În 1979, președintele american de atunci, Jimmy Carter a adoptat politica unei singure Chine, iar de atunci niciun lider american nu a discutat cu președintele Taiwanului. Donald Trump nu a respectat însă această decizie, ci a vorbit cu Tsai Ing-wen.

„În timpul discuției, cei doi lideri au luat notă de stadiul relațiilor strânse din domeniul economic, politic și de securitate dintre Statele Unite și Taiwan”, se arată într-un comunicat transmis de echipa lui Donald Trump.

Un oficial din cadrul reprezentanței taiwaneze la Washington a evitat să confirme, pentru Reuters, că discuția a avut loc, dar a apreciat că un astfel de demers ar fi unul „istoric”, primul de la momentul când America a tăiat legăturile diplomatice cu Taiwanul.

Reacția Casei Albe, după inițiativa lui Donald Trump

Gestul lui Donald Trump a stârnit reacții de la Casa Albă, care și-a reafirmat angajamentul față de politica unei singure Chine „Nu s-a schimbat nimic. Rămânem consecvenți politicii unei singure Chine”, a declarat, pentru AFP, Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC).

Donald Trump a explicat inițiativa

Totodată, ulterior, Donald Trump a explicat acest gest, pe rețeaua de socializare Twitter. Mai întâi, el a vrut să clarifice că nu a fost el cel care a inițiat această discuție.

„Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

El a revenit apoi cu un nou mesaj. „E interesant că Statele Unite vând anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”.

China a reacționat dur

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a reacţionat dur cu privire la discuţia telefonică dintre Donald Trump şi Tsai Ing-wen. Diplomatul chinez a aruncat vina pe liderii taiwanezi, care practică „acţiuni meschine”.

„Vorbim doar de partea taiwaneză care se implică în acţiuni meschine şi nu poate să schimbp structura unei singure Chine. Această politică este deja recunoscută de către comunitatea internaţională. Cred că nu va schimba poziţia de durată a politicii unei singure Chine în cadrul administraţiei Statelor Unite”, a declarat Wang Yi.

De asemenea, demnitarul chinez a adus în discuţie şi convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi preşedintele Xi Jinping, în care miliardarul republican a lăudat China.

Donald Trump l-a invitat pe controversatul președinte filipinez la Casa Albă

Pe lângă convorbirea cu președintele Taiwanului, Donald Trump a mai discutat și președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore. Miliardarul, care va fi învestit în funcție pe 20 ianurie, l-a invitat pe controversatul președinte filipinez Rodrigo Duterte la Casa Albă, în ciuda relaţiilor extrem de tensionate dintre Washington şi Manila, relatează Reuters.

Discuţia dintre miliardarul republican şi controversatul preşedinte filipinez are loc într-o perioadă de gravă incertitudine privind relaţiile viitoare dintre Statele Unite şi Filipine – care reprezintă cel mai important aliat american din Asia. Anterior, Duterte şi-a exprimat ostilitatea faţă de Statele Unite şi a ameninţat că va rupe relaţiile importante din domeniul securităţii şi apărării existente între Washington şi Manila.

Donald Trump a discutat doar câteva minute cu preşedintele Duterte.

Rodrigo Duterte şi-a preluat mandatul prezidenţial în urmă cu doar cinci luni, dar a reuşit să compromită alianţa istorică cu Statele Unite şi să reîndrepte politica externă a Filipinelor spre rivali precum China. De asemenea, experţii vorbesc despre posibilitatea unei noi alianţe dintre Manila şi Moscova.Preşedintele filipinez nu s-a sfiit să laude regimul politic din China, în timp ce l-a catalogat ”fiu de curvă” pe președintele american Barack Obama.

Urmărește-ne pe Google News