Sentința în acest dosar este așteptată pe 11 iulie, cu doar câteva zile înainte de convenția națională republicană de la Milwaukee, unde Trump va deveni primul condamnat desemnat candidat la președinție al partidului.

Sondajele de opinie au arătat în mod constant că America este polarizată și majoritatea opiniilor despre Trump sunt deja formate. De altfel, Trump este cel care a declarat că ar putea împușca pe cineva pe Fifth Avenue și nu ar pierde niciun votant și se confruntă cu alte trei cazuri penale, deși acesta ar putea fi singurul care să se desfășoare înainte de alegerile din noiembrie, amintește The Guardian.

Cum arată sondajele din ultimele luni

Unul dintre cele mai recente sondaje, realizat de PBS NewsHour/NPR/Marist, arată că 67% dintre alegători au declarat că o condamnare nu ar ar face vreo diferență pentru ei la alegerile din noiembrie, în timp ce 76% au spus că un verdict de nevinovăție nu ar avea niciun impact.

De asemenea, aproximativ 25% dintre republicani au afirmat că ar fi chiar mai înclinați să voteze pentru Trump, dacă acesta este găsit vinovat.

Conform unui alt sondaj național din aprilie, al Universității Quinnipiac, 21% dintre alegători spun că ar fi mai puțin probabil să-l susțină pe Trump în cazul unei condamnări, în timp ce 62% susțin că nu ar avea nicio importanță.

Totodată, un sondaj din aprilie al Ipsos și ABC News a arătat că 16% dintre cei care îl susțin pe Trump și-ar reconsidera sprijinul într-o astfel de situație.

„Totuși, acestea erau condamnări ipotetice. Iar la momentul respectiv (Trump) se confrunta cu patru dosare penale, inclusiv acuzații legate de o presupusă conspirație pentru a anula rezultatul alegerilor din 2020 și de modul în care a gestionat documentele clasificate după ce a părăsit Casa Albă. Acum, acei alegători pot judeca pe baza unei condamnări reale”, notează BBC.

„Verdictul real va fi dat pe 5 noiembrie, de către popor”, a declarat Trump, la câteva momente după ce a părăsit sala de judecată.

Alegerile precedente au arătat că fiecare vot contează. În 2016, Trump a câștigat președinția cu mai puțin de 78.000 de voturi în trei state: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. În 2020, Biden a câștigat scrutinul cu mai puțin de 45.000 de voturi în trei state: Arizona, Georgia și Wisconsin.

„Asta înseamnă că fiecare problemă – de la vinovăția lui Trump, până la situația din Gaza, de la costul vieții și până la vremea rea din ziua votului – contează”, precizează jurnaliștii de la The Guardian.

Părerile experților

Doug Schoen, care face sondaje de opinie și a lucrat cu președintele democrat Bill Clinton și cu primarul independent al orașului New York, Michael Bloomberg, crede că alegătorii americani pot avea sentimente mai puțin vehemente în ceea ce privește cazul banilor tăinuiți. Și asta pentru că este vorba despre evenimente care au avut loc în urmă cu opt ani.

„Deși nu este un lucru grozav să fii condamnat pentru o infracțiune, la ceea ce vor gândi alegătorii în noiembrie este inflația, granița sudică, concurența cu China și Rusia și banii care sunt cheltuiți pentru Israel și Ucraina”, a explicat el pentru BBC.

Ariel Hill-Davis, cofondatoare a Republican Women for Progress, un grup care a încercat să îndepărteze partidul de Trump, se așteaptă însă ca verdictul de joi să aibă un impact asupra șanselor lui Trump de a câștiga alegerile.

Ea spune că alegătorii mai tineri și cei care au studii superioare și locuiesc în suburbii au fost îngrijorați de comportamentul lui Trump și de abordarea sa în privința guvernării.

„Acești alegători sunt cu adevărat ezitanți să se alinieze din nou cu Partidul Republican condus de Donald Trump. Verdictul de vinovăție va consolida și mai mult aceste îngrijorări”, a declarat Hill-Davis.

Allan Lichtman, profesor la American University, a construit un model politic care a reușit să prezică cu succes câștigătorul fiecărei curse prezidențiale din 1984 încoace. De data aceasta, el admite că condamnarea penală a lui Trump ar putea fi genul de răsturnare de situație „cataclismică și fără precedent” care aruncă modelul în aer și schimbă cursul istoriei.

„Cărțile de istorie vor consemna acest lucru ca pe un eveniment cu adevărat extraordinar și fără precedent, dar multe vor depinde de ceea ce se va întâmpla după aceea”, spune el.

Judecata finală asupra importanței condamnării lui Trump va veni din partea alegătorilor în noiembrie. Dacă fostul președinte va fi învins, verdictul său de vinovăție va fi probabil privit ca unul dintre motive.

Dacă va obține victoria, s-ar putea să devină doar o notă de subsol a carierei politice tumultuoase, dar cu consecințe, a lui Trump, mai notează BBC.

Ce urmează pentru campania lui Trump

Până atunci însă echipa sa de campanie sa va lucra pentru a susține că sistemul de justiție a fost înarmat împotriva sa de către Biden și acoliții săi, precizează The Guardian.

Un e-mail de strângere de fonduri, cu titlul „Prizonier politic”, trimis imediat după verdict, a anunțat: „Tocmai am fost condamnat într-un proces de vânătoare de vrăjitoare politică măsluită: NU AM FĂCUT NIMIC GREȘIT!”.

Cum va exploata Biden condamnarea lui Trump

O altă întrebare care se pune este cum va gestiona această situație actualul președinte american, Joe Biden, adversarul lui Trump în alegerile de la finalul anului. Până acum, democratul a păstrat o distanță față de proces, pentru a nu fi acuzat de interferențe politice.

„Tonul său va fi crucial. El trebuie să decidă apoi cât de des și cât de tare va aduce în discuție condamnarea penală a lui Trump în campania electorală și în timpul dezbaterilor lor față în față. Adversarul președintelui tocmai i-a înmânat acestuia genul de armă de campanie la care orice candidat ar visa. Biden ar fi înțelept să o folosească cu precizie”, mai precizează The Guardian.

Și jurnaliștii de la The New York Times vorbesc despre importanța următorilor pași ai lui Biden, afirmând că „verdictul din Manhattan le-a oferit președintelui și aliaților săi un nou mod de a încadra cursa: o alegere între cineva care este un infractor și cineva care nu este”.

Ziarul american amintește că, timp de mai bine de un an, Joe Biden a încercat să prezinte alegerile din 2024 nu ca pe un referendum privind cei patru ani de mandat ai săi, ci a pus problema dacă alegătorii vor să-l readucă pe Donald Trump în funcție după un prim mandat în care a subminat dreptul la avort, democrația și statul de drept.

Această abordare nu a funcționat până acum, în condițiile în care Trump a condus în multe sondaje, alegătorii neavând o părere bună despre modul în care Biden a gestionat economia, frontiera sudică și războaiele externe.

Însă acum, „verdictul juriului din Manhattan probabil va concentra atenția asupra lui Trump într-un mod în care susținătorii lui Biden au sperat de mult timp că o vor face”.

Chiar dacă democratul nu folosește direct termenul de „infractor” cu referire la rivalul său, zeci de aliați ai lui Biden intenționează să facă acest lucru în comunicările lor despre Trump până la sfârșitul campaniei, mai precizează The New York Times.

„Există o singură cale de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: La urnele de vot”, a fost primul mesaj al lui Biden, după verdictul în cazul lui Trump.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News