Donald Trump a promis în campanie să elimine orice legătură cu afacerile sale, mai ales că acestea ar putea fi în conflict cu interesele Statelor Unite. Cu toate acestea, el nu a prezentat încă un plan credibil în acest sens, scrie Newsweek.
Singura sugestie pe care a făcut-o până acum – înfiinţarea unui ”trust orb” condus de copii săi – nu ar elimina aceste conflicte, având în vedere că banii vor ajunge tot la familia sa.
Liderii străini care speră să obţină favoruri de la el vor face tot ceea ce vor putea ca să-l ajute, iar familia Trump va ridica tot mai multe clădiri, va vinde tot mai multe bijuterii şi va face bani prin orice mijloace posibile, explică revista americană.
Chiar dacă familia sa face un pas înapoi din companie în timp ce Trump este preşedinte, orice naţiune din lume va şti că a face afaceri cu Trump Organization va aduce într-o bună zi beneficii familiei sale.
Singura modalitate de a elimina aceste conflicte de interese – vinderea companiei şi împărţirea profitului – a fost respinsă de Trump, a cărei echipă de tranziţie a refuzat să răspundă vreunei întrebări legate de aceste probleme.
Relația SUA-Filipine, influențată de relațiile Trump-Filipine?
Relațiile Filipinelor cu întreaga lume sunt tensionate după ce Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale, în luna mai. Acesta a lansat o adevărată ofensivă împotriva traficului de droguri, în urma căruia, din luna iulie și până acum, peste 5.900 de oameni au fost uciși. Mai mult, liderul de la Manilla s-a lăudat că a ucis și el infractori, în perioada în care era primarul orașului Davao.
În ciuda condamnărilor la nivel mondial, Trump a părut că-l susține pe acesta, într-o convorbire telefonică. Duterte a afirmat că Trump „mi-a urat succes în campania împotriva problemei cu drogurile”, iar această afirmație nu a fost dezmințită de echipa miliardarului ajuns la Casa Albă. Mai mult, echipa acestuia de tranziție nu a comentat dacă Trump este de acord cu ofensiva din Filipine. Un lucru este însă sigur. Familia Trump are un interes uriaș să-l facă fericit pe Rodrigo Duterte, care s-a comparat cu Adolf Hitler.
Trump Tower din Century City, la Makati, în Filipine, este aproape finalizat, iar potenţialii cumpărători au plasat depozite pentru cel puţin 94% din spaţii, potrivit Century Properties, partenerul Trump Organization de acolo.
În timpul campaniei prezidenţiale, fiii lui Trump Donald Jr. şi Eric au fost la Makati, unde au participat la o ceremonie de marcare a finalizării structurii.
La fel ca în cazul mai tuturor proprietăţilor care poartă numele lui Trump şi care au fost construite în ultimul deceniu, nu compania miliardarului este dezvoltatorul – ci şi-a vândut numele Century Properties pentru a fi afişat pe clădire. Detaliile tranzacţiei nu sunt publice, însă contracte de acest fel examinate de revistă arată că este vorba despre o plată iniţială de mai multe milioane de dolari şi de până la 25% pe an din veniturile dezvoltatorului.
Astfel, în baza acestei afaceri, copiii lui Trump urmează să primească milioane de dolari în timpul preşedinţiei tatălui lor de la Jose E.B. Antonio, conducătorul Century Properties. Mai mult, Jose E. B. Anronio Duterte a fost numit recent de Duterte drept trimisul special al Guvernului său în Statele Unite. Conflictele de interese sunt foarte tulburătoare şi flagrante în acest caz, scrie Newsweek. Preşedintele Trump va discuta despre politica Statelor Unite în Asia de Sud-Est cu unul dintre partenerii săi de afaceri sau al copiilor săi.
Familia Trump are un interes financiar enorm în campania sângeroasă a lui Duterte, în contextul în care eradicarea criminalităţii în Filipine este benefică valorilor imobiliare, adaugă Newsweek. Afacerile familiei Trump în Filipine vor conduce la o criză constituţională în prima zi a preşedinţiei miliardarului, dacă cineva din Guvernul federal se hotărăşte să respecte legea, scrie revista.
În prezent există o dezbatere cu privire la o eventuală încălcare a Clauzei avantajelor pecuniare din Constituţie – care interzice preşedinţilor americani să accepte cadouri din partea altor state -, având în vedere că majoritatea afacerilor companiei sunt încheiate cu alte corporaţii şi dezvoltatori. În cazul Filipinelor, acest conflict de interese impune o audiere în Congres şi poate constitui o infracţiune ce poate conduce la demitere, scrie revista.
Toate acestea arată că Duterte deţine pârghii extraordinare împotriva lui Trump, iar nimeni nu ştie ce impact ar putea avea asupra viitoarelor decizii ale preşedintelui, continuă Newsweek. De exemplu, îşi va ignora Trump promisiunea din campanie cu privire la imigraţie, având în vedere efectul devastator pe îl poate avea asupra economiei filipineze?
Un raport al diviziei de cercetare a Nomura Securities arată că, potrivit politicilor anunţate de Trump, economia Filipinelor are cel mai mult de pierdut dintre țările din Asia de Sud-Est, având în vedere că există numeroși muncitori filipinezi fără forme legale. Astfel, o înăsprire a politicilor în domeniul imigranției ar putea conduce la o reducere a numărului de filipinezi din SUA, ceea ce va afecta sumele trimise înapoi acasă. În primele șapte luni ale lui 2016, aceste sume au ajuns la aproximativ şase miliarde de dolari.
Explicat pe scurt, această susţinere a economiei filipineze se poate prăbuşi, în cazul implementării politicilor lui Trump cu privire la imigraţie, iar în acest fel Duterte nu va mai putea să-şi respecte promisiunile din campania privind reducerea taxelor și investițiile în insfrastructură. În replică, Duterte l-ar putea pedepsi pe Trump acționând împotriva intereselor familiei acestuia în Filipine.
Interesul familiei Trump în Taiwan
Interesele lui Trump în Taiwan afectează din nou interesele SUA. Fără să consulte specialişti de la Departamentul de Stat în relaţiile dintre America şi China, Donald Trump a răsturnat pe 2 decembrie aproape 40 de ani de politică externă americană primind un apel telefonic de la preşedinta Taiwanului, mai scrie Newsweek.
Dacă voia să facă acest lucru, Trump ar fi trebuit să aştepte până după învestire, notează revista americană, care subliniază că preşedinţii-aleşi nu trebuie să se amestece în politica externă. Ulterior, președintele-ales al SUA a pus sub semnul întrebării politica “unei singure Chine”, care stă la baza relațiilor dintre SUA și China din 1979.
„De ce nu a aşteptat? Doar Trump ştie”, mai scrie Newsweek, care adaugă că au apărut deja acuzaţii potrivit cărora această decizie a fost influenţată de interesele financiare ale familiei. O reprezentantă a companiei lui Trump a vizitat o localitate din Taiwan și și-a prezentat interesul familiei de a construi un hotel lângă aeroportul din oraș. Mai mult, potrivit primarului acestui oraș, Eric Trump urmează să viziteze insula până la sfârșitul anului. Revista adaugă că există suspiciuni că Trump ar putea să restabilească relaţii oficiale cu Taiwanul, în beneficiul copiilor săi.
Trump Organization a anunţat că nu au fost autorizate vizite în Taiwan la divizia de hoteluri şi că nu există nicio discuţie cu privire la un asemenea proiect. Cert este că vor face parte de-acum din calculele de politică externă ale Beijingului în relaţia cu noul preşedinte american.
Conflictele de interese ale familiei Trump, tot mai extinse
Conflictele dintre interesele comerciale ale familiei Trump şi politica externă a Statelor Unite trec dincolo de beneficiile financiare ale viitorului preşedinte şi copiilor lui, scrie Newsweek, care subliniază că există deja o situaţie în care ”preşedintele Statelor Unite poate fi şantajat de o putere străină prin presiuni în legătură cu afacerile familiei sale”.
În 2008, Trump Organization a încheiat un acord în valoare de mai multe milioane de dolari pentru acordarea mărcii grupului Dogan, referitor la un complex din Istanbul.
În 2012, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de deschidere şi s-a întâlnit cu Trump. Însă, în iunie, Erdogan a cerut ca numele lui Trump să fie dat jos de pe complex din cauza retoricii antimusulmane a acestuia şi a spus că prezidarea ceremoniei a fost o mare greşeală.
În luna iulie a acestui an, însă, membri ai armatei turce au dat o lovitură de stat care a eşuat. Edogan i-a zdrobit pe pucişti, iar Guvernul său a arestat peste zeci de mii de presupuşi participanţi şi a închis 17 instituţii media. Principalul vinovat a fost declarat Fethullah Gulen, un cleric musulman, care trăiește în statul american Pennsylvania de mai mulţi ani. Erdogan a cerut administraţiei Obama să-l extrădeze pe Gulen pentru a răspunde acuzaţiilor legate de puciul eșuat, însă actualul locatar al Casei Albe nu a dat curs cererii de extrădare.
În ziua alegerilor americane, site-ul The Hill a publicat un articol semnat de general-locotenentul Michael T. Flynn, numit de Trump, ulterior, consilier pentru securitate naţională.
”Forţele islamului radical îşi derivă ideologia de la predicatori radicali ca Gulen, care conduce o escrocherie”, scria Flynn, care a adăugat că „nu trebuie să-i furnizăm un refugiu (…). Este imperativ să ne amintim cine sunt adevăraţii noştri prieteni”.
Articolul respectiv, potrivit finanţatorului cu contracte în interiorul Guvernului turc, l-a determinat pe Erdogan şi pe asociaţii săi să creadă că o administraţie Trump nu va mai cere probe suplimentare în vederea justificării extrădării lui Gülen. Aproape imediat, Recep Tayyp Erdogan a încetat să-l mai condamne pe Trump şi şi-a exprimat, din contră, susţinerea faţă de el.
La o zi după alegerile din SUA, premierul turc Binali Yildirim a legat într-un comunicat urările adresate lui Trump de dorinţa ca SUA să-l extrădeze pe Gulen. ”Îl felicităm pe domnul Trump. Îi cer deschis noului preşedinte extrădarea de urgenţă a lui Fethullah Gulen, organizatorul, executantul şi autorul odioasei tentative de lovitură de stat din 15 iulie, care trăieşte pe teritoriul Statelor Unite”, se arată în document.
În aceeași zi, într-o convorbire telefonică Trump i-a transmis complimente preşedintelui turc din partea unui oficial de rang înalt şi a partenerului de afaceri al companiei sale în proiectul din Istanbul. Aceste laude l-au determinat pe Erdogan să creadă că relația îi oferă un avantaj asupra președintelui-ales al SUA.
Ulterior, președintele turc a exercitat presiuni enorme asupra grupului Dogan, care deţine operaţiuni media care l-au criticat. În plus, la doar câteva săptămâni după declaraţiile lui Trump despre partenerul său de afaceri din grupul Dogan, Erdogan a criticat din nou compania turcă, iar la începutul lunii decembrie un reprezentant al companiei la Ankara a fost arestat, fără dovezi convingătoare, sub acuzația că ar avea legături cu mișcarea condusă de Gulen. Acţiunile Dogan s-au depreciat cu 8,6%.
Astfel, dacă Guvernul lui Erdogan exercită presiuni asupra unei companii care plăteşte milioane de dolari lui Trump şi copiilor săi, veniturile de la complexul din Istanbul poate scădea, iar asta înseamnă că Erdogan are o modalitate de a face presiuni asupra lui Donald Trump pentru a cere extrădarea lui Gulen.
Ivanka, putere uriașă de convingere. Cine o va refuza?
În contextul în care securitatea şi politica externă a Statelor Unite sunt deja în pericol prin conflictele de interese ale preşedintelui-ales, câteva cazuri de potenţiale abuzuri de putere şi corupţie par inedite, scrie Newsweek. Un exemplu în acest sens este prezența Ivankăi Trump la o întâlnire a tatălui ei cu premierul japonez Shinzo Abe – o încălcare a protocolului.
În paralel, reprezentanţi ai firmei ei de îmbrăcăminte lucrau la un acord de licenţiere cu Sanei International, care are printre acționari Banca pentru Dezvoltare a Japoniei, deţinută integral de Guvernul nipon condus de Shinzo Abe.
Alte sursă care o criză constituţională este Argentina. Preşedintele argentinian Mauricio Macri îl cunoaşte pe Trump de decenii, deoarece este fiul unuia dintre foştii asociaţi de afaceri ai preşedintelui-ales. Însă Macri, un conservator, a susţinut-o pe Hillary Clinton în alegerile americane, din cauza poziţiei împotriva imigraţiei a lui Trump.
Trump încearcă de mai mulţi ani să obţină un proiect privind crearea de birouri în Buenos Aires, însă nu a putut să obţină toate permisele guvernamentale necesare. În schimb, partenerii săi argentinieni au finanţat o clădire Trump în Uruguay.
Donald Trump şi Mauricio Macri au discutat la telefon pe 14 noiembrie, după alegeri. Câteva zile mai târziu, Jorge Latnata, unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti argentinieni, a spus în emisiunea televizată Periodismo Para Todos că Trump i-a cerut lui Macri în această convorbire să rezolve problemele cu permisele care împiedică proiectul din Buenos Aires.
Reprezentanţi ai lui Trump şi Marci au dezminţit acest lucru, în timp ce Reuters a relatat ulterior că Ivanka a luat parte la convorbire, în ciuda faptului că nu deţine vreo funcţie oficială sau vreun rol în viitorul Guvern. Totodată, recent, au apărut informații că Ivanka va avea un birou la Casa Albă și că avea un rol similar cu cel al Primei Doamne.
La doar trei zile după această convorbire telefonică, un important ziar argentinian, La Nacion, a scris că, după ani de întârzieri, proiectul din Buenos Aires este gata să demareze în iulie. Partenerii lui Trmp din cadrul YY Development Group au anunţat că aproape toate probleme administrative au fost soluţionate.
Donald Trump ar putea fi mituit sau șantajat
Luând în considerare puterea extraordinară pe care Trump o exercită în prezent, este evident că guverne şi corporaţii străine pot obţine cu uşurinţă favoruri de la el, îl pot mitui sau chiar şantaja, mai scrie revista.
Odată ajuns preşedinte, Trump nu trebuie să ceară să-i fie livraţi bani lui sau copiilor lui pentru a trece de linia unor activităţi ilicite, eventual a unor infracţiuni pentru care poate fi destituit, continuă Newsweek.
Macri nu poate şti dacă Argentina va fi pedepsită de Casa Albă a lui Trump în cazul în care nu sunt emise restul permiselor pentru proiectul din Buenos Aires. Abe nu ştie dacă o întârziere a afacerii Ivankăi Trump cu Sanei International îl va determina pe tatăl ei să îndemne la o retragere militară americană din Japonia. Erdogan le-a spus asociaţilor că el crede că trebuie să menţină presiunea asupra partenerului de afaceri al lui Trump din Turcia pentru a-l şantaja pe preşedinte să-l extrădeze pe inamicul său politic. Duterte crede că a primit aprobarea preşedintelui-ales ca în cel mai bun caz să menţină ori în cel mai rău caz să continue să autorizeze măcelul consumatorilor şi traficanţilor de droguri în Filipine, dar el ştie că poate face rău familiei Trump în cazul în care preşedintele îl supără vreodată, rezumă revista.
„America este pe marginea prăpastiei unei ameninţări fără precedent, iar aliaţii şi inamicii calculează dacă au de a face cu un preşedinte pe care să-l poată mulţumi prin îmbogăţirea copiilor săi. Preşedintele-ales are de făcut o alegere monumentală: poate proteja preşedinţia, aşa cum a promis în campanie, iar acest lucru înseamnă să-şi vândă compania, ori poate să rămână corupt de conflictele dintre viitorul ţării sale şi averea familiei sale”, conchide Newsweek.