UPDATE ora 14.50: Euro a atins valoarea de un dolar, marți, în scădere cu aproximativ 12% de la începutul anului. Cele două valute au acum aceeași valoare, pentru prima dată de la lansarea monedei unice europene în 2002.
Știrea inițială:
Temerile de recesiune pe continent abundă, alimentate de inflația ridicată și de incertitudinea aprovizionării cu energie cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Uniunea Europeană, care a primit aproximativ 40% din gazul său prin conductele rusești înainte de război, încearcă să-și reducă dependența de petrol și gaze rusești.
În același timp, Rusia a redus aprovizionarea cu gaz către unele țări din UE și a micșorat recent fluxul în conducta Nord Stream, către Germania, cu 60%.
Acum, gazoductul, o piesă importantă pentru importul de gaze în Europa, a fost închis pentru întreținere programată pentru ultimele 10 zile. Oficialii germani se tem că ar putea să nu mai fie repornit.
Criza energetică vine alături de o încetinire economică, ce a adus îndoieli cu privire la faptul că Banca Centrală Europeană poate înăspri în mod adecvat politica de reducere a inflației. BCE a anunțat că va majora ratele dobânzilor luna aceasta pentru prima dată din 2011, deoarece rata inflației din zona euro se situează la 8,6%.
O serie de majorări agresive ale ratei dobânzii de către băncile centrale, inclusiv Fed (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii), împreună cu încetinirea creșterii economice, vor menține presiunea asupra monedei euro, trimițând în același timp investitorii către dolarul american ca un refugiu sigur, spun analiștii.
Rezerva Federală a SUA este cu mult înaintea Europei în ceea ce privește înăsprirea politicilor monetare, după ce a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, indicând în același timp că vor avea loc mai multe creșteri ale dobânzilor în această lună.
Această retragere sigură în dolarul american ar putea deveni mai des întâlnită, dacă Europa și SUA intră într-o recesiune, a avertizat șeful Deutsche Global al FX Research, George Saravelos, într-o notă transmisă săptămâna trecută.
O situație în care moneda euro se tranzacționează sub dolarul american la un interval între 0,95 dolari până la 0,97 dolari este posibilă, a scris Saravelos, „dacă atât Europa, cât și SUA se găsesc în postura de a aluneca într-o recesiune (mai profundă) în T3 (n.r. – trimestrul 3), iar Fed va majora în continuare ratele”.