Donald Trump a vorbit într-un discurs despre un atac terorist care a avut loc în Suedia. El a făcut aceste afirmații imediat după ce a anunțat că intenționează să-și reia eforturile de a restricționa imigrația, trecând în revistă atacuri din mai multe țări și orașe europene, care ar demonstra pericolele primirii de imigranți.

“Priviţi ce se întâmplă în Germania, priviţi ce s-a întâmplat azi-noapte în Suedia. Suedia… Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia. Au preluat un număr mare (de imigranţi – n.r.). Au probleme cum nu au crezut vreodată posibil”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Declaraţiile ulterioare ale lui Donald Trump au demonstrat că acesta se referă la oraşele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste în ultimii doi ani. “Uitaţi-vă la ce se întâmplă la Bruxelles. Uitaţi-vă la ce se întâmplă în toată lumea. Uitaţi-vă la Nisa. Uitaţi-vă la Paris”, a afirmat el.

Suedia a cerut explicații

La scurt timp, suedezii și nu numai au reacționat. Asta cu atât mai mult cu cât țara nu a fost ținta vreunui atac terorist. Ambasada suedeză la Washington a cerut Departamentului american de Stat o explicaţie privind declaraţia preşedintelui Donald Trump, care a sugerat că în Suedia a avut loc vineri un incident de securitate.

„Am pus întrebarea astăzi (duminică – n.r.) Departamentului de Stat. Încercăm să obţinem clarificări”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului suedez de Externe, Catarina Axelsson. “În 2016, ‘post-adevăr a fost numit cuvântul anului de Dicţionarul Oxford”, a scris ulterior pe Twitter.

Totodată, fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter, după discursul noului preşedinte american: „Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Întrebările abundă”

#JeSuisIkea, viral pe Twitter

Internauții au reacționat și ei imediat. Pe Twitter a devenit deja viral hashtagul  #lastnightinsweden, unde oamenii glumesc pe seama declaraţiilor lui Trump. Unii s-au înretrebat dacă se referă la un furt masiv de chifteluțe suedeze, dar și dacă Ikea a rămas fără chifteluțe.

Totodată, hashtagurile #JeSuisIkea, care amintește de cel folosit după atacurile de la Charlie Hebdo, dar și hashtagul #IstandWithSweden (sunt alături de Suedia – în trad.  –) au devenit virale pe rețelele de socializare.

 

Alți oameni au glumit că principala problemă a țării în acest moment este selecția pentru Eurovision.

Donald Trump susține că s-a informat dintr-un documentar

Președintele american a încercat să explice afirmațiile, susținând că s-a informat dintr-un documentar al postului Fox News. Mai precis, el a scris pe Twitter că şi-a luat informaţiile dintr-un material publicat de Fox News, dar nu a spus când.

“Declaraţia mea privind ce se întâmplă în Suedia a făcut referire la un material publicat de @FoxNews privind imigranţii & Suedia”, a scrie liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Este posibil ca președintele american să se fi referit la o emisiune difuzată vineri seară de postul conservator de televiziune, care analiza legătura dintre refugiaţi şi infracţiuni în ţara nordică, notează BBC News. Potrivit emisiunii, numărul cazurilor de violenţă armată şi violuri a crescut de când Suedia şi-a deschis porţile pentru solicitanţi de azil, în 2013.

Cu toate că preşedintele a spus clar în timpul discursului “ce s-a întâmplat aseară (vineri – n.r.) în Suedia”, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a dat asigurări că şeful statului a vorbit despre creşterea numărului de infracţiuni şi despre incidente recente în general, nu despre o problemă anume.

Declaraţiile lui Donald Trump au venit la numai câteva săptămâni după ce unul dintre consilierii său, Kellyanne Conway, a evocat un atac inexistent numit “masacrul de la Bowling Green”. În plus, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Donald Trump, Sean Spicer, a făcut referire de trei ori la un atentat terorist inexistent din Atlanta.

Suedia a primit 200.000 de imigranți, însă nu s-a confruntat cu fapte de terorism

Suedia, care are o populaţie de circa 9,5 milioane de oameni, a acceptat aproape 200.000 de refugiaţi în timpul crizei migranţilor din 2015. Politica generoasă s-a dovedit controversată şi a făcut din Suedia ţara europeană care a acceptat cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor. Majoritatea migranţilor acceptaţi provin din Siria, Afganistan şi Irak, ţări aflate în război.

Ţara nu s-a confruntat cu fapte de terorism, deşi are cel mai mare număr de combatanţi ai organizaţiei Stat Islamic pe cap de locuitor. Între 140 şi 300 de oameni au fugit în Siria şi Irak, după care s-au întors, astfel că autorităţile se confruntă cu problema reintegrării lor.

Urmărește-ne pe Google News