Donald Trump își începe mandatul cu cea mai scăzută cotă de popularitate față de ceilalți lideri care au ajuns la Casa Albă. Potrivit unui sondaj realizat de CNN, aproximativ 40% dintre americani au o opinie favorabilă despre republican. Spre comparatiție, atunci Barack Obama își începea primul mandat, el se bucura de susținerea a aproximativ 84% dintre americani, potrivit unui sondaj realizat de CNN.
Totodată, Bill Clinton și-a început mandatul cu susținerea a 67% dintre americani, în timp ce George W. Bush avea susținerea a 61%, chiar dacă rezultatul alegerilor a fost decis de Curtea Supremă.
Donald Trump nu a întârziat să comenteze aceste sondaje, pe care le-a catalogat drept greșite, precum cele din campania electorală care arătau că Hillary Clinton se va impune în scrutinul prezidențial.
Scandalurile care îl urmăresc pe Donald Trump
Miliardarul controversat nu a avut parte de o perioadă de tranziție foarte liniștită. Scandalurile se pare că l-au urmat după ce a fost ales președinte al SUA. El a reușit să stârnească furia Chinei după ce a avut o discuție telefonică cu președinta Taiwanului, să îngrijoreze Europa, prin afirmațiile sale cum că “NATO este învechită” și că “Brexitul va fi un succes și că alte țări vor urma exemplul Marii Britanii”.
Cel mai răsunator scandal a fost însă cel legat de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. Donald Trump a respins de nenumărate ori această ipoteză, chiar a luat apărarea Moscovei.
Serviciile de informații americane au afirmat la unison că Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice. Mai precis, agențiile de informații au identificat persoane cu legături cu Guvernul rus care au oferit site-ului WikiLeaks mii de e-mailuri furate de pe calculatoarele Comitetului Național Democrat și de pe alte computere, inclusiv de pe cel al directorului campaniei electorale a lui Hillary Clinton.
Oficialii au descris acești indivizi drept persoane cunoscute comunității de informații, care făceau parte dintr-o operațiune rusă mai amplă ce viza să îl ajute pe Trump și să reducă șansele lui Clinton de a câștiga alegerile.
Cu toate acestea, preşedintele ales a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării evaluarea serviciilor de informaţii privind activitatea informatică rusă.
Înainte de alegeri, când 17 agenţii de informaţii au dat publicităţii o declaraţie publică în care au conchis că Rusia a orchestrat atacurile informatice vizând Comitetul Naţional Democrat, Donald Trump şi-a exprimat îndoiala în legătură cu aceste concluzii.
După ce Barack Obama a impus o serie de sancţiuni vizând Rusia, Trump a dat publicităţii un comunicat în care a cerut ţării să „se orienteze asupra lucrurilor mai mari şi mai bune”. Mai mult, miliardarul l-a felicitat apoi pe liderul rus Vladimir Putin pentru că nu a retaliat la sancţiuni.
În plus, timpul campaniei, Trump a militat adesea pentru o îmbunătățire a relațiilor cu Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru i-a adus critici vehemente.
Scandalul Donald Trump-Rusia a căpătat o nouă amploare după ce BuzzFeed a publicat un document mai amplu, de 35 de pagini, redactat de un fost spion britanic, în care erau menţionate presupuse comportamente compromiţătoare ale lui Trump şi presupuse legături ale sale cu persoane din Rusia.
Acest raport conține numeroase informații neverificate și face referire la materiale compromițătoare despre Donald Trump, în special existența unei înregistrări audio și video cu caracter sexual implicând prostituate într-un hotel din Moscova.
Imediat, Donald Trump a catalogat aceste informații drept false. În timpul primei sale conferințe de presă în calitate de președinte-ales, miliardarul a spus că Buzzfeed, care e un gunoi, va plăti pentru că a publicat informațiile. Acesta s-a luat la ceartă cu unul dintre jurnaliști, căruia nu i-a permis să ia cuvântul pentru că publică „știri false”, spunând că organizația sa (n.r.-CNN) e oribilă. Trump a criticat, de asemenea, și BBC-ul, despre care a spus ironic: „O altă frumusețe”.
De altfel, Vladimir Putin a abordat și el acest subiect, afirmând că aceste informații sunt “prostii”.
“Este adevărat că atunci când a venit la Moscova, nu îmi amintesc când, în urmă cu câțiva ani, nu era o figură politică. Nu știam despre ambițiile sale politice. Era doar un om de afaceri, unul dintre cei mai bogați oameni din America. Ce credeți – că avem o echipă specială în cadrul serviciilor secrete care aleargă după fiecare milardar american? Desigur că nu. Sunt prostii!”, a spus președintele rus.
Scandalul taxelor, în continuare în atenție
Un alt scandal de care Donald Trump nu a scăpat este cel legat de declarația sa de avere. Potrivit unui sondaj, 74% dintre americani și-ar dori ca acesta să facă publică declarația sa de avere. În prima sa conferință de presă, miliardarul a afirmat că doar presa este interesată de acest subiect, nicidecum americanii de rând.
Miliardarul este singurul candidat la alegerile prezidențiale din SUA care a refuzat să-și facă publică declarația de avere. Desigur, decizia sa a fost asupru criticată de tabăra democrată, în timpul campaniei electorale.
Înainte de scrutinul din 8 noiembrie, a ieșit la iveală că Donald Trump a raportat într-un an o pierdere uriașă, care i-a permis să se sustragă de la plata taxelor timp de 18 ani. Companiile prezidenţiabilului republican au intrat în faliment în patru rânduri, ca urma a gestionării proaste a finanţelor.
Jurnaliștii New York Times au publicat un document care demostrează că republicanul Donald Trump a raportat în declaraţia sa de avere din 1995 o pierdere de până la 916 milioane de dolari, iar o deducere fiscală atât de substanţială i-ar fi permis miliardarului conservator să evite plata taxelor federale pe venit pentru următorii 18 ani, adică până în 2013.
Donald Trump l-a numit pe ginerele său consilier principal la Casa Albă
O altă decizie controversată a fost numirea ginerelui său în funcția de consilier principal la Casa Albă. Soțul Ivankăi Trump, Jared Kushner, se va ocupa iniţial de politici comerciale şi de Orientul Mijlociu din poziţia de consilier la Casa Albă. Însă, surse din echipa de tranziţie au explicat că poziţia acestuia ar urma să se schimbe în următoarele luni. La scurt timp după ce a făcut președintele-ales a făcut anunțul, democrații din Congresul american au cerut Departamentului de Justiţie să determine dacă Trump a încălcat legislaţia nepotismului.
Donald Trump, dat în judecată pentru “defăimare”
Cu două zile înainte de ceremonia de învestire, republicanul a întâmpinat o nouă problemă. O fostă candidată din reality-show-ul „The Apprentice” (n.r- Ucenicul), care l-a acuzat pe miliardar de comportament sexual abuziv, a anunțat că îl dă în judecată pe preşedintele-ales pentru ”defăimare”.
În timpul campaniei electorale,înainte de alegeri, Zervos a făcut acuzații grave la adresa lui Trump, la scurt timp după ce a apărut o înregistrare video din 2005 în care Donald Trump făcea afirmații obscene la adresa reprezentantelor sexului frumos. Ea a povestit că Trump a sărutat-o și a pipăit-o în timpul unei întâlniri de afaceri.
Zervos susține că a fost ”supusă unor avansuri nedorite” din partea lui Trump şi că acesta a negat ulterior acuzaţiile, susţinând că ”nu a invitat-o vreodată pe domnişoara Zervos în camera sa de hotel” şi că aceste ”evenimente nu au avut loc vreodată”. Ea a semnat plângerea marți, în New York.
Citește și:
- Barack Obama vs. Donald Trump | Ce au spus unul despre celălalt în ultimul an
- Cum arată cabinetul lui Donald Trump | Ei formează echipa viitorului președinte al SUA
- Analiză | Cum și-a schimbat Donald Trump atitudinea după ce a fost ales președinte
- Donald Trump, președintele SUA ales, prima conferință de presă: „Nu am nici o afacere cu Rusia”
- Donald Trump, întâmpinat cu proteste la Washington. Sute de mii de oameni sunt așteptați la ceremonia de învestire