Cuprins:
Omul politic canadian a abordat subiectul extrem de sensibil și a susținut că ideea președintelui ales al SUA „afectează starea națiunii”.
„Am două mesaje foarte clare și simple.
Pentru Donald Trump, de la un bătrân la altul: revino-ți în fire! Ce v-ar putea face să credeți că cetățenii canadieni ar renunța vreodată la cea mai bună țară din lume – și nu vă înșelați, asta suntem – pentru a se alătura Statelor Unite?”, a precizat fostul premier canadian.
„Începeți să dați dovadă de coloană vertebrală și tenacitate”
În continuare, el a precizat și faptul că poporul canadian își „prețuiește independența” și că își iubește țara, care a ajuns să fie invidiată de întreaga lume „în ceea ce privește compasiunea, înțelegerea, toleranța și găsirea unei modalități prin care oameni de diferite origini și credințe să trăiască împreună în armonie”.
Un alt motiv de mândrie menționat de Jean Chretien este reprezentat de asistența medicală publică: „Nu este perfectă, dar se bazează pe principiul că cei mai vulnerabili dintre noi ar trebui să fie protejați”.
„Dacă credeți că amenințându-ne și insultându-ne ne veți câștiga, înseamnă că nu știți nimic despre noi. Nu știți că, atunci când a venit vorba de a lupta în două războaie mondiale pentru libertate, ne-am înrolat – de ambele ori – cu ani înaintea țării voastre”, a mai adăugat omul politic.
În continuare, Chretien a ținut să aducă în atenție și curajul de care a dat dovadă Canada în momentul în care a refuzat să intre „într-un război complet nejustificat și destabilizator în Irak”.
„Și asta mă duce la al doilea mesaj, pentru toți liderii noștri, federali și provinciali, precum și pentru cei care aspiră să ne conducă țara: Începeți să dați dovadă de coloană vertebrală și tenacitate. Asta este ceea ce canadienii vor să vadă – ceea ce au nevoie să vadă. Se numește leadership. Trebuie să conduceți. Canadienii sunt pregătiți să vă urmeze”, a mai afirmat fostul premier.
„Asta nu este diplomație, este șantaj”
Potrivit lui, din momentul în care Donald Trump a avansat ideea de a face din Canada cel de-al 51-lea stat american, fiecare formațiune politică s-a pronunța în favoarea independenței.
„De fapt, spre marea mea satisfacție, chiar și Blocul Québécois (n.red. – partid politic) apără Canada. Dar nu câștigi un meci de hochei doar jucând în apărare. Știm cu toții că, chiar și atunci când vom satisface o cerere, domnul Trump va reveni cu o altă cerere, mai mare. Asta nu este diplomație, este șantaj.
Avem nevoie de o altă abordare – una care va rupe acest ciclu”, a mai punctat fostul prim-ministru.
Potrivit lui, planul de expansiune al lui Trump nu a făcut altceva decât să-i unească pe canadieni, liderii din țară fiind hotărâți să apere interesele națiunii.
Jean Chretien și-a adus aminte și cum a găsit Canada în momentul în care a preluat funcția de premier. Conform spuselor sale, țara se confrunta cu o criză a unității naționale, iar pericolul separării Quebecului era foarte real.
„Am luat măsuri pentru a face față acestei amenințări existențiale într-un mod care i-a făcut pe canadieni, inclusiv pe cei din Quebec, mai puternici, mai uniți și chiar mai mândri de valorile canadiene”.
„Să reducem vulnerabilitatea Canadei”
În opinia sa, Canada se confruntă acum cu o altă „amenințare existențială”, iar liderii politici sunt îndemnați să nu mai recurgă la abordările vechi: „La fel ca acum 30 de ani, avem nevoie de un plan B pentru 2025”.
Deși a precizat că nu vede o problemă în a spune deschis că Statele Unite pot vedea în Canada un bun prieten, Chretien susține că țara trebuie să-i semnaleze lui Trump că are probleme la graniță și că Washingtonul ar trebui să ia măsuri pentru a reduce numărul de arme care intră pe teritoriul său.
„De asemenea, dorim să protejăm zona arctică. Dar Statele Unite refuză să recunoască Pasajul de Nord-Vest, insistând că acesta este o cale navigabilă internațională. Avem nevoie ca Statele Unite să recunoască Pasajul de Nord-Vest ca fiind parte din apele canadiene.
Trebuie să reducem vulnerabilitatea Canadei în primul rând. Trebuie să fim mai puternici. Există mai multe bariere comerciale între provincii decât între Canada și Statele Unite. Haideți să lansăm un proiect național pentru a scăpa de aceste bariere! Și să consolidăm legăturile care unesc această vastă națiune prin proiecte precum o adevărată rețea energetică națională”, a mai precizat acesta.
„O listă din ce în ce mai lungă de alte țări”
Ba mai mult, Jean Chretien este de părere că planurile de expansiune ale lui Trump nu se rezumă doar la Canada, ci are o listă mai lungă de țări.
„El vizează o listă din ce în ce mai lungă de alte țări, precum și Uniunea Europeană însăși, și este doar începutul”. El a precizat că Ottawa ar trebui să convoace o întrunire a liderilor din Danemarca, Panama, Mexic și la care să participe și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a formula un plan de combatere a acestor amenințări.
„Ideea nu este să așteptăm cu groază următoarea lovitură a lui Donald Trump. Este să construim o țară și o comunitate internațională care să poată rezista acestor lovituri”, a mai adăugat omul politic.