De exemplu, Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, a fost cel mai atent observat în spaţiul public, pentru că ministrul şi-a început cariera ca secretară la Şcoala generală nr. 3 din Videle, Teleorman.
A urmat apoi o carieră de 8 ani în domeniul bancar: mai întâi ca referent la Banca Agricolă din Videle, apoi ca operator de ghişeu la o altă bancă. Pentru MAI s-a pregătit cât a fost subprefect şi apoi prefect de Teleorman, între 2012 şi 2016.
Recent a revenit în Guvern şi Gabriel Leş, ca ministru al Apărării. A ocupat acelaşi portofoliu şi în 2017, timp de 6 luni. CV-ul său a rămas însă cam la fel: la bază, cel care organizează apărarea naţională a României este economist, specializat în marketing.
Primele sale locuri de muncă au fost la o firmă care se ocupa de design pentru culegerea textelor, înainte de tipărire. Cu un an înainte să devină prima dată ministru al Apărării, Gabriel Leş finalizează cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, în domeniul securităţii şi bunei guvernanţe.
Energia şi „ferofluidele”, parfumul şi fondurile UE
Un caz la fel de mult discutat a fost cel al ministrului Energiei, Anton Anton. A absolvit Facultatea de Mecanică, apoi şi-a făcut doctoratul de la Institutul pentru Construcţii. Numele tezei sale de doctorat i-a făcut pe mulţi să se întrebe ce legătură este între ministerul pe care îl conduce şi profesia sa: „Cercetări asupra mişcării de translaţie a ferofluidelor în absenţa şi în prezenţa unui câmp magnetic exterior”.
Fondurile Europene sunt gestionate de Rovana Plumb, care a fost europarlamentar, dar înainte de asta a absolvit facultatea de Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice. S-a angajat înainte de 1989 la SC Miraj – cunoscuta încercare autohtonă de a crea un brand de parfumuri. A fost inginer acolo până a ajuns să conducă întreprinderea, ca ma apoi să conducă şi destinele de la Gerovital.
Dacă vorbim despre Turism, dăm de Bogdan Trif, care are pregătire amplă, însă în cu totul alte domenii. Ar putea fi ministru al Agriculturii, pentru că este ingier agronomist. Sau al Mediului, pentru că a făcut cursuri de management al sistemelor ecologice. Sau chiar al Justiţiei, pentru că este şi absolvent de Drept. Dar, cumva, Bogdan Trif a ajuns să se ocupe de Turism, tocmai unde nu a strâns niciun fel de experienţă prealabilă.
La Cultură, noul ministru Daniel Breaz este matematician, iar la Mediu ministru este Ioan Deneş, care a absolvit o facultate de subingineri, apoi a lucrat la CFR ca electrician.
Miniştrii cu studii
Sunt în acest Guvern şi deţinători de portofolii care au studiat în domeniul pe care îl conduc. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, este la bază magistrat şi a fost şi membru al Curţii Constituţionale. Teodor Meleşcanu, şeful de la Externe, este diplomat de carieră, încă din 1966. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, lucrează în administraţia publică centrală din 1991, în mai toate ministerele, şi este la bază economist.
Petre Daea este inginer agronom şi a lucrat în acest domeniu din 1973. Noul ministru al Sportului, Constantin-Bogdan Matei, este la bază profesor de sport.