Moneda americană s-a apreciat puternic în acest an, ajungând aproape de paritate cu euro, atât la cursul Băncii Naționale a României (BNR), cât și pe piețele financiare internaționale

Miercuri, un dolar american era 4,92 lei, iar un euro se tranzacționa la 4,94 lei la cursul oficial al băncii centrale.

Spre comparație, în luna iulie 2021 cursul mediu pentru moneda americană era de 4,16 lei, iar în ianuarie 2022 acesta ajunsese la 4,36 lei, conform datelor BNR.

Astfel, creșterea este de 18,5% față de iulie 2021 și de 13% față de începutul acestui an.

Primul efect: benzina

Primul efect al aprecierii dolarului este impactul asupra prețului la benzină și motorină, deoarece atât petrolul, cât și carburanții sunt tranzacționați la nivel mondial în dolari, arată experții.

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, spune că aprecierea dolarului față de leu este cauza pentru care carburanții nu s-au ieftinit, deși barilul de țiței a scăzut pe bursele mondiale de la 120 la 100 de dolari.

„Dacă faci calculele, o să vezi că mare parte din ce s-a ieftinit la petrol o fost mâncat de creșterea dolarului. Dacă la dolar cursul rămânea la fel, atunci prețul carburanților ar fi trebuit să scadă cu un leu pe litru”, spune Chisăliță. 

Acesta spune că creșterea dolarului a fost bruscă, ceea ce va pune presiune pe prețuri dacă moneda americană va mai crește în continuare.

„Dacă faci afaceri cu China, Japonia, Australia, Orientul Mijlociu, aproape sigur că e în dolari. În afară de ce vine din Europa, totul e în dolari”, arată acesta.

Consultantul economic Adrian Negrescu crede că vor exista în perioada următoare scumpiri la carburanți și gazele naturale, din cauza aprecierii dolarului.

Prețul plătit de populație la gaze este plafonat până în aprilie 2023.

Mâncarea

Un alt efect este în domeniul alimentar, deoarece grâul, porumbul, soia, zahărul sau cafeaua sunt la rândul lor tranzacționate în dolari americani, spune consultantul fiscal Emilian Duca.

Astfel, materia primă pentru alimente ajunge la rândul său mai scumpă pentru procesatori, care mai depart împing noile costuri către consumatori.

„Efectele sunt că tot ce e denominat în dolari, adică petrol și materii prime, vor fi puțin mai scumpe. Vorbim aici și de metale, cărbuni, cereale. Majoritatea bunurilor fungibile de pe piețele internaționale se tranzacționează în dolari. De asemenea, vorbim de scumpiri la produsele americane: în contextul războiului din Ucraina crește cererea în Uniunea Europeană de petrol, gaze naturale lichefiate și armament”, a declarat Duca, pentru Libertatea.

Acesta spune că piețele se vor echilibra într-un final, dar la prețuri mai mari.

Electronice și haine

Efectele se vor vedea și la electronice. Cea mai mare parte a acestora sunt realizate în China, iar prețurile lor sunt și acolo stabilite în dolari. 

Acestea sunt deja afectate de criza cipurilor și a componentelor, după ce restricțiile din China au afectat lanțurile de producție în ultimii doi ani, ca urmare a pandemiei.

„Aceste bunuri precum televizoarele, telefoanele sau frigiderele se scumpesc într-un moment în care inflația ne dă deja bătăi de cap”, arată Bogdan Maioreanu, analist al platformei eToro.

În fine, creșteri urmează să se vadă și la haine și încălțăminte, din cauză că materiile prime se scumpesc. Cea mai mare parte se realizează tot în Asia, în țări precum Bangladesh, India, Pakistan și Vietnam, iar tranzacțiile se fac tot în dolari americani.

„Creșterea dolarului în fața euro va pune și mai mult presiune pe prețuri. Asta pentru că tot ce importăm din China, de exemplu, vine în dolari, iar dacă dolarul se apreciază tot ce cumpărăm din magazine, de la electronice la haine, toate vor costa mai mult”, susține și consultantul economic Adrian Negrescu.

De ce crește dolarul

Dolarul american crește ca urmare a unui cumul de factori.

În primul rând, acesta se apreciază ca urmare a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite. Aceasta crește dobânzile pentru a lupta contra inflației, aflate la maximul ultimilor 40 de ani.

Dobânzile mai mari duc la aprecierea dolarului american. 

Mai mult, în Europa se înmulțesc temerile pentru o nouă recesiune, în cazul în care Rusia nu va relua alimentarea cu gaze naturale după terminarea reparațiilor la gazoductul Nord Stream

Acest lucru va pune mai departe în pericol economii cu industrii mari, precum cea a Germaniei.

„E un cumul de factori care face ca viața noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”, conchide Negrescu.

Ne ajută la exporturi

Există însă și un efect pozitiv: exporturile către Statele Unite pot fi impulsionate.

„Creșterea dolarului față de leu (și față de euro) poate avea un impact pozitiv, făcând mai competitive exporturile românești și europene către piețe terțe precum SUA”, punctează Bogdan Maioreanu, analist eToro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News