Serviciile de informaţii americane au stabilit că e-mailuri ale Partidului Democrat au fost piratate de hackeri ruşi în cadrul unei campanii a Moscovei pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale americane, în care Donald Trump se confrunta cu rivala sa democrată Hillary Clinton. Rusia a negat amestecul.
WikiLeaks a publicat în 2016, într-un moment-cheie din campanie, mii de emailuri piratate ale Partidului Democrat şi ale echipei lui Hillary Clinton, care au contribuit la discreditarea candidatei.
Avocatul lui Assange, Jennifer Robinson, a declarat că știe de o întâlnire în care fosta reprezentantă republicană a SUA, Dana Rohrabacher, și Charles Johnson, cunoscut cu legături strânse cu campania Trump, au făcut oferta în 2017.
Lui Assange i s-a spus că Trump a aprobat întâlnirea și că Rohrabacher se va vedea ulterior cu președintele pentru a discuta despre răspunsul lui acordul propus. Ea a spus că ”aranjamentul” a fost prezentat ca o soluție care să-i permită fondatorului WikiLeaks ”să-și continue viața” și, în schimb, să-i aducă beneficii politice lui Trump.
Propunerea prezentată de congresmenul Rohrabacher a fost ca domnul Assange să identifice sursa e-mailurilor din 2016 în schimbul grațierii.
Avocatul lui Julian Assange:
Deţinut în închisoarea Belmarsh din sudul Londrei după ce a fost arestat în aprilie 2019 la Ambasada Ecuadorului în Regatul Unit, Julian Assange, 44 de ani, este cerut de Washington. El riscă în SUA până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj.
Autorităţile americane îl acuză că a pus în pericol unele dintre sursele lor în momentul publicării, în 2010, a 250.000 de note diplomatice şi circa 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan.