Donald Trump, candidatul republican în vârsta de 78 de ani, devine pentru a doua oară președinte al SUA, după ce, între 2017 și 2021, a fost cel de-al 45-lea președinte al Americii. Donald Trump a câștigat în majoritatea statelor-cheie din SUA.

Video: Discursul victoriei al lui Donald Trump
Sursa: C-SPAN

În ce state a câștigat a câștigat Donald Trump

Potrivit Comisiei Electorale Federale, Donad Trump a câștigat în următoarele state: Pennsylvenia, Virgina de Vest, Ohio, Kentuky, Indiana, Tennesse, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Arkansas, Iowa, Missouri, Wisconsin, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Kansas, Texas, Oklahoma, Wyoming, Utah, Idaho, și Montana.

În statele Nevadam Michigan, Alaska și Arizona numărătoarea încă nu s-a încheiat, însă Donald Trump conduce în ambele cazuri.


https://twitter.com/visegrad24/status/1854100987532791821?ref_src=twsrc%5Etfw 

În ce state a câștigat Kamala Harris

De cealaltă parte, Kamala Harris a câștigat statele Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, New York, New Jersey, Virgina, Maryland, Delaware, Illinois, Minnesota, New Mexico, Colorado, Washington, California, Oregon și Hawaii.

Foto: Susținători ai lui Donald Trump, în Manhattan, New York
Susa: Profimedia

Senatul, din nou în mâinile Partidului Republican

Însă republicanii au preluat din nou și controlul Senatului american, care fusese în mâinile democraților, obținând o majoritate de cel puțin 51 de locuri din 100, conform proiecțiilor Fox News și NBC.

Controlul Senatului, la fel ca și al Camerei Reprezentanților, reprezintă un obiectiv important în cadrul alegerilor legislative desfășurate concomitent cu scrutinul prezidențial din SUA. Mai ales că acesta are un rol important privitor la deciziile externe.

Cursa dintre Donald Trump și Kamala Harris, vicepreședinta democrată, a fost extrem de strânsă.
Kamala Harris, în vârstă de 60 de ani, s-a născut în Oakland, California, și este senatoare a acestui stat. În 2021, a făcut istorie devenind prima femeie și primul american de culoare vicepreședinte al SUA. Fost procuror, Kamala Harris este o politiciană moderată și pragmatică.

Încă de marți noapte, Donald Trump le-a transmis susținătorilor săi un mesaj video în care le spunea că se aşteaptă la „o mare victorie” şi a invitat oamenii să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor.
Mesajul a fost postat pe Truth Social, fiind filmat într-un salon luxos, unde urma să aibă loc un eveniment de campanie cu personalități precum Elon Musk.

Partidul Republican se apropie, însă, de victorie categorică și în Camera Reprezentanților.

Foto: Audiere din cadrul Senatului american
Susa: Profimedia

Cine este Donald Trump

Donald Trump este o figură proeminentă în politica americană a ultimului deceniu și se află acum pentru a treia oară în cursa pentru președinția SUA.

La 78 de ani, Trump continuă să fie în centrul atenției, generând atât laude, cât și critici pentru declarațiile sale controversate și gesturile uneori bizare.
Candidatul republican, care recent a țintit-o pe rivala sa politică Kamala Harris lucrând la McDonalds și conducând un camion de gunoi, a fost în numeroase ocazii subiectul unor glume sau al unor gafe jenante. Atât fanii, cât și criticii l-au ironizat pe fostul președinte transformând unele dintre cele mai memorabile momente ale sale în meme-uri.

Trump a fost susținut în campania electorală pentru alegerile din SUA 2024 de Elon Musk, fondatorul Tesla, alături de fostul wrestler Hulk Hogan, astronautul Buzz Aldrin, Mel Gibson, Dennis Quaid, Jon Voight, Jake Paul și alte vedete din SUA.

Foto: Numărare de voturi din statul Florida
Sursa: Profimedia

Cum se votează în Statele Unite

Președintele SUA este ales prin vot universal indirect, în care cetățenii votează pentru 538 de electori, nu direct pentru candidați. Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump au fost competiție pentru a-l succeda pe Joe Biden la președinția SUA, iar procesul electoral s-a desfășurat în două etape.

Fiecare stat are un număr de electori proporțional cu populația sa și reprezentanții din Congres. Candidatul care obține 270 de voturi din cele 538 câștigă. Majoritatea statelor aplică principiul „câștigătorul ia totul”, cu excepția Maine și Nebraska, care folosesc un sistem proporțional.

Electorii sunt desemnați diferit în fiecare stat, de obicei fiind aleși de partide sau autorități locale.
După anunțarea rezultatelor, comitatele din SUA au timp până pe 11 decembrie pentru a certifica oficial rezultatele.

Pe 17 decembrie, „marii electori” votează pentru președinte și vicepreședinte. Voturile trebuie trimise la Washington până de Crăciun, iar pe 6 ianuarie, Congresul numără voturile și anunță câștigătorul. Noul președinte va depune jurământul pe 20 ianuarie 2025.

Foto: Colet cu voturi
Susa: Profimedia

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE!

 
 

Urmărește-ne pe Google News