„Am cerut anchetă și m-am angajat să demisionez, dacă se constată vreo agresiune. Cred că este important să mă țin de cuvânt”, a spus Raab.
Scandalul a pornit după ce în noiembrie au apărut acuzații din partea unor foști angajați care spuneau că Raab a creat o „cultură a fricii” în departamentele lor. El a negat acuzațiile și a solicitat o anchetă independentă asupra sa după ce au fost depuse două plângeri oficiale. Pe măsură ce au trecut săptămânile, au ieșit la iveală și mai multe acuzații, un raport sugerând că au fost depuse 24 de plângeri.
El a subliniat că ancheta realizată de investigatorul independent Adam Tolley KC a arătat că „nu a înjurat sau țipat la nimeni, în patru ani și jumătate, cu atât mai puțin să arunce ceva sau să intimideze fizic pe cineva în vreun mod și nici nu a căutat în mod intenționat să înjosească pe oricine”. Cu toate acestea, a criticat concluziile care nu-l absolv de vină.
„În stabilirea pragului de agresiune atât de scăzut, această anchetă a creat un precedent periculos. Va încuraja plângeri false împotriva miniștrilor și va avea un efect înfricoșător asupra celor care inițiază schimbarea în numele guvernului dumneavoastră – și în cele din urmă al poporului britanic”, a afirmat Raab.
Demisia lui Raab, care era și ministrul al justiției pe lângă funcția de vicepremier, duce la trei numărul miniștrilor plecați din cauza comportamentului lor personal de când Rishi Sunak a venit premier, în octombrie 2022, promițând un guvern de integritate.