Întrebată de Adevărul dacă mai sunt oameni în TVR care doar aşteaptă să se pensioneze, Doina Gradea a replicat: “Da, sunt! Din prima zi în TVR a fost un domn care mi-a spus: «Mai am doi ani până la pensie. Vreau să stau liniştit». Ce puteţi înţelege din asta? Din păcate, nu putem face mai nimic în actualul cadru legislativ, dar este valabil pentru tot sistemul public, nu doar pentru TVR”.
Niciodată nu voi fi de acord cu cheltuirea banului public necorespunzător, trebuie să justifici fiecare leu pe care-l primeşti de la stat, din buzunarul oamenilor. Salariile sunt plătite tot din bani publici.
Doina Gradea, președinte SRTV:
Apoi a continuat: “Faci cercetare administrativă, faci cercetare disciplinară dacă nu vine la serviciu. Ei vin la serviciu… Vă răspund din nou: da, sunt oameni care doar aşteaptă să iasă la pensie. Dar sunt şi oameni care aşteaptă să iasă la pensie şi care muncesc. TVR este instituţia în care am întâlnit cei mai mulţi profesionişti de televiziune. Revenind, nu putem face mai nimic”.
Organigrama este aprobată pentru un număr maxim de 2.500 de angajaţi, în care sunt incluşi şi oamenii de la cele cinci studiouri teritoriale. În medie, avem până în 2.400 de angajaţi permanenţi.
Doina Gradea, președinte SRTV:
“În general, suntem pe niveluri ierarhice şi şeful ierarhic superior trebuie să semnaleze cine ce nu face. Nu am cum eu, preşedinte-director general, să urmăresc ce face fiecare dintre cei 2.400 de angajaţi. De aceea avem manageri plătiţi cu indemnizaţii de conducere – să urmărească activitatea şi folosirea resurselor”, a completat Doina Gradea.
Profitul net pe 2019 al TVR, 18.000 de euro, scădere imensă față de 2017 și 2018
Pe 3 iulie, Televiziunea Română a anunțat că profitul net pe 2019 a fost de aproape 18.000 de euro, în scădere dramatică față de anii 2017 și 2018.
Din cifrele prezentate reiese că instituția condusă de Doina Gradea a făcut în 2019 un profit net de sub 18.000 de euro, în condițiile în care în 2018 profitul net a fost de aproape 412.000 de euro, iar în 2017 a fost de aproximativ 120,5 milioane de euro.
Explicația pentru profitul net crescut din 2017 este aceea că, în acel an, modul de finanțare a televiziunii publice a fost schimbat, taxa TV fiind eliminată și înlocuită cu bani de la buget.