Decizia, similară cu cele din Maine şi Colorado, vine în contextul în care Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, vârful sistemului judiciar american, urmează să stabilească dacă acţiunile lui Donald Trump din asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil.

Curtea Supremă însă e greu de crezut că urmează să se pronunţe împotriva fostului preşedinte, șansele ca acest lucru să se întâmple fiind reduse, judecătorii dorind să evite cu orice preţ să precipite suspiciunile de ingerinţă electorală.

Cu toate acestea, judecătoarea democrată Tracie Porter, din Illinois, a declarat miercuri că fostul preşedinte trebuie să fie eliminat de pe buletinul de vot în cadrul alegerilor primare republicane din Illinois, care vor avea loc pe 19 martie, „sau să fie suprimate voturile exprimate în favoarea sa”.

„Astăzi, o judecătoare democrată (…) din Illinois a respins sumar comisia electorală a statului şi a contrazis decizii anterioare ale altor zeci de instanţe federale şi ale altor state”, a criticat hotărârea purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, precizând că a făcut apel la această decizie.

O decizie care se bazează pe cel de-al 14-lea Amendament la Constituţie. Acesta exclude de la cele mai înalte funcţii publice pe oricine care s-a angajat în acte de „rebeliune” după ce a depus jurământul de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul viza susţinătorii Confederaţiei Sudiste înfrânte în Războiul Civil American (1861-1865).

Dintre cele aproximativ treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado şi Maine. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca şi Curtea Supremă să se pronunţe definitiv.

Urmărește-ne pe Google News