Totul a pornit după ce un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov i-a avertizat pe aleşii judeţului că, în caz de viitură, cursul râului poate fi blocat de construcţiile castorilor. Animalele rod vegetaţia de pe malurile apelor curgătoare pentru a-şi construi barajele, îşi sapă galeriile în digurile de protecţie, crescând astfel riscul inundaţiilor, a precizat şi un reprezentant al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov. Auzind grozăviile, prefectul nu a mai stat pe gânduri şi a trimis imediat oamenii în teren ca să evalueze pagubele făcute de simpaticele rozătoare. Aceştia au identificat numai pe râul Olt zeci de construcţii, unele şi de doi metri înălţime. “Au lucrat ştiinţific”, s-a arătat uimit prefectul Mihai Mohaci de ingeniozitatea castorilor.
Sunt doar nişte grămezi de beţe
Cu toate acestea, specialiştii susţin că micile baraje ale rozătoarelor nu reprezintă nici un pericol, pentru că nu sunt altceva decât nişte grămezi de beţe. “Pe cursul râului se estimează undeva la 600 de exemplare de castori. Nu afectează, ei chiar creează microhabitate pentru peşti, plante, fluturi şi păsări”, a declarat, pentru Yahoo! News România, Marius Scurtu, inginer silvic la ICAS Braşov.
Specia dispăruse în anii 90 din cauza vânătorii
Zona Braşovului a fost repopulată cu castori aduşi din Austria pe la începutul anilor ‘90, după ce specia dispăruse complet din cauza vânării excesive. Din anul 2007, aceste rozătoare şi habitatele lor figurează pe lista animalelor protejate de lege, iar cei care le omoară riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro