Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947. Executivul a adoptat, în ședința de astăzi, o hotărâre în acest sens.

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Reprezentanții Guvernului și cei ai Casei Regale au avut marți, la Palatul Victoria, o întâlnire în care au discutat modul de implicare a instituțiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naționale în memoria Majestății Sale, Regele Mihai.  În cadrul întâlnirii au fost stabilite activitățile, calendarul și detaliile tehnice privind desfășurarea funeraliilor naționale.

La întâlnire au participat reprezentanți ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP.

Regele Mihai va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie, și va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

Potrivit unor surse din Casa Regală, după ce va fi adus în țară, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, de la Sinaia, fosta reședință de vară a regilor României, iar apoi va fi adus pentru două zile la Palatul Regal din Capitală.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de Guvern. Legislația națională stabilește că, în zilele de doliu naţional instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României.

Posturile naționale de televiziune își adaptează programele, iar instituțiile publice anulează orice manifestări de genul concertelor sau alte activități culturale sau artistice.

Sursa foto: RADOR

Citește și: Mesajul Principesei Margareta, după moartea Regelui Mihai. „Suntem uniți în suferința noastră”

Urmărește-ne pe Google News