci un penal, un inculpat. Domnul Snowden este urmărit şi există mandat de arestare pe numele domniei sale. (..) Mi se pare odios să-i ceri unui jurnalist, indiferent de televiziunea unde îşi desfăşoară activitatea, fie că este vorba de un post comercial sau de un post public de televiziune, mi se pare odios să-i spui ce are voie şi nu are voie să facă. (…) Întrebarea mea este adresată tuturor celor prezenţi şi care aveţi candidaţi: să ridicaţi mâna sau să vă exprimaţi public dacă există persoane care consideră că un jurnalist, indiferent care, de la postul public de televiziune ar trebui cenzurat în momentul în care decide, ca jurnalist liber, să difuzeze un interviu cu oricine vrea”, a declarat Pleşoianu.
Doina Gradea a fost chemată la Comisia de cultură, după difuzarea interviului cu Sebastian Ghiță la TVR, în emisiunea prezentată de Ionuț Cristache. Directorul interimar al televiziunii publice era așteptat să se prezinte pe 20 martie, în fața comisiei, însă nu s-a prezentat.
Sebastian Ghiță i-a acordat lui Ion Cristoiu primul interviu de la fuga sa în Serbia.
Citește și: ANALIZĂ | Gaură de peste 5 miliarde de lei la buget după primele două luni. ”Revoluția fiscală” nu e de ajuns, anul trecut eram pe plus. Economiștii sunt deja îngrijorați