Doar șapte senatori republicani au votat pentru condamnarea lui Donald Trump în procesul de impeachment care s-a încheiat sâmbătă în Senatul SUA.

Votul final a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, potrivit New York Times.

Pentru a-l condamna pe fostul președinte ar fi fost nevoie de două treimi din Senat, adică toate voturile democraților plus 17 voturi din partea republicanilor.

Este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment.

Fostul președinte a reacționat rapid, după vot, atacând Partidul Democrat.

”Este trist că un partid politic din America primește libertatea de a denigra statul de drept, de a defăima polițiștii, de a încuraja mulțimile, de a scuza huliganii și de a transforma justiția într-o unealtă de răzbunare politică, de a persecuta, de a trece pe lista neagră, de a anula și de a suprima toți oamenii și punctele de vedere cu care ei nu sunt de acord. Întotdeauna am fost și voi fi un campion al statului de drept, al eroilor polițiști și al dreptului americanilor de dezbate pașnic și onorabil chestiunile zilei, fără răutate și fără ură”, a spus Trump.

În același timp, el a mulțumit avocaților săi și tuturor senatorilor și membrilor Congresului SUA care ”au sprijinit mândri Constituția pe care toți o venerăm”.

„Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, ‘Make America Great Again este doar la început”, a mai precizat Trump în comunicatul său.

„În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii”, a adăugat miliardarul republican.

De cealaltă parte, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a criticat sâmbătă pe colegii săi republicani.

„Cel mai demn de dispreţ act comis vreodată de un preşedinte, iar majoritatea republicanilor nu pot aduna curajul sau moralitatea de a-l condamna”, a spus Chuck Schumer.

Șapte republicani împotriva lui Trump

În vreme ce majoritatea partidului a rămas alături de fostul președinte, votul celor șapte senatori pentru condamnarea lui Trump este considerat semnificativ.

Surse citate de CNN au precizat că democrații se așteptau ca cinci sau șase republicani să voteze pentru condamnarea lui Trump.

Rezultatul final a fost ”neașteptat” din acest punct de vedere, au precizat surse democrate pentru televiziunea americană.

Senatorul republican Bill Cassidy, din Louisiana, care a votat pentru condamnarea fostului președinte, și-a explicat, ulterior, argumentul.

”Constituția noastră și țara noastră sunt mai importante decât o singură persoană. Am votat pentru condamnarea președintelui Trump deoarece este vinovat”, a spus Cassidy.

Deși a votat pentru achitarea lui Trump, liderul republican Mitch McConnell a subliniat că fostul președinte este responsabilul moral pentru insurecția din 6 ianuarie.

”Nu există nicio îndoială că președintele Trump este practic și moral responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi. Nicio îndoială. Oamenii care au luat cu asalt clădirea credeau că acționează din dorința și instrucțiunile președintelui lor”, a spus McConnell.

”Nu contează câte înregistrări şocante vedem”

Înainte de vot, în pledoaria finală, democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

Democratul Jamie Raskin, din Maryland, a subliniat și el același lucru.

„Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele mulţimii agresive şi deci trebuie condamnat. Este chiar atât de simplu”, a spus el.

Avocaţii lui Trump, care şi-au susţinut pledoaria finală după democraţii din Camera Reprezentanţilor, au argumentat însă că procesul nu ar fi trebuit să aibă loc pentru că Trump nu mai este şi au spus că remarcile sale de la adunarea care a precedat asaltul asupra Capitoliului sunt protejate de dreptul său constituţional la liberă exprimare.

Michael van der Veen, unul dintre avocaţii lui Trump, a spus că Trump nu a avut parte de o procedură standard şi că fostul preşedinte nu a incitat la violenţă.

„Nu contează câte înregistrări şocante vedem despre comportamentul acestor persoane şi cât de multă emoţie a fost injectată în acest proces, asta nu schimbă faptul că dl Trump este nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. Actul de incitare nu a avut loc”, a spus el.

Concluzia finală fusese deja anunțată mai devreme de cel mai important lider republican, senatorul Mitch McConnell, care și-a informat colegii că va vota pentru achitarea lui Trump.

”Sunt convins că procesele de impeachment sunt un instrument menit în mod esenţial să înlăture” un demnitar din funcţiile sale şi că, ”de aceea, noi nu dispunem de competenţele cerute”, a explicat influentul politician republican. El a susţinut astfel argumentul constituţional prezentat de avocaţii lui Trump.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de incitare la insurecţie, susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi.

Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

”Și apoi, vom merge la Capitoliu”

Pe 6 ianuarie, Donald Trump le-a cerut suporterilor să meargă spre Capitoliu cu doar două ore înainte ca aceștia să pătrundă în clădirea unde parlamentarii ratificau rezultatul alegerilor prezidențiale.

”Va trebui să luptăm mai dur. Și (vicepreședintele) Mike Pence va trebui să ne ajute, iar dacă nu ne ajută, va fi o zi tristă pentru țara. Acum depinde de Congres să confrunte acest asalt la adresa democrație”, a spus Trump, în discursul rostit în fața a zeci de mii de suporteri.

”Și apoi, vom merge acolo, și voi fi acolo cu voi, vom merge la Capitoliu, și vom aplauda bravii senatori și congresmani, și probabil pe unii nu îi vom încuraja, pentru că nu ne vom lua țara înapoi prin slăbiciune, trebuie să fim puternici”, a mai spus Trump.

După ce sute de protestatari au reușit să spargă cordonul forțelor de securitate și au intrat în sediul Congresului, președintele le-a cerut susținătorilor să fie pașnici.

„Vă cer tuturor de la Congres să rămâneți pașnici. Fără violență. Amintiți-vă că suntem partidul legii și ordinii, respectați Legea și oamenii noștri în uniforme. Mulțumesc”, a scris Trump pe Twitter.

Tardiv, au subliniat democrații.

Politicieni, la un pas să fie prinși de protestatari

Democrații care au susținut acuzarea împotriva lui Donald Trump au prezentat miercuri imagini inedite de la asaltul violent al manifestanților asupra Capitoliului, din ziua de 6 ianuarie.

Imaginile au surprins poliția implicată în ciocniri cu protestatarii și politicieni care fug la adăpost chiar în momentele în care susținătorii lui Trump năvălesc pe holurile Congresului.

Imaginile arată mai întâi un polițist care rezistă de unul singur în fața mulțimii care pătrunde în clădire. Unii manifestanți poartă căști pentru a se proteja, alții au camere video, unii au steaguri, inclusiv pe cel Confederat.

Polițistul este rapid copleșit de protestatarii care năvălesc în Congres.

Imaginile îl arată apoi pe vicepreședintele Mike Pence și pe familia sa, scoși din Senat de membrii Secret Service. Mulțumea revoltată s-a aflat la doar 30 de metri de Pence, scrie BBC.

Alte bucăți din clipul video îl surprind pe senatorul republican Mitt Romney, un critic al lui Trump, care se întoarce din drum după ce un polițist îl avertizează că mulțimea se apropie.

În altă aripă a clădirii, stafful democratei Nancy Pelosi se baricadează într-un birou, cu doar câteva minute înainte ca mulțimea să apară și să o caute pe președinta Camerei Reprezentanților.

Montajul prezentat în Senat de democrați a juxtapus discursul preşedintelui în faţa manifestanţilor adunaţi la Washington („luptaţi-vă ca diavolii”) şi imagini ale protestatarilor intrând în forţă la Capitoliu, umblând pe holuri în căutarea parlamentarilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News