„CÂND CÂŞTIG, cei care au TRIŞAT vor fi urmăriţi penal în toată puterea legii, ceea ce va include condamnări la închisoare pe termen lung, astfel încât această depravare a justiţiei să nu se mai repete”, a scris Trump sâmbătă seara, semănând încă o dată îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, chiar dacă frauda electorală este extrem de rară în SUA.

„Vă rog să fiţi atenţi”, a continuat el, „că această expunere legală se extinde la avocaţi, agenţi politici, donatori, alegători ilegali şi funcţionari electorali corupţi. Cei implicaţi în comportamente lipsite de scrupule vor fi căutaţi, prinşi şi urmăriţi penal la niveluri, din păcate, nemaivăzute până acum în ţara noastră”, a adăugat fostul preşedinte american, care nu a recunoscut rezultatul alegerilor din 2020, când a fost înfrânt, invocând fraude niciodată dovedite.

Mesajul lui Trump reprezintă ultima sa ameninţare de a se folosi de funcţia de preşedinte pentru a se răzbuna, dacă va câştiga un al doilea mandat. Nu există nicio dovadă a tipului de fraudă care continuă el să insiste că a afectat alegerile din 2020. De fapt, zeci de instanţe, oficiali republicani de stat şi propria sa administraţie au declarat că a pierdut în mod corect. Cu doar câteva zile în urmă, Trump însuşi a recunoscut într-un interviu podcast că, într-adevăr, „a pierdut la mustaţă”.

Trump insistă cu stilul său

În timp ce consilierii şi aliaţii de campanie ai lui Trump l-au îndemnat să se concentreze asupra adversarei sale Kamala Harris şi să facă din alegeri un referendum pe teme precum inflaţia şi securitatea frontierelor, în ultimele zile Trump a deviat mult de la curs, notează AP.

Vineri, el a făcut o declaraţie uimitoare în faţa camerelor de luat vederi, în care a adus în discuţie o serie de acuzaţii anterioare de comportament sexual nepotrivit, descriind câteva în detaliu, chiar dacă a negat afirmaţiile femeilor care îl acuză. Anterior, el se prezentase de bunăvoie în instanţă pentru o audiere referitoare la apelul pe care l-a făcut la decizia prin care a fost găsit responsabil pentru abuz sexual, concentrându-se astfel asupra problemelor sale juridice în ultima parte a campaniei.

Sâmbătă, în timp ce îşi făcea campanie într-una dintre cele mai profund republicane zone din Wisconsin,Trump a revenit asupra unor nemulţumiri deja cunoscute, de la punerea sa sub acuzare la amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

„Departamentul de Justiţie Harris-Biden încearcă să mă arunce în închisoare – vor să mă bage în închisoare – pentru infracţiunea de a le expune corupţia”, a susținut Trump la un miting în aer liber la Aeroportul Central Wisconsin, unde a vorbit din spatele unui ecran de sticlă antiglonţ, urmare a noilor protocoale de securitate stabilite după tentativa de asasinat împotriva sa, în iulie.

Pregătiri de dezbatere

Trump a evitat pregătirea tradiţională a dezbaterilor, alegând să organizeze mitinguri şi evenimente, în timp ce Harris s-a izolat într-un hotel istoric din centrul oraşului Pittsburgh, lucrând cu asistenţii săi încă de joi.

Kamala Harris a fost de acord până acum cu o singură dezbatere, care va fi găzduită de ABC la 10 septembrie.

La mitingul din Wisconsin, Trump şi-a prezentat planurile de „drenare a mlaştinii” – o întoarcere la mesajul său câştigător din campania din 2016, când a candidat ca un outsider ce contesta statu-quoul.

Deşi Trump a petrecut patru ani în Biroul Oval, el a promis din nou să „alunge clasa politică coruptă” dacă va fi reales şi să „reducă grăsimea din guvern, pentru prima dată, în mod semnificativ, în 60 de ani”.

Ca parte a acestui efort, el şi-a reiterat planul, anunţat joi, de a crea o „Comisie pentru eficienţă guvernamentală”, condusă de Elon Musk, care va fi însărcinată cu efectuarea „unui audit financiar şi de performanţă complet al întregului guvern federal”, pentru a elimina risipa.

Grațieri în prima zi în funcție

După ce a denigrat din nou comisia Congresului care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului al susţinătorilor săi, după pierderea alegerilor din 2020, Trump a declarat că va „revizui rapid cazul fiecărui deţinut politic victimizat pe nedrept de regimul Harris” şi va semna graţierea acestora în prima sa zi de revenire în funcţie.

Trump i-a apărat în repetate rânduri pe cei care au fost închişi pentru diverse infracţiuni legate de asaltul asupra Capitoliului, inclusiv atacuri violente asupra forţelor de ordine. El a declarat că va „revizui complet” ceea ce el a numit „Departamentul corupt al Injustiţiei lui Kamala”.

„În loc să-i persecute pe republicani, (Departamentul Justiţiei – n.r.) se va concentra pe doborârea cartelurilor însetate de sânge, a bandelor transnaţionale şi a teroriştilor islamici radicali”, a promis el.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Harris, Sarafina Chitika, a răspuns la comentariile fostului preşedinte printr-o declaraţie în care a avertizat că, dacă Trump va fi reales, „îşi va folosi puterea necontrolată pentru a-şi urmări în justiţie duşmanii şi pentru a-i graţia pe insurgenţii care au atacat violent Capitoliul pe 6 ianuarie”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News