Fostul președinte american Donald Trump a declarat pentru Fox News că i-a spus lui Volodimir Zelenski că războiul declanșat liderul rus Vladimir Putin trebuie să se încheie. „Vă confruntați cu o maşină de război. Asta fac ei (ruşii – n.r.), duc războaie. L-au învins pe Hitler. L-au învins pe Napoleon. Trebuie să terminăm cu acest război”, susține Trump că i-ar fi spus lui Zelenski într-o convorbire telefonică purtată pe 19 iulie.

Comentând aceste remarci ale lui Trump, candidat din nou la Casa Albă, Peskov și-a exprimat dorința ca „majoritatea publicului american să ştie că există multe pagini glorioase în istoria Rusiei”.

Întrebat apoi despre un comentariu din Wall Street Journal scris de fostul secretar de stat Mike Pompeo, Peskov susține că actuala conducere de la Moscova „nu poartă ochelari roz” în cazul unei noi președinții Trump.

Pompeo i-a sugerat lui Trump să adopte noi sancţiuni dure împotriva Rusiei lui Putin dacă va fi ales şi să intensifice ajutorul pentru Ucraina.

Donald Trump „este un reprezentant al elitei politice americane, care acum suferă, absolut cu toţii, de un sentiment antirusesc total”, a spus Peskov, recurgând din nou la acuzația de „rusofobie”, emisă de regulă pentru a contracara criticile la adresa regimului condus de Vladimir Putin.

„Când a fost preşedinte, sub Trump, americanii au început această cursă a sancţiunilor, sub Trump a fost impus un număr uriaş de sancţiuni împotriva ţării noastre, iar în această privinţă el nu este foarte diferit pentru noi de toţi ceilalţi”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste, exagerat de Kremlin

În timp ce pretinde că Rusia are „pagini glorioase” în istorie, Peskov omite idei importante. În ceea ce privește cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Uniunea Sovietică nu a învins singură Germania nazistă a lui Adolf Hitler, ci datorită unei alianțe din care au mai făcut parte în principal SUA și Marea Britanie.

SUA au oferit URSS „arme, muniție, tehnică militară, echipamente de comunicații, radare, medicamente, pături, încălțăminte, îmbrăcăminte și produse petroliere, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016)”, a precizat Ambasada SUA în România într-un mesaj publicat în februarie 2023 pe pagina sa de Facebook.

„Mai mult, o întreagă fabrică de anvelope a companiei Ford a fost demontată si transportată în Uniunea Sovietică pentru a produce anvelope pentru vehiculele militare. Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, partea americană nu a căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS”, a subliniat misiunea diplomatică americană la București.

De altfel, fostul lider sovietic Nikita Hrușciov a scris în memoriile sale că Stalin a fost „direct” la un moment dat și a recunoscut că URSS nu s-ar fi aflat printre câștigătorii din cel de-al Doilea Război Mondial fără ajutorul SUA.

Propaganda Kremlinului prezintă de regulă înfrângerea Germaniei naziste ca un sacrificiu doar al rușilor. Totuși, o bună parte dintre pierderile umane și materiale trecute în dreptul URSS sunt de fapt ale altor popoare ocupate de sovietici și folosite în propriile lupte.

Urmărește-ne pe Google News