Aflat într-un miting de campanie la Conway, Carolina de Sud, Donald Trump a spus că va încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărei țări membre NATO care nu-și îndeplinește obligațiile de cheltuieli pentru apărare. El și-a exprimat din nou reținerile privind ajutorul acordat Ucrainei, care se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022, precum și față de existența NATO.
În discursul său, Trump a povestit și un moment de la o reuniune NATO, despre care nu a precizat unde și când a avut loc, când „unul dintre președinții unei țări mari” l-a întrebat dacă SUA ar mai apăra națiunea sa dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu plătesc”.
„I-am spus: «Toată lumea va plăti». El a răspuns: „«Ei bine, dacă nu plătim, tot ne veți proteja?». «Absolut nu». Nu-i venea să creadă”, a relatat Donald Trump.
„Nu, nu te-aș proteja”, și-a amintit Trump că i-a spus președintelui nemenționat. „De fapt, aș încuraja Rusia să facă orice naiba își dorește. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile”, i-a mai transmis Trump liderului cu care dialoga.
Casa Albă a reacționat imediat
Casa Albă a calificat remarcile lui Trump „îngrozitoare și deranjante” și a apreciat eforturile președintelui Joe Biden de a consolida Alianța.
„Președintele Biden ne-a restabilit alianțele și ne-a făcut mai puternici în lume pentru că știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant-șef este de a menține poporul american în siguranță și de a rămâne fidel valorilor care ne unesc. Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.
În centrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este promisiunea apărării colective, „un atac asupra unei națiuni membre este un atac asupra tuturor națiunilor din alianță“.
Trump s-a plâns de multă vreme de suma cheltuită de alte țări din NATO pentru apărare în comparație cu Statele Unite și a amenințat în mod repetat că va retrage SUA din Alianță.
NATO are o țintă ca fiecare țară membră să cheltuiască cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare, însă multe dintre cele 31 de state membre nu ating acest obiectiv. Nu există însă nicio obligație pentru a-l îndeplini.
Trump a avut rezultate bune în sondajele împotriva lui Joe Biden, care l-a învins pe fostul președinte la alegerile din 2020. Cu toate acestea, înaintea alegerilor, el se confruntă cu peste 90 de acuzații penale.
Acuzațiile, cuprinse în 4 rechizitorii separate din diferite jurisdicții, susțin că el a încercat să submineze rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut, a păstrat ilegal secrete guvernamentale după președinție și a făcut plăți ilicite în bani pentru tăcere unei actrițe de filme pentru adulți. Trump a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile.
JeanetteM • 12.02.2024, 09:26
unele state (vezi Germania) au refuzat ani la rand sa isi plateasca contributia la NATO, in timp ce negociau direct cu Putin diverse facilitati reciproce. Statele Unite nu sunt obligate sa suporte din banii contribuabilului american asigurarea apararii unor astfel de state care refuza sa isi plateasca abonamentul anual si mai si stau in pat cu dusmanul. Trump are perfecta dreptate - vreti aparare? Platiti abonament. Nu platiti, nu aveti.
Don_Quijote • 12.02.2024, 07:09
Rusnacul Trump nu înțelege că 1,5% din PIB poate însemna mai mult decât 2,5% dacă dotările militare sunt produse în Europa și nu cumpărate de la americani!