„Vom decreta de urgenţă interzicerea tuturor zborurilor (de avioane Boeing) 737 MX 8 şi 737 MAX 9. Securitatea americanilor şi a tuturor pasagerilor este prioritatea noastră absolută”, a spus Donald Trump.
Ieri, Uniunea Europeană (UE) a suspendat activitatea avioanelor Boeing 737 MAX în Europa, în conformitate cu declarația Agenţiei Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA). Anunțul a venit după ce mai multe țări membre, printre care și Marea Britanie și Germania, luaseră deja această decizie. Anterior, Australia, China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud, Mongolia și alte țări au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX.
De asemenea, mai multe companii aeriene au luat aceeași decizie. TUI Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene britanice, a decis să țină la sol toate avioanele Boeing 737 Max 8. De asemenea, compania europeană low-cost Norwegian Air a anunţat marţi că opreşte la sol întreaga sa flotă de 18 avioane Boeing 737 MAX. Alte companii care au decis să ia această măsură sunt Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair şi Aerolineas Argentinas.
Compania americană Boeing a transmis o reacție oficială, marți, după decizia mai multor state și companii de a suspenda zborurile aeronavelor Boeing 737 Max.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis, marţi, suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX, în urma tragediei aviatice produse duminică în Etiopia. Într-un comunicat emis de EASA se menţionează că această ”măsură de precauţie” se aplică de marţi începând cu ora 19:00 GMT şi vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date până în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 şi MAX 9.
Duminică dimineața, un Boeing 737 MAX 8, care aparținea Ethiopian Airlines, s-a prăbușit la puțin timp de la decolarea din Addis Abeba, Etiopia. Toți cei 157 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața.
FOTO: EPA