Săptămâna Patimilor  pentru doljeni reprezintă momentul prielnic pentru a-și pomeni persoanele dragi care au trecut în lumea de dincolo. Aprinderea focurilor rituale, împărțirea colacilor, oalelor, lumânărilor sunt tradiții care se petrec în ziua de joi, dinainte de Paşti, a şaptea săptămână a Postului Mare, zi cunoscută sub denumirea de Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joia Verde, Moşii de Joimari.

29790198_1876877439030953_4799428706906931200_oIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Se spune că, în noaptea de Joimari, când se deschid mormintele, cerul, uşile Iadului şi ale Raiului, spiritele celor morţi se întorc spre a petrece sărbătorile pascale cu cei vii. Morţii veniţi stau pe la vechile lor locuinţe până la Înălţare, când se fac pomeni pentru sufletele celor plecaţi, iar aceştia se întorc de unde au venit cu colacul şi cu oala pe care le-au căpătat.

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare


::placeholdeR–>

Focurile se aprind din lemnele unor arbori sacri, asociaţi cultului strămoşilor: se foloseşte bozul uscat, lemnul de alun, rupte cu mâna, şi nu tăiate cu securea.

Aprinderea focurilor rituale, în ziua de Joia Mare, este o practică întâlnită mai ales în satele din nord-vestul judeţului Dolj, la confluenţa cu Mehedinţi, ajungând până dincolo, la românii din Timocul Sârbesc.

Vărsatul de apă, la ivitul zorilor

În localitățile din sudul județului Dolj, femeile ies pe malul apei pentru a-și striga morții, dar și pentru a se ruga de sănătatea familiilor. Femeile din Bechet, spre exemplu, îşi pregătesc dinainte locul ales pentru vărsatul apei, pe malul Jieţului, loc curat, pe care îl marchează cu nuiele de salcie verde, îndoite în arcade şi înfipte în pământ.

“Întrucât la Joia Mare, când sosesc morţii, nu este atât de cald se aprind focuri pentru fiecare mort, în curţile sau grădinile caselor, pe mormânt sau lângă mormânt, sau pentru toţi morţii laolaltă, în curtea bisericii sau la cimitir. Focurile morţilor încearcă să menţină un echilibru între lumea celor vii şi lumea celor morţi”, susține Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Tradiția populară mai spune că, în noaptea de Joimari, fetele sunt vizitate de Joimăriță pentru a vedea cât au muncit. Dacă acestea sunt prinse dormind, vor fi leneșe și neputincioase tot anul.

Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR
Recomandări
Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR

Citește și: Paște trist pentru 5 milioane de bătrâni. Prin ”grija” Ministerului Muncii, nu primesc pensiile în avans… ca să nu le cheltuie de sărbători

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News