Fostul președinte al SUA a fost audiat de procurorul general al statului New York, Letitia James, în cadrul unei spețe deschise în urmă cu trei ani, în care procurorii din New York anchetează dacă a obținut scutiri fiscale și împrumuturi prin evaluări frauduloase sau înșelătoare ale activelor.
Audierea a avut loc cu ușile închise, însă cei prezenți au povestit pentru publicația americană cum au decurs lucrurile.
După ce a fost întrebat numele său, fostul președinte și-a citit declarația prin care a anunțat invocarea celui de-al cincilea amendament. În declarație, el a numit-o pe procuroarea James, care stătea la câțiva metri distanță drept un „procuror renegat”.
El a numit ancheta „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria țării” și a a acuzat că este vizat de avocați, procurori și presă, lucru ce nu i-a lăsat „absolut nicio altă șansă” decât să invoce dreptul la tăcere.
Audierea lui Donald Trump a durat patru ore. La început, el a invocat al 5-lea amendament din Constituția americană care acordă cetățenilor dreptul de a păstra tăcerea pentru a nu se autoincrimina. Apoi, la toate întrebările a spus „același răspuns”, adică refuză să răspundă pentru a nu se autoincrimina, relatează The New York Times.
Apoi, la toate întrebările, el a avut aceeași replică: „același răspuns”.
În total, el a spus „același răspuns” de peste 400 de ori, potrivit unei surse The New York Times.
Audierea a fost semnificativ mai scurtă decât cea a fiicei sale, Ivanka Trump, care nu a terminat de răspuns la întrebări într-o singură zi. Nici ea, nici Donald Trump Jr., care a fost și el intervievat în ultimele zile, nu au invocat al cincilea amendament. Dar Eric Trump, care a fost intervievat în octombrie 2020, a invocat amendamentul de sute de ori.
Ce încearcă procurorii să afle
Din martie 2019, biroul procuroarei James a investigat dacă Trump și compania sa au umflat în mod necorespunzător valoarea hotelurilor, a cluburilor de golf și a altor active. Trump a respins ancheta și a luptat din greu împotriva audierii sub jurământ, dar a fost obligat să facă acest lucru după ce mai mulți judecători au decis împotriva lui în această primăvară.
Ca urmare a deciziei lui Trump, procurorul general Letita James trebuie să decidă acum dacă îl dă în judecată pe Trump sau să caute o înțelegere prin care ar putea obține o sancțiune financiară semnificativă. „Procurorul general James va urmări faptele și legea oriunde ar putea conduce. Ancheta noastră continuă”, a transmis instituția, după audierea fostului lider american.
Letitia James desfășoară o anchetă civilă și nu poate depune acuzații penale împotriva fostului președinte, dar biroul procurorului districtual din Manhattan desfășoară, în paralel, o anchetă penală cu aceeași cauză.
Deși, fostul președinte nu risca să fie pus sub acuzare în urma audierilor în fața procurorului general din New York, răspunsurile sale puteau redeschide ancheta din Manhattan.
Anchetele care-l vizează pe Trump
Această anchetă este doar una din problemele legale cu care se confruntă Donald Trump. Luni, reședința sa din Florida, Mar-a-Lago, a fost percheziționată de FBI, o premieră în istoria SUA ca un fost președinte să fie obiectul unor percheziții. În acest dosar, el este suspectat că a luat documente clasificate de la Casa Albă după finalul mandatului.
Miercuri, fostul preşedinte s-a arătat contrariat de faptul că în timpul percheziţiei agenții federali nu au permis nimănui să vadă ce făceau, precizând pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar putea să fi „plasat” probe împotriva lui.
Pe lângă anchetă, procurorii federali chestionează martorii cu privire la implicarea lui Trump în eforturile de a răsturna rezultatul alegerilor pierdute în fața lui Biden. De asemenea, un comitet al Camerei Reprezentanților a organizat o serie de audieri în legătură cu violențele susținătorilor lui Trump din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, iar un procuror districtual din Georgia investighează potențiala interferență electorală din partea lui Trump și a aliaților săi.