Donald Trump a postat tweetul respectiv în decembrie 2020, după „cea mai nebună întâlnire a mandatului”, în care s-a discutat despre teoria nefondată a fraudei electorale, a declarat un deputat din comisia care anchetează insurecția.

Ulterior, susținătorii săi au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în timp ce camerele reunite se pregăteau să certifice rezultatele alegerilor care confirmau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020.

Audierea de marți s-a concentrat pe acest tweet pe care Trump l-a trimis în primele ore ale zilei de 19 decembrie 2020 și pe o întâlnire furtunoasă de șase ore la Casa Albă care a precedat postarea. Jamie Raskin, un democrat din Maryland care face parte din comisie, a declarat că întâlnirea a fost descrisă de martori drept „dezechilibrată” și „anormală”, scrie BBC.

Trump fusese deja îndemnat de consilierii de la Casa Albă și de mai mulți oameni din echipa sa de campanie să cedeze și să accepte înfrângerea. Cu toate acestea, pe 18 decembrie, el a primit la Casa Albă o serie de consilieri informali care aveau o opinie total diferită pe tema scrutinului și care susțineau teoria nefondată a fraudei electorale.

Grupul – din care făceau parte avocatul său personal Rudy Giuliani și fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn – i-a sugerat lui Trump să ordone armatei să confiște mașinile de vot din unele state.

Mai mulți consilieri, printre care avocatul de atunci al Casei Albe, Pat Cipollone, au vorbit despre această întâlnire neobișnuită. „Cred că niciunul dintre acești oameni nu i-a oferit președintelui un sfat bun”, a declarat Cipollone în fața comisiei de anchetă.

Au urmat ore întregi de discuții. Cipollone, care a luat și el parte la întâlnire, a spus că a fost atacat „verbal”, dar că a continuat să respingă teoriile vehiculate de aliații lui Trump. „Unde sunt dovezile?”, a întrebat el, fără succes. Cei prezenți nu au oferit însă nicio dovadă.

Întâlnirea s-a încheiat în cele din urmă după miezul nopții, ideea confiscării urnelor de vot fiind respinsă.

„De ce nu-i omorâm, pur și simplu?”

Tweetul lui Trump – trimis la ora locală 1.42 – le-a spus susținătorilor foarte explicit: „Este statistic imposibil să fi pierdut alegerile din 2020. Mare protest în Washington pe 6 ianuarie. Fiți acolo, va fi sălbatic”.

Postarea, a declarat democratul Raskin, „i-a electrizat și galvanizat pe susținătorii săi”, care au crezut în afirmațiile cum că alegerile i-au fost furate. Comisia de anchetă susține că tweet-ul a fost practic un apel pentru grupuri extremiste precum Oath Keepers și Proud Boys. Doi membri ai acestor grupuri își așteaptă procesul pentru participarea la revolta de la Capitoliu.

Un angajat al Twitter – care a vorbit sub acoperirea anonimatului – a declarat și el comisiei că în urma mesajului lui Trump s-a observat o creștere a retoricii violente pe internet. Raskin a spus că unele dintre reacțiile la acest mesaj erau „în mod deschis criminale”.

În orice caz, răspunsul la mesaj a fost rapid. În primul rând, tweet-ul a fost rapid redistribuit și amplificat de susținători proeminenți ai lui Trump precum Alex Jones, șeful site-ului conspiraționist Infowars, și comentatorul de dreapta Tim Pool.

În cele mai întunecate colțuri ale internetului, susținătorii lui Trump de pe site-uri precum TheDonald.win au început să facă planuri pentru a aduce la Washington cătușe, veste antiglonț, scuturi și bâte. Alții au vorbit deschis despre comiterea de acte de violență.

„De ce nu-i omorâm pur și simplu?”, a scris o persoană pe forumul 4chan. „Până la ultimul democrat, până la ultimul bărbat, femeie și copil?”, a întrebat el.

Mesajul lui Trump a avut, de asemenea, efecte semnificative în lumea reală. La câteva zile după ce a fost postat, o organizație pro-Trump numită Women for America First și-a schimbat planurile de a organiza un miting la Washington după învestirea lui Biden, mutând evenimentul pe 6 ianuarie.

Cam în același timp, un coordonator al campaniei „Opriți furtul”, Ali Alexander, a înregistrat site-ul WildProtest.com, care a furniza informații despre numeroase proteste din Washington, organizate pe 6 ianuarie.

Alexander a trimis un mesaj unui asociat pe 5 ianuarie 2021, spunând că cel mai probabil, Trump urma să îi „ordone” lui și asociaților săi să mărșăluiască spre Capitoliu, a arătat comisia.

„Președintele i-a întărâtat pe toți”

Membrii comisiei încearcă acum să stabilească o legătură directă între postarea lui Trump și violențele din 6 ianuarie.

Timp de mai bine de un an, Trump și apărătorii săi au descris violențele de la Capitoliu drept un protest pașnic și liber care a degenerat. Dar audierea de marți a sugerat că fostul președinte și-a asumat un rol de lider, care a mobilizat mulțimea întărâtată de minciunile sale și a dirijat-o spre Capitoliu.

Pe parcursul a aproape trei ore de dezbateri, comisia a prezentat dovezi de la organizatorii mitingului, de la protestatari și de la consilieri din interiorul Casei Albe, care au declarat că fostul președinte a inspirat și a dirijat ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

Deși nu a trasat în mod clar nicio legătură directă între Trump și extremiști care au orchestrat atacul de la Capitoliu, comisia a prezentat în detalii meticuloase modul în care cuvintele și acțiunile fostului președinte au mobilizat mulțimea.

Important, la audiere a participat și un protestatar care a luat parte la asaltul asupra Capitoliului.

„Președintele i-a întărâtat pe toți și le-a spus unde să meargă”, a declarat unul dintre martorii de la audiere, Stephen Ayres, un bărbat din Ohio care a pledat vinovat luna trecută pentru acuzații de tulburare a ordinii publice în legătură cu atacul de la Capitoliu. „Practic, noi doar am făcut ceea ce a spus”, a explicat acesta.

Din audiere a reieșit că chiar și Brad Parscale, fostul director de campanie al lui Trump, l-a învinovățit pe fostul său șef pentru violențele din 6 ianuarie.

„Un președinte în exercițiu care cere un război civil… Mi-am pierdut încrederea”, a scris el într-o serie de mesaje pe 6 ianuarie către Katrina Pierson, fosta purtătoare de cuvânt a lui Trump, adăugând că „retorica lui Trump a ucis oameni”.

Cu câteva ore înainte de audiere, Trump a criticat comisia de anchetă condusă de democrați. Republicanul, care a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida din nou la Casa Albă în 2024, a spus că audierile sunt o încercare de a distrage atenția americanilor de la „dezastrul” guvernării democrate, care are loc pe fondul unei inflații galopante.

 
 

Urmărește-ne pe Google News