O modificare a Constituției, legea supremă a Statelor Unite, interzice oricui să servească mai mult de două mandate.
Mandate nelimitate
Franklin Roosevelt a fost președinte al SUA de patru ori între 1933 și 1945, deoarece Constituția originală a SUA nu limita numărul de mandate prezidențiale. Ulterior, Amendamentul 22 a limitat președinții la două mandate de patru ani, fie că erau consecutive sau nu. Această modificare a fost adoptată pentru a preveni abuzurile de putere.
Amendamentul 22 a fost aprobat de Congres la doi ani după moartea lui Roosevelt și a fost aplicat începând cu alegerile din 1952, în care republicanul Dwight D. Eisenhower l-a învins pe democratul Adlai Stevenson. De atunci, nicio persoană nu a mai avut voie să ocupe funcția de președinte pentru mai mult de două mandate.
În perioada premergătoare alegerilor din 2020, pe care Donald Trump le-a pierdut în fața lui Joe Biden, acesta a început să sugereze că ar putea căuta un al treilea mandat.
La un miting din august 2020, le-a spus susținătorilor că va câștiga următoarele alegeri și apoi, posibil, ,,să mai candideze pentru încă patru ani”, deoarece „au spionat campania mea”, o referire evidentă la afirmațiile sale nefondate că Barack Obama i-a ,,interceptat telefoanele“ înainte de a fi ales în 2016.
Într-un interviu din anul trecut la Sky News, Trump a fost întrebat dacă ar exista vreo situație în care ar căuta un al treilea mandat în cazul în care ar câștiga prezidențialele din anul următor. Răspunsul său a fost „Nu”.
În aprilie 2024, acesta a declarat pentru revista Time că nu ar susține un mandat prelungit. Cu toate acestea, două comentarii ambigue făcute în discursuri recente au stârnit zvonuri că ar putea încerca totuși acest lucru. Unul dintre acestea a avut loc la un eveniment al Asociației Naționale a Pușcașilor, când a întrebat susținătorii dacă ar prefera „trei mandate sau două”, deși acest lucru părea să se refere la afirmațiile sale nefondate despre alegerile din 2020, pe care le consideră trucate împotriva sa.
Un alt comentariu a avut loc în iulie, la un eveniment creștin conservator, unde Trump le-a spus participanților că, dacă ar câștiga alegerile din 2024, nu ar mai trebui „să voteze” în viitor. „Vom rezolva atât de bine, încât nu va mai trebui să votați”, a adăugat el.
În ceea ce privește improbabilitatea unei încercări de a obține un al treilea mandat, John Fortier, cercetător principal la American Enterprise Institute, consideră că aceste comentarii au fost scoase din context, explicând că Trump dorea să motiveze comunitatea creștină să voteze în alegerile respective.
Fortier sugerează că președintele ales ar putea aborda preocupările acestora atât de bine încât nu ar mai conta dacă ar alege să voteze în viitoarele alegeri, subliniind că nu există dovezi că Trump ar intenționa să anuleze alegerile sau să rămână la putere după cel de-al doilea mandat.
Mai mult, Fortier amintește că Trump a declarat anterior că nu ar mai candida în 2028 dacă ar pierde alegerile actuale, exprimând o anumită melancolie față de ultima sa campanie pentru funcția de președinte.
Potrivit lui John Fortier, vârsta lui Donald Trump va reprezenta un factor important la al treilea mandat. Trump va avea 82 de ani la finalul unui eventual al treilea mandat. Retragerea președintelui Biden subliniază faptul că americanii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul vârstei asupra capacității de a guverna și ar putea privi cu scepticism candidații octogenari la președinție.
Pentru a modifica limitele impuse de Amendamentul 22, ar fi necesară o procedură complicată, care presupune obținerea a două treimi din voturile ambelor camere ale Congresului, urmată de aprobarea a trei pătrimi dintre statele americane.
Fortier explică faptul că, având în vedere polarizarea politică actuală din SUA, niciuna dintre aceste etape nu este ușor de realizat. Chiar și în cazul în care republicanii ar controla ambele camere, majoritatea lor ar fi atât de subțire încât o modificare a acestui amendament ar fi puțin probabilă.
Fortier susține, de asemenea, că unii juriști au speculat că ar exista lacune în legislație care ar putea fi exploatate pentru a ocoli limita de două mandate. Aceștia susțin că, deși Amendamentul 22 interzice unei persoane să candideze pentru un al treilea mandat, nu interzice neapărat ocuparea funcției de președinte pentru un al treilea mandat.
Astfel, printr-o manevră ingenioasă, un președinte care a atins limita celor două mandate ar putea fi ales vicepreședinte sau plasat în linia de succesiune, iar ulterior să ajungă președinte, dacă cei din linia de succesiune înaintea sa demisionează.
Totuși, Fortier subliniază că această teorie nu ține cont de alte amendamente și legi constituționale care stipulează că orice persoană care urmează să devină președinte trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar Trump nu ar îndeplini aceste cerințe, conform Amendamentului 22.
Judecătorul pensionat Joseph Cosgrove consideră că modificarea Constituției pentru a permite o asemenea manevră ar fi „aproape imposibilă” și ar reprezenta o „sarcină anevoioasă”.
paiazze • 11.11.2024, 21:41
Becali asta de America nu o sa termine nici mandatul urmator ca presedinte si se viseaza mare dictator.