Catastrofa aviatică a provocat o emoție puternică în Rusia. La bordul aparatului se aflau zeci de membri ai Ansamblului Aleksandrov, cunoscut în turneele din întreaga lume pe care le-a susţinut sub numele de Corul Armatei Roşii. Corul este considerat unul dintre simbolurile Rusiei, o mândrie națională, iar decesul a zeci de membri a șocat întreaga țară.
Cutiile negre nu au fost recuperate
Între timp, operațiunile de recuperare a victimelor continuă, dar și operațiunile de recuperare a cutiilor negre. Până acum, unsprezece corpuri şi peste 150 de fragmente de avion au fost găsite de echipe de căutare. Trupurile neînsuflețite ale victimelor ar fi prinse în epava aeronavei, astfel că operațiunile de recuperare sunt dificile.
Peste 3.500 de persoane, inclusiv peste 150 de scafandri, 39 de vapoare, dar şi cinci elicoptere şi drone participau la căutări.
Cutiile negre ale avionului nu au fost localizate încă, însă comandantul Forţelor aeriene Viktor Bondarev s-a declarat ”sigur” că ele nu au fost avariate şi a adăugat că speră să fie găsite luni.
Cine sunt victimele tragediei aviatice
Aeronava a plecat de pe aerodromul Ceaikovski, lângă Moscova, şi a făcut escală la Soci, pentru a fi realimentată cu kerosen. La bord se aflau 84 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Între pasageri se aflau 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov şi opt militari. Ei se duceau în Siria să sărbătorească Crăciunul împreună cu militari ruşi, mobilizaţi în această ţară începând din septembrie 2015, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, un vechi aliat al Moscovei.
În avion se aflau, de asemenea, nouă jurnalişti de la posturile de televiziune Pervîi Kanal, NTV şi Zvezda, doi oficiali civili de rang înalt şi conducătoarea unei organizaţii de caritate respectată în Rusia, Elizaveta Glinka.
Glinka este cunoscută marelui public sub numele de ”doctor Liza” şi ducea medicamente Spitalului Universitar din Latakia (nord-vest), potrivit Consiliului consultativ pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin.
Toto Cutugno ar fi putut să fie la bordul avionului prăbușit
Cântărețul italian Toto Cutugno s-a declarat „șocat” de tragedia aviatică. Acesta a colaborat în trecut cu Ansamblul Aleksandrov, cunoscut sub numele de Corul Armatei Roşii, și ar fi putut chiar să fie la bordul avionului prăbușit. „Sunt șocat de această tragedie. În urmă cu o lună, agentul meu a fost contactat pentru a mă invita în Siria, în aceeași perioadă, până pe 29 decembrie”, a declarat Toto Cutugno. Acesta a refuzat însă invitația, deoarece avea alt program în această perioadă.
Pista terorismului a fost exclusă
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a exclus pista terorismului în cazul tragediei aviatice. „Niciun fapt” nu arată că prăbuşirea avionului fost cauzată de un atac terorist, a declarat FSB, potrivit agenției TASS. „Nu am găsit semne sau fapte care să arate că la bord s-a comis vreun act de terorism sau sabotaj”, a declarat Serviciul.
FSB precizează, în schimb, că anchetatorii urmează patru piste.
„Cele patru piste principale sunt: motorul a fost lovit de un obiect străin, un carburant de proastă calitate a condus la o pierdere a puterii şi eventual la oprirea motoarelor, o eroare a pilotului şi o defecţiune tehnică a avionului”, a enumerat FSB.
„Mai mulţi martori ai prăbuşirii avionului au fost identificaţi. De asemenea, un fișier a fost recuperat de la o cameră aflată la bordul unei mașini care a înregistrat accidentul”, a anunţat Serviciul, care a precizat că martorii sunt acum interogați, iar înregistrarea video este examinată.
Aparatul de zbor, în stare tehnică bună
Tupolevul 154 a dispărut de pe ecranele radarelor la două minute după ce a decolat de pe aeroportul de la Soci, în comuna Adler, pe coasta Mării Negre. El se îndrepta către baza aeriană Hmeimim, situată în apropiere de latakia, în Siria.
Avionul se afla în exploatare de 33 de ani şi efectuase 6.689 de ore de zbor. El a fost reparat ultima dată în decembrie 2014 şi revizuit în septembrie.
Aeronava era ”în bună stare tehnică”, a dat asigurări, la televiziunea publică, Serghei Bainetov, însărcinat cu securitatea zborurilor armatei ruse.
Aproximativ 4.300 de militari ruşi sunt mobilizaţi în Siria, unde Moscova deţine instalaţii portuare militare la Tartus. Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară în această ţară devastată de război, soldat cu peste 310.000 de morţi.
Foto: EPA/Hepta