Donald Trump și alte 18 persoane au fost puse sub acuzare de un mare juriu din Georgia pentru încercarea de a schimba rezultatul alegerilor din 2020, câștigate de Joe Biden, anunță The Guardian.

În dosarul lor, procurorii georgieni au folosit o lege menită să dezmembreze organizațiile mafiote din Georgia.

„Trump și ceilalți inculpați acuzați în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut și s-au alăturat cu bună știință și în mod deliberat unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Punerea sub acuzare a celor 19 este finalul unei anchete complexe și de lungă durată, lansate de procuroarea districtuală Fani Willis, din comitatul Fulton, în februarie 2021.

Concret, Willis și echipa ei au formulat 41 de capete de acuzare împotriva lui Trump și a asociaților săi, inclusiv fals în acte și șantaj. Mark Meadows, fostul șef de cabinet al lui Trump, și avocații Rudy Giuliani și John Eastman se află printre cei acuzați.

Trump este vizat de 13 capete de acuzare.

În rechizitoriu se afirmă că suspecții „s-au alăturat cu bună știință și în mod deliberat unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”.

Actul de acuzare se referă, de asemenea, la inculpați ca la o „organizație criminală”, acuzându-i de o serie de infracțiuni, printre care folosirea de declarații și înscrisuri false, depunerea de documente false, influențarea martorilor, conspirație în vederea fraudării statului, furt și sperjur, notează BBC.

Cea mai gravă acuzație, care vizează încălcarea Legii privind organizațiile corupte, una menită să dezmembreze grupările mafiote din Georgia, poate atrage o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Problema lui Trump

În vreme ce Trump a fost deja pus sub acuzare pentru tentativa de a anula rezultatele alegerilor la nivel federal, ancheta procuroarei Willis se concentrează în mod special pe Georgia, un stat-cheie în lupta pentru președinția SUA, pe care Trump l-a pierdut la limită.

În ianuarie 2021, Trump a fost înregistrat în timpul unei convorbiri telefonice în care îi cerea secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” 11.780 de voturi, de care ar fi avut nevoie pentru a-l învinge pe Biden în acest stat.

Cel puțin opt „falși electori”, care au semnat un certificat fals în care se susținea că Trump a câștigat alegerile în acel stat, au ajuns la acorduri de imunitate în acest caz după ce au acceptat să fie intervievați de procurorii din comitatul Fulton.

Actul de acuzare a prezentat de altfel opt moduri în care inculpații ar fi încercat să anuleze rezultatul alegerilor. Suspecții sunt acuzați că au mințit legislativul statului Georgia și oficialii statului, creând falși alegători pro-Trump, hărțuind funcționarii electorali, solicitând intervenția oficialilor Departamentului de Justiție și a vicepreședintelui Mike Pence, implicându-se într-o mușamalizare.

Actul de acuzare prezintă 161 de fapte distincte despre care procurorii spun că au fost întreprinse pentru a promova presupusa conspirație criminală, inclusiv mărturia falsă a lui Giuliani despre frauda electorală în fața legislatorilor din Georgia, la începutul lunii decembrie, și apelul telefonic al lui Trump către secretarul de stat din Georgia, la începutul lunii ianuarie.

Experții în drept spun că dosarul din Georgia reprezintă un pericol juridic semnificativ pentru fostul președinte, deoarece acuzațiile au fost formulate la nivel statal, așa că Trump nu ar putea anula eventualele condamnări prin măsuri precum o grațiere sau numirea unui procuror general prietenos, dacă ar fi reales președinte în 2024.

Cum se apără fostul președinte

Într-o declarație dată publicității, campania lui Trump a descris-o pe procuroarea districtuală drept o „partizană turbată” care a depus „aceste acuzații false” pentru a interfera cu cursa prezidențială din 2024.

„Această ultimă lovitură coordonată de un procuror părtinitor într-o jurisdicție covârșitor democrată nu numai că trădează încrederea poporului american, dar expune și adevărata motivație care a condus la acuzațiile lor fabricate”, se arată în declarație.

Pe propria rețea de socializare, Truth Social, chiar Trump a criticat ancheta din Georgia – și celelalte trei dosare cu care s-a confruntat – ca fiind motivate politic pentru a influența alegerile prezidențiale din 2024, unde sondajele îl arată la egalitate cu Joe Biden în preferințele americanilor.

Acesta este al patrulea dosar în care e inculpat Trump.

La începutul lunii, fostul președinte american a fost inculpat sub acuzația federală pentru că a conspirat împotriva SUA în încercările sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

În aprilie, Trump a fost inculpat în New York în dosarul plății făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme porno Stormy Daniels. Ulterior, în luna iunie, Trump a fost inculpat în Florida în dosarul documentelor clasificate găsite la locuința sa din Mar-a-Lago.

Problemele cu legea l-au ajutat pe Trump: a urcat în sondaje, a strâns mai mulți bani, a primit sprijinul partidului și al presei conservatoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News