VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

UPDATE ora 21.45: Un pompier, tată a doi copii, a murit sâmbătă încercând să-și protejeze familia la mitingul de campanie al lui Donald Trump, în care a avut loc tentativa de asasinare a fostului președinte american.

Citește detalii: Victima de la mitingul lui Donald Trump a fost identificată. Un pompier, tată a doi copii, a murit încercând să-și protejeze familia

UPDATE ora 21.20: Joe Biden a anunțat că a vorbit cu Donald Trump după tentativa de asasinat de sâmbătă, din Pennsylvania, afirmând că „sunt recunoscător că este bine”.

Citește detalii: Joe Biden, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: „Sunt recunoscător că este bine. Nu asta este America”

UPDATE ora 21.00: Într-o ţară deja tensionată, tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia, a pus pe pauză campania democrată şi sporeşte temerile legate de alte violenţe politice în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, comentează Reuters.

Citește detalii: După încercarea de asasinat împotriva lui Donald Trump, „cursa prezidenţială se va schimba dramatic. Şi posibil violent”

UPDATE ora 20.30: Martorii au descris haosul care a urmat imediat după împușcăturile de la mitingul din Pennsylvania. Unii au crezut că sunt artificii, alții, pocnitori, în timp ce doar câțiva au realizat că se confruntă cu un atac armat.

Citește detalii: „L-au lovit pe Trump”. Martorii au descris haosul care a urmat imediat după împușcăturile de la mitingul din Pennsylvania

UPDATE ora 19.00. Melania Trump a avut o primă reacție după tentativa de asasinat împotriva soțului ei, Donald Trump. „Când am văzut acel glonț violent lovindu-l pe soțul meu, Donald, mi-am dat seama că viața mea și a lui Barron erau pe punctul de a suferi o schimbare devastatoare”, referindu-se la împușcăturile din 13 iulie de la mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania.

Citește detalii: Melania Trump, prima reacție după tentativa de asasinare a soțului său: „Latura sa umană a fost îngropată sub mașinăria politică”

UPDATE ora 18.00: Autorităţile au găsit dispozitive explozive în maşina tânărului despre care oficialii spun că a încercat să îl asasineze pe fostul preşedinte Donald Trump, au declarat pentru Wall Street Journal persoane informate cu privire la anchetă.

Citește detalii: Atacatorul lui Trump avea dispozitive explozive în maşină, scrie Wall Street Journal. Arma aparţinea tatălui său

UPDATE ora 15.45. În al doilea mesaj transmis după tentativa de asasinare, Donald Trump i-a îndemnat pe americani să rămână uniți și a anunțat că va participa în această săptămână la mitingul programat la Wisconsin.

Citește mai multe detalii: Donald Trump îi îndeamnă pe americani să „rămână uniți” după tentativa de asasinat

UPDATE ora 13.35: Pe rețelele sociale, a apărut o înregistrare făcută chiar în momentul atacului armat, în care se observă cum Trump a întors privirea spre un lunetist Secret Service, cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca un glonț să-i lovească lobul urechii.

Citește mai multe detalii: Norocul lui Donald Trump. Cum a scăpat cu viață din tentativa de asasinare

UPDATE ora 13.17 Fostul președinte american Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va alimenta temerile de lungă durată că disputata competiţie electorală din SUA ar putea degenera în violenţă politică, relatează agenția de presă Reuters.

În momentele de după împuşcături, Donald Trump a fost înconjurat şi evacuat de agenţii săi de securitate. A ieşit rapid de pe scenă, cu faţa plină de sânge, dar a ridicat pumnul în aer, rostind repetat cuvântul „fight” („luptă”). Echipa sa de campanie a transmis ulterior că „se simte bine”.

Citeşte întreaga ştire: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump, vizat de o tentativă de asasinare. Cum sunt securizate evenimentele fostului președinte american

UPDATE ora 12.28 Un moment de violență politică terifiantă care a avut loc sâmbătă la un miting de campanie din Pennsylvania s-a transformat brusc într-o piesă iconografică pentru Donald Trump, de natură să dea un nou impuls candidaturii sale la președinția SUA, comentează Bloomberg.

Imaginile cu Trump reacționând sfidător – cu pumnul ridicat deasupra capului și cu urechea dreaptă însângerată în timp ce agenții Secret Service îl înconjoară și steagul american flutură pe fundal – sunt difuzate pe larg pe rețelele de socializare și pe posturile de televiziune.

Susținătorii săi, dintre care mulți îl considerau un martir cu mult înainte de actul de violență de sâmbătă, interpretează această fotografie și altele surprinse în momentul atacului ca o metaforă a rezistenței fostului lider de la Casa Albă.

Citeşte întreaga ştire: Imaginea însângerată și sfidătoare a lui Donald Trump alimentează baza Partidului Republican și poate da un nou impuls campaniei sale prezidențiale

UPDATE ora 11.47 După tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, Moscova a îndemnat duminică SUA să facă „inventarul politicilor sale de incitare la ură împotriva oponenţilor politici, ţărilor şi popoarelor”, folosind atacul pentru a denunţa sprijinul american pentru Kiev.

Reacția Moscovei după atacul armat de la mitingul lui Trump din Pennsylvania a venit prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Adresându-se „celor care votează în Statele Unite pentru furnizarea de arme lui (Volodimir) Zelenski”, Maria Zaharova, a denunţat sprijinul american pentru Ucraina, pe care a acuzat-o că instigă la „atentate împotriva preşedintelui rus” Vladimir Putin.

Citeşte întreaga ştire: Reacţia Rusiei după tentativa de asasinat asupra lui Trump: SUA să facă „inventarul politicilor sale de incitare la ură”

UPDATE ora 11.38 Jurnalistul BBC Verify Shayan Sardarizadeh scrie pe platforma X că tânărul care s-a filmat susținând că se numește Thomas Matthew Crooks nu este autorul atentatului asupra lui Donald Trump.

„OSINTdefender, Laura Loomer și alte conturi importante susțin în mod fals că aceasta este o fotografie a trăgătorului de la mitingul lui Trump din Pennsylvania. Aceasta este fotografia unui utilizator X, publicată chiar de el ca o încercare de trolling în urmă cu câteva ore și este în viață”, scrie jurnalistul pe contul său de pe fosta platformă Twitter.

UPDATE ora 11.15 Portretul foto al atacatorului lui Donald Trump, Thomas Matthew Crooks, nu a fost confirmat oficial. Fostul jurnalist CNN Don Lemon a publicat pe X mai multe imagini cu un tânăr pe care l-a identificat a fi atacatorul, dar identitatea bărbatului din imagini nu este confirmată oficial.

Libertatea.ro a transmis într-o versiune anterioară a acestui articol că bărbatul din imagini ar fi autorul atacului. Articolul a fost actualizat pentru o informare corectă.

UPDATE ora 10.12 Un bărbat înarmat cu o pușcă a fost văzut de un martor pe acoperiș înainte de deschiderea focului la mitingul de campanie susținut de Donald Trump sâmbătă, la Butler, în Pennsylvania, relatează BBC.

Martorul, Greg Smith, spune că a văzut un bărbat care urca înarmat pe acoperiș și a alertat, timp de 3-4 minute, poliția, dar forțele de ordine nu au reacționat.

„Mă gândeam în sinea mea: «De ce mai vorbește Trump, de ce nu l-au scos de pe scenă»”, a mărturisit el.

Citeşte întreaga ştire: Un martor spune că a văzut un bărbat înarmat pe un acoperiș lângă mitingul lui Trump. Cum au reacționat forțele de ordine când au fost alertate

UPDATE ora 9.38: O înregistrare video publicată pe platforma X îl arată pe un tânăr care se prezintă drept Thomas Matthew Crooks când s-a filmat în timp ce spunea că îi urăște pe Trump și pe republicani. Nu este clar dacă el este sau nu autorul atacului.

UPDATE ora 9.00 Biroul Federal de Investigații (FBI) l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks drept bărbatul înarmat care a deschis focul la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania, rănindu-l pe fostul președinte american la ureche și ucigând un spectator, transmite CNN.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, la 13 iulie, în Butler, Pennsylvania. Aceasta rămâne o anchetă activă şi în curs de desfăşurare, iar orice persoană care deţine informaţii care ar putea contribui la investigație este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI”, se arată în mesajul FBI.

Citeşte întreaga ştire: Thomas Matthew Crooks e atacatorul care a vrut să-l asasineze pe Donald Trump 

UPDATE ora 8.26: Mai mulți lideri de stat din lume și oficiali internaționali au condamnat tentativa de asasinare a lui Donald Trump.

Citeşte mai multe: Reacții internaționale după tentativa de asasinare a lui Donald Trump

UPDATE ora 8.21: Oamenii legii spun că au identificat provizoriu cine a comis atacul armat de la mitingul lui Trump în Pennsylvania, dar nu-i vor dezvălui numele până când nu va exista o confirmare oficială.

Autoritățile fac teste ADN pentru a-i confirma identitatea, deoarece suspectul nu avea un act de identitate asupra sa.

„Este o chestiune de confirmări biometrice”, a spus agentul special FBI responsabil Kevin Rojek. „Nu a existat nicio identificare asupra individului, de exemplu, așa că ne uităm la fotografii chiar acum și încercăm să-i analizăm ADN-ul și să obținem confirmare biometrică”, a adăugat acesta.

UPDATE ora 8.12: Tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump marchează debutul unui nou capitol întunecat și periculos pentru politica americană, potrivit unei analize BBC.

Seria de gloanțe trase asupra lui Donald Trump poate că l-a rănit superficial pe fostul președinte american, în Pennsylvania, sâmbătă seara, dar a ucis un participant la miting și a rănit grav alte două persoane. Aceleași gloanțe au sfâșiat însă și campania prezidențială din 2024, deteriorând structura socială și culturală a națiunii, scrie corespondentul nord-american al BBC, Anthony Zurcher.

UPDATE ora 8.07: Donald Trump a aterizat în New Jersey, la șase ore după ce a fost împușcat la un mitingul din Butler, Pennsylvania, transmite The Guardian. Fostul președinte american este văzut coborând scările avionului său, potrivit unui clip postat pe platforma X de campania Trump.

UPDATE ora 7.58: Autoritățile au anunțat că victimele împușcăturilor de la mitingul din Butler au fost identificate. Este vorba de trei bărbați adulți, transmite CNN.

Potrivit acestora, atacatorul a ucis un participant și a rănit grav alți doi. Atacatorul a fost, de asemenea, ucis de agenții Serviciului Secret.

UPDATE ora 7.52: Nepotul congresmenului republican de Texas Ronny Jackson a fost rănit în împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, relatează Politico.

„Un glonţ i-a trecut prin gât şi sângera”, a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său era aşezat „în prima linie” din spatele lui Trump.

UPDATE ora 7.28: FBI a calificat împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump drept o tentativă de asasinat, relatează CNN.

„În această seară, am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat împotriva fostului nostru preşedinte Donald Trump. Este încă o scenă a crimei activă”, a declarat Kevin Rojek, agentul special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh, în cadrul unei conferinţe de presă în Butler, Pennsylvania.

El a declarat că autorităţile „lucrează neîncetat pentru a încerca să identifice persoana care a făcut acest lucru şi orice motive care stau la baza acestei acţiuni” şi a cerut publicului să transmită orice informaţii care ar putea ajuta.

UPDATE ora 7.25: Fostul preşedinte american Donald Trump a descris, în prima reacție după tentativa de asasinat la adresa sa, cum a simțit că „un glonț i-a străpuns partea superioară a urechii drepte” și a mulțumit Secret Service și forțelor de ordine pentru reacția lor rapidă.

„Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul străpungând pielea. A fost o sângerare abundentă, așa că mi-am dat seama atunci ce s-a întâmplat. Dumnezeu să binecuvânteze America”, a mai scris Donald Trump, pe Truth Social.

Citește mai mult: Prima reacție a lui Donald Trump după tentativa de asasinat asupra sa: „Am fost împușcat cu un glonț”

UPDATE ora 7.03: Preşedintele american Joe Biden a discutat cu Donald Trump, după ce acesta a fost rănit la mitingul din Pennsylvania, relatează Reuters. Biden a spus că este recunoscător că fostul preşedinte Donald Trump este în siguranţă, conform CNN.

„Nu există loc în America pentru acest tip de violenţă”, a declarat Biden la Rehoboth Beach, Delaware, la aproximativ două ore după incident.

UPDATE 7.00 Secret Service investighează incidentul ca fiind o tentativă de asasinat. FBI a declarat că preia rolul principal în anchetă, informează News.ro.

Identitatea şi motivul atacatorului nu au fost imediat clare. Martorii au declarat că au văzut un bărbat cu o puşcă căţărându-se pe un acoperiş din afara localului şi încercând să atragă atenţia forţelor de ordine în timp ce Trump încă vorbea.

Associated Press a raportat că poliţia a recuperat o puşcă de tip AR de la locul faptei.

Pe Truth Social, Trump a declarat că „a simţit imediat glonţul care i-a zgâriat pielea. Am început să sângerez, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmplă”.

UPDATE 2.30: O persoană a deschis focul la mitingul de campanie al lui Donald Trump din orașul american Butler, din motive încă necunoscute.

Atacatorul a murit, precum și un susținător al președintelui care se afla în public, a declarat procurorul districtului Butler, Richard A Goldinger, pentru Associated Press.

UPDATE 2.18: Tot incidentul a fost filmat. În imagini se vede cum Donald Trump se întoarce în dreapta, după ce se aud mai multe pocnituri. Își duce apoi imediat mâna la ureche, înainte să se lase în jos și să fie înconjurat de agenții Secret Service.

Participanții la miting încearcă și ei să se lase în jos, în timp ce unii oameni din mulțime strigă.

UPDATE 2.16: Imagini cu coloana de mașini care îl escorta pe fostul președinte american din orașul Butler, acolo unde a avut loc incidentul, au fost postate pe rețelele de socializare.

UPDATE 2.13: Liderul democrat al Senatului american a transmis că este îngrozit de incidentul de la mitingul lui Donald Trump și a condamnat violența politică.

„Sunt îngrozit de ceea ce s-a întâmplat la mitingul lui Trump din Pennsylvania și ușurat că fostul președinte este în siguranță. Violența politică nu are ce căuta în țara noastră”, a transmis Chuck Schumer, liderul democrat al Senatului.

UPDATE 2.10: Donald Trump a transmis că este „bine” și că este verificat de medici, la o clinică.

Totodată, un purtător de cuvânt al Secret Service, serviciul responsabil atât de paza președintelui american, cât și de a foștilor președinți sau a candidaților, a anunțat, la rândul său, că acesta se află în siguranță.

***

Știrea inițială: Donald Trump, care tocmai îşi începuse discursul, a fost imediat înconjurat de gărzile sale de corp, agenți Secret Service. Aceștia l-au escortat de pe podium la maşina sa, în timp ce el a ridicat pumnul în semn de sfidare, în uralele susţinătorilor săi.

Preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la o biserică din Delaware, a declarat reporterilor că nu a fost încă informat cu privire la situaţie.

Urmărește-ne pe Google News