Candidatul republican la președinție a făcut remarcile în cartea intitulată „Salvați America”, întărind speculațiile că, în cazul în care ar câștiga alegerile generale din 5 noiembrie, ar putea relua discuțiile diplomatice cu liderul de la Phenian.

„Președintele Kim Jong-Un are oportunitatea de a fi amintit ca liderul care a inaugurat o nouă eră glorioasă de securitate și prosperitate pentru poporul său”, a scris el în cartea lansată marți.

„Întâlnirea noastră fără precedent, prima dintre un președinte american și un lider al Coreei de Nord, demonstrează că schimbarea reală este într-adevăr posibilă. Întâlnirea mea cu președintele Kim a fost sinceră, directă și productivă. Ne-am cunoscut bine într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a adăugat Trump.

În timpul președinției sale, Trump a susținut o abordare neconvențională față de Phenian, ceea ce a condus la trei întâlniri cu Kim, inclusiv primul summit dintre Statele Unite și Coreea de Nord, în Singapore, în iunie 2018.

Printre fotografiile legate de Nord a fost una care îl înfățișa pe Trump trecând pe jos linia de demarcație militară, primul președinte american în exercițiu care a făcut acest lucru, în timpul vizitei sale în satul de frontieră Panmunjom, în iunie 2019.

Lansarea cărții vine într-un moment în care Trump și vicepreședintele Kamala Harris se află într-o cursă strânsă pentru Casa Albă.

În iulie, la Convenţia Națională Republicană de la Milwakee, Donald Trump declarase că și dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, cu care s-a întâlnit în trei rânduri în primul său mandat de președinte (2017-2021), „i-ar plăcea” ca el să revină la Casa Albă.

Mă înțeleg bine cu el. Şi lui i-ar plăcea să revin. Cred că-i lipsesc, dacă vreţi să ştiţi.

Iar în august, într-o conversaţie cu Elon Musk, pe platforma X, referindu-se la Vladimir Putin, Xi Jinping și Kim Jong-Un, Trump a spus că „a te înţelege cu ei este un lucru bun, nu ceva rău”.

Îi cunosc pe fiecare dintre ei. Şi lăsaţi-mă să vă zic, lumea va spune: «Oh, este teribil!». Nu spun nimic de bine sau de rău. Ei sunt în vârful jocului, sunt duri, sunt inteligenţi şi îşi vor proteja ţara. Probabil că îşi iubesc ţara”.

Urmărește-ne pe Google News