Saudiții au întins un covor roșu la picioarele președintelui american, după ce aeronava prezidențială a aterizat pe aeroportul internațional din capitala Riad.

Donald Trump şi Melania au coborât împreună din aeronavă şi i-au strâns mâna regelui Salman. Prima Doamnă a ales să nu-şi acopere părul în timpul întâlnirii cu regele saudit, deşi s-a îmbrăcat conservator într-un compleu negru, notează AFP.

Totodată, Melania a publicat un mesaj pe Twitter în care le-a mulțumit saudiților pentru căldurosul “bun venit”.

https://twitter.com/FLOTUS/status/865867884047847424

 

Donald Trump va susține un discurs despre islam

În timpul vizitei, Trump va purta discuţii cu regele Salman, precum şi cu cei mai puternici prinţi saudiţi, înainte de a ţine un discurs despre islam în faţa liderilor Arabiei Saudite.

Pentru Riad, vizita preşedintelui american reprezintă o oportunitate importantă pentru reînnodarea relaţiilor cu un aliat cheie, după ce relaţiile bilaterale s-au răcit în timpul administraţiei Obama.

Cu toate acestea, discursul preşedintelui american despre islam în faţa a câtorva zeci de lideri din ţări musulmane a devenit deja un subiect de amuzament în întreaga lume, având în vedere tensiunile generate de implementarea a două interdicţii de călătorie pentru cetăţenii din şapte şi, respectiv, şase ţări majoritar musulmane, inclusiv Irak, Iran, Siria, Somalia şi Libia.

”Voi vorbii cu liderii musulmani şi îi vor provoca să lupte cu ura şi extremismul, să îmbrăţişeze un viitor al păcii pentru religia lor”, a declarat miliardarul republican înainte de a pleca spre Arabia Saudită.

Donald Trump vrea mai multă implicare din partea ţărilor arabe din Golf în lupta de combatere a jihadiştilor Statului Islamic.  În plus, înainte să plece în turneu, el a anunţat că va ”apăra cu putere interesele americane” în Orientul Mijlociu şi Europa.

După Arabia Saudită, acesta se va îndrepta spre Israel şi Cisiordania, unde speră ca va putea să repornească negocierile de pace între Netanyahu şi Abbas. Ulterior, preşedintele american se va îndrepta spre Europa, unde urmează să se întâlnească cu papa Francisc, dar şi cu proaspătul ales preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.

Scandalurile zguduie în continuare Casa Albă

Primul turneu extern al președintelui american ar putea fi o ocazie de a lăsa în urmă scandalurile de la Casa Albă, care au marcat ultima săptămână.

Totul a început cu demiterea neașteptată a directorului FBI.



A continuat cu primirea ministrului Serghei Lavrov şi ambasadorului Serghei Kisliak în Biroul Oval. În timpul întâlnirii extrem de controversate, preşedintele le-a transmis diplomaţilor ruşi o serie de informaţii clasificate despre un complot al Statului Islamic, care au fost primite de la Tel Aviv.

Acesta s-a apărat, susţinând că are tot dreptul să împartă informaţii clasficate cu reprezentanţii unei ţări care luptă împotriva jihadiştilor ISIS.



Apoi, Trump a recunoscut că l-a demis pe Comey din cauza investigaţiei sale cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, deşi consilierii de la Casa Albă au încercat timp de două zile să vândă altă justificare.  Ulteror, a ieșit la iveală un raport al lui James Comey, potrivit căruia Donald Trump i-a cerut să oprească ancheta în cazul consilierului său Michael Flynn.



Chiar dacă turneul internațional ar putea reprezenta un moment de respiro pentru liderul american, lucrurile par departe de a intra pe făgașul normal.

Air Force One abia decolase, atunci când senatorii au anunţat că James Comey a acceptat să depună mărturie la o şedinţă publică a Comisiei de Informaţii din Senat cu privire la presupusele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei. În plus, presa americană a dezvăluit că preşedintele Trump l-a catalogat drept ”nebun” pe Comey într-o întâlnire cu diplomaţii ruşi Lavrov şi Kisliak.

Urmărește-ne pe Google News