Îngrijorare sporită în Europa după ce Trump a spus că Ucraina e de vină pentru război

Trump a șocat până și aliații tradiționali ai Americii, după ce a susținut că Ucraina este responsabilă pentru că Rusia a declanșat războiului de acum trei ani și l-a numit pe președintele Zelenski un dictator pentru că nu a organizat alegeri. Aceste poziții au generat îngrijorare profundă în rândul liderilor europeni. „Doamne!”, a exclamat un oficial guvernamental britanic, sub protecția anonimatului, potrivit sursei citate.

În doar câteva săptămâni de la preluarea mandatului, Trump a anunțat tarife vamale împotriva UE, a criticat instituțiile UE și a abandonat Ucraina.

În plus, Trump a declarat că, de fapt, războiul din Ucraina este important doar pentru Europa, folosind distanța geografică ca argument: „Acest război este mult mai important pentru Europa decât pentru noi. Avem un ocean mare și frumos care ne separă”.

Europenii se tem că SUA și Rusia vor să distrugă UE

În acest context, mulți oficiali UE au mers până la a concluziona că SUA și Rusia au un obiectiv comun: distrugerea Uniunii Europene. „Avem o alianță între un președinte rus care vrea să distrugă Europa și un președinte american care, de asemenea, vrea să distrugă Europa. Alianța transatlantică s-a încheiat”, a spus un alt diplomat european, sub protecția anonimatului.

Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat
Recomandări
Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat

Practic, ultimele zile de intervenții ale SUA în conflictul dintre Rusia și Ucraina au transformat în realitate cele mai negre coșmaruri ale ucrainenilor și ale multor aliați ai acestora, răsturnând relația transatlantică care a stat la baza securității europene încă din 1945, scrie Politico.

Trump a discutat cu Putin despre pacea din Ucraina și i-a cerut lui Zelenski să se mişte repede sau nu va mai avea o ţară

Intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra procesului de pace din Ucraina a devenit tot mai clară. Practic, Trump a exclus liderii europeni din negocierile de pace dintre SUA și Rusia privind războiul început acum 3 ani, cel mai recent exemplu fiind negocierile purtate la Riad, în Arabia Saudită.

În paralel, Donald Trump şi-a înăsprit atacul la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a numit dictator și l-a sfătuit să se mişte rapid, altfel riscă să piardă ţara. „Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede sau nu va mai avea o ţară”, a ameninţat Trump.

Îngrijorări și la București. Ciolacu: „S-au schimbat total canalele de comunicare cu SUA”

Și premierul Marcel Ciolacu a admis că este preocupat de situația internațională, în contextul în care Trump a discutat cu Putin despre pacea din Ucraina, fără să implice Uniunea Europeană sau România.

Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Recomandări
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”

„Sunt îngrijorat de tot ce se întâmplă, de dinamica schimbării lucrurilor. S-au schimbat total canalele de comunicare cu SUA”, a recunoscut Marcel Ciolacu, joi, 20 februarie, într-o discuție cu jurnaliștii la Palatul Victoria.

Mai mult, consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională, Cristian Diaconescu, a dezvăluit că Rusia a cerut o nouă Ialta, adică împărțirea sferelor de influență și retragerea trupelor militare ale SUA din România.

9 comentarii
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (9)
Avatar comentarii

parpalache 22.02.2025, 06:52

In politica BANUL dicteaza!Iar 40% din exporturile americane sunt in...UE!Ca sa nu mai zic de transferurile de tehnologie!Așa ca astea sunt... vorbe!

Avatar comentarii

parpalache 22.02.2025, 06:50

Cica Putin ar fi„cel mai mare dușman al UE”!!!Așa sa fie?!Ma rog,așa sa fi fost?!Pai de unde primeau (granzii UE), petrol și gaze la prețuri semicoloniale?!Unde erau instalate sutele de„multinaționale”(ale granzilor UE),platind doar taxe simbolice și facând profituri uriașe?!

Avatar comentarii

CYGNUSA2000 21.02.2025, 16:25

Trump sa aiba totusi in vedere ca statuletele lui nu fac fata Chinei, Coreei de Nord si chiar lunecoasei URSS, la un loc...s ar putea ca NATO, partea EU sa nu si activeze articolul 5 cand va avea el nevoie si astfel sa ramana la chilotelul gol cand ii e lumea mai draga cu Tawanul si dominatia din Pacific... Rusia are nevoie de Alaska...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.