Nominalizarea lui Gaetz a fost făcută de președintele reales al SUA, Donald Trump, în timp ce se întorcea la reședința sa Mar-a-Lago, Florida, după întrevederea avută la Casa Albă cu președintele în exercițiu Joe Biden.

„Matt va pune capăt guvernării instrumentalizate, ne va proteja frontierele, va dezmembra organizaţiile criminale şi va restabili credinţa şi încrederea puternic zdruncinate ale americanilor în Departamentul de Justiţie”, a declarat Trump, citat într-un comunicat.

Această propunere a provocat o undă de șoc în SUA, inclusiv în rândul unor republicani, în condițiile în care Matt Gaetz (42 de ani) este suspectat de comportament sexual neadecvat cu o minoră de 17 ani, consum de droguri, acceptarea unor cadouri necorespunzătoare și obstrucționarea investigațiilor guvernamentale asupra acestor acuzații.

Gaetz este anchetat pentru aceste acuzații de Comisia de Etică a Camerei Reprezentanților. Pe de altă parte, Departamentul de Justiţie a închis în 2023 un dosar de trafic sexual împotriva sa, fără a formula nicio acuzaţie. Acest congresman cu patru mandate a negat categoric faptele care îi sunt atribuite.

Un aliat apropiat al lui Trump, Gaetz a jucat un rol central în îndepărtarea din funcţie, în 2023, a preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. El face parte din două comitete ale Camerei Reprezentanților, cel pentru pentru serviciile armate și cel judiciar.

Congresmanul din Florida nu a fost unul dintre principalele nume văzute pentru funcția de procuror general. Anunţul cu privire la nominalizarea lui Gatez a fost făcut mai întâi pe reţeaua de social media a lui Trump, în loc de un comunicat mai formal din partea echipei de tranziţie, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea selecţiilor făcute până acum.

În cercul restrâns al lui Donald Trump, postul de procuror general este considerat cel mai important din viitoarea administraţie, deoarece este esenţial pentru punerea în aplicare a planurilor preşedintelui reales privind expulzarea în masă a migranţilor ilegali, acordarea de graţieri pentru cei condamnaţi în cazul asaltului asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021 şi represalii împotriva „duşmanilor” care au iniţiat proceduri judiciare împotriva lui Trump.

În timpul primului său mandat prezidenţial (2017-2021), Donald Trump şi-a pierdut în mod regulat cumpătul din cauza a ceea ce el a calificat drept obstrucţie din partea Departamentului de Justiţie, criticându-l pe procurorul general Jeff Sessions pentru că a autorizat o anchetă privind presupusa colaborare între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia în 2016, iar apoi pe succesorul său Bill Barr pentru că a refuzat public să ancheteze pretinsa fraudă electorală din 2020.

 
 

Urmărește-ne pe Google News