Cât despre promisiunea sa din campanie, privind deportările în masă, republicanul a spus că administrația sa „nu va avea de ales” decât să le pună în aplicare.
Donald Trump a precizat că el a vorbit cu „probabil” 70 de lideri mondiali de miercuri dimineață, inclusiv cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe care președintele ales a descris-o drept „o discuție foarte bună”.
Donald Trump crede că va vorbi cu Vladimir Putin
Trump a menționat, de asemenea, că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a oferit detalii despre acea conversație.
El a adăugat că nu a vorbit încă cu președintele rus Vladimir Putin, dar „cred că vom discuta”.
Pe parcursul campaniei, Donald Trump a promis să pună capăt războiului Rusiei cu Ucraina dacă va fi ales, spunând în septembrie că va negocia un acord „care să fie bun pentru ambele părți”.
Trump, despre planul de deportare: Nu este o chestiune de preț
Donald Trump a afirmat că vede victoria sa categorică împotriva vicepreședintei Kamala Harris ca pe un mandat „de a aduce bunul simț” în țară.
„Evident, trebuie să facem granița puternică și de neclintit și, în același timp, vrem ca oamenii să vină în țara noastră. Și știți, nu sunt genul de persoană care să spună: „Nu, nu poți intra”. Vrem ca oamenii să vină”, a spus el.
În calitate de candidat, Trump a promis în repetate rânduri să ducă la îndeplinire „cel mai mare efort de deportare din istoria Americii”.
Întrebat acum despre costul planului său, el a răspuns: „Nu este o chestiune de preț. Nu — chiar nu avem de ales. Când oamenii au ucis și comis crime, când baronii drogurilor au distrus țări, aceștia se vor întoarce în acele țări, nu vor rămâne aici. Nu există un preț”, a explicat Trump.
Nu este clar câți imigranți fără acte sunt în SUA, dar directorul interimar al ICE, Patrick J. Lechleitner, a declarat în iulie că un efort de deportare în masă ar reprezenta o provocare logistică și financiară uriașă.
Doi foști oficiali ai administrației Trump, implicați în politica de imigrare în timpul primului său mandat, au declarat pentru că acest efort ar necesita cooperarea mai multor agenții federale, inclusiv a Departamentului de Justiție și a Pentagonului.
Victoria lui Trump a inclus câștiguri-record printre alegătorii latino-americani, pe care democrații au încercat să îi atragă subliniind retorica lui Trump despre imigranți și o glumă rasistă făcută de un comediant pro-Trump despre Puerto Rico.
În interviul telefonic de joi, Donald Trump a menționat parțial mesajul său privind imigrația ca motiv al victoriei sale, spunând: „Ei vor să avem granițe și le place ca oamenii să vină, dar trebuie să vină cu dragoste pentru țară. Trebuie să vină legal”, a subliniat republicanul.
Trump a mai vorbit, de asemenea, despre coaliția diversă de alegători pe care a atras-o, indicând creșterea sprijinului pe care l-a avut din partea alegătorilor latino-americani, tineri, femei și alegători asiatici din anul 2020.
„Am început să văd că o realiniere ar putea avea loc, deoarece democrații nu sunt în acord cu gândirea țării. Nu poți să ai bani pentru poliție, astfel de lucruri. Ei nu vor să renunțe și nu funcționează, iar oamenii înțeleg asta”, a spus președintele ales.
Cum a descris Trump convorbirile cu Harris și președintele Biden
Trump a vorbit, de asemenea, despre convorbirile sale telefonice cu Harris și președintele Joe Biden de la alegeri încoace.
„Foarte frumoase convorbiri, foarte respectuoase în ambele sensuri,” a spus Trump, descriind discuțiile și adăugând că Harris „a vorbit despre tranziție și a spus că și-ar dori să fie cât se poate de lină, cu care, desigur, sunt de acord”.
În discursul susținut la Universitatea Howard miercuri, Harris a spus că i-a transmis lui Trump: „Îl vom ajuta pe el și echipa sa cu tranziția și ne vom angaja într-un transfer de putere pașnic”.
Biden, adresându-se națiunii în remarci de la Casa Albă joi dimineață, a îndemnat alegătorii să „accepte alegerea făcută de țară” în realegerea lui Trump.