„Preşedintele Trump, care a luat cuvântul primul, a ridicat problema nu numai de a se atinge obiectivul de 2% din PIB, în prezent, ci şi de a se stabili o nouă cotă, de 4% din PIB”, a declarat președintele Bulgariei.
De altfel, un oficial al Casei Albe a declarat anterior că președintelle Trump le-a spus liderilor din NATO că ar trebui să sporească cheltuielile ţărilor lor pentru apărare la 4% din PIB, mai mult decât obiectivul actual de 2% din PIB.
El a precizat totuși că remarcile preşedintelui Trump nu reprezintă o propunere formală.
Potrivit agenţiei BTA, Radev a spus că, „într-un fel, preşedintele Trump are dreptate, deoarece fiecare stat membru trebuie să contribuie, în condiţiile unei incertitudini tot mai mari a lumii de astăzi, şi să creeze capabilităţi eficiente”.
Nu este pentru prima oară când Donald Trump își exprimă nemulțumirea privind contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul NATO. El a vorbit despre acest subiect și în cadrul summitului de anul trecut de la Bruxelles.
Acum, liderul de la Casa Albă a calificat drept ”delincvente” ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare.
”Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avut loc înaintea de începerea summitului.
Mai mult, înainte de sosirea la Bruxelles, Donald Trump a scris pe Twitter că unele țări NATO ar trebui „să plătească” arierate Statelor Unite.
„Numeroase ţări din NATO, pe care suntem aşteptaţi să le apărăm, nu numai că nu-şi respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulţi ani sunt deficiente în plăţile lor pe care nu le efectuează. Vor rambursa Statele Unite?”, este mesajul scris de președintele american.
Concluziile primei zile a Summitului NATO. Ce se va întâmpla în România
Potrivit documentului de la finalul primei zile a summitului NATO, şefii de stat şi de guvern au luat act de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou la NATO, în toamnă.
Alianța Nord-Atlantică anunţă şi dezvoltarea rolului brigăzii Multinaţionale de la Craiova, care ar putea trece de la nivelul de organizare de exerciţii, la unul de intervenţie în caz de nevoie.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!