Primele proteste anti-Trump au avut loc deja la Washington. Se anunță o săptămână încărcată cu acțiuni de protest față de viitorul președinte al SUA, care va fi învestit în funcție în doar câteva zile.


Acțiuni de protest vor avea loc pe tot teritoriul american, însă cea mai mare manifestație de acest fel se va desfășura în Washington, unde mii de oameni au promis că vor tulbura ceremonie de învestire, notează AFP.

Protestele nu vor avea loc doar pe 20 ianuarie, ci vor continua. Femeile își vor arăta și ele furia față de viitorul lider de la Casa Albă, printr-un marș. Mai precis, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), în capitala SUA va avea loc Marșul Femeilor, susținut și de vedete precum Madonna, Katy Perry și Cher.

Aproximativ 190.000 de persoane au anunţat pe Facebook că vor participa la marş. Alte 250.000 de persoane se declară interesate.

”Ne aşteptăm ca liderii aleşi să acţioneze în vederea protejării drepturilor femeilor, familiilor şi comunităţilor lor”, subliniază organizatorii într-un comunicat.

Ce mesaj vor să transmită protestatarii

O participare în masă nu este garantată, luând în considerare temperaturile scăzute de la mijlocul lui ianuarie. Cu toate acestea, cel puţin 1.200 de autobuze au cerut permise de parcare la Stadionul RFK din Washington în ziua protestului, faţă de doar câteva sute în ziua învestirii.

Organizatorii nu au folosit expresia ”anti-Trump” pentru a-şi prezenta efortul, însă mesajul este clar. Marşul de protest, la care vor participa ”oameni de toate genurile, vârstele, rasele, culturile, afilierile politice şi mediile”, cere drepturi pentru imigranţi şi un acces la avort, între alte revendicări, lucruri pe care criticii îl acuză pe Trump că vrea să le stopeze.

Zeci de organizaţii progresiste susţin evenimentul şi este aşteptată o prezenţă puternică a afroamericanilor. Mişcarea Black Lives Matter, care s-a concentrat asupra denunţării abuzurilor poliţiei, se află printre participanţi, ceea ce i-a determinat pe unii, care o consideră prea radicală, să se retragă de la marşul din 21 ianuarie.

Trump se poate aştepta să vadă multe pancarte care să-i amintească unele dintre interacţiunile sale dubioase cu femei, inclusiv acuzaţii de agresiune sexuală, declaraţii sexiste şi umilirea unei foste regine a frumuseţii pentru că s-a îngrăşat.

Femeile vor avea șepci roz

„Pussyhat Project” speră să ofere un milion de şepci roz cu urechi de pisică protestatarilor.

Jocul de cuvinte este deliberat, pentru a atrage atenţia asupra unei declaraţii vulgare pe care Trump a făcut-o în 2005. Potrivit unei înregistrări, care a ieșit la iveală în timpul campaniei electorale, miliardarul susține că “poate să le facă orice femeilor, deoarece atunci când ești o celebritate te lasă să o faci”.”Să le prinzi de păsărică… poți face orice”, afirma Donald Trump, în culisele unei emisiuni.

Mobilizare a forțelor de securitate

Marșul împotriva lui Donald Trump nu a fost autorizat, însă măsurile de securitate au fost consolidate. Totodată, 28.000 de membri ai forţelor de securitate urmează să fie mobilizaţi la ceremonia de învestire a lui Trump de treptele Capitoliului.

Marşul urmează să înceapă de lângă Capitol Hill şi să se îndrepte către National Mall.

Linda Sarsour, o coorganizatoare, a declarat că la eveniment pot participa bătrâni, femei însărcinate şi persoane cu dizabilităţi.

Protestatarii folosesc hashtagul #WhyIMarch pentru a explica de ce mărşăluiesc la Washington – de la îndemnuri la egalitate la iniţiative împotriva violenţelor implicând arme de foc şi pledoarii pentru reformarea sistemului sănătăţii.

Aproximativ 300 de ”marşuri surori” au fost organizate în alte oraşe americane – inclusiv la New York, Boston, Los Angeles şi Seattle – şi în lume.

În afară de mitingurile tradiţionale, între alte proteste plănuite la nivel naţional se află concursuri de poezii critice, iar o „Art Strike” (grevă a artei) îndeamnă muzeele şi afacerile să închidă pe 20 ianuarie pentru a ”combate normalizarea trumpismului”.

Donald Trump a strâns o sumă record pentru ceremonia de învestire

În acest timp, Donald Trump a reușit să strângă o sumă record pentru ceremonia de învestire. Asta arată cât de divizată sunt Statele Unite, în urma alegerilor prezidențiale. Donațiile private intrate în contul comitetului care pregătește ceremonia se ridică la 90 de milioane de dolari, o sumă cu mult mai mare decât cea strânsă de Barack Obama.

În ciuda sumei ridicate, Donald Trump nu va organiza o ceremonie pe măsură, deși echipa de tranziție a oferit puține detalii privind acest eveniment. Șeful echipei care pregătește învestitura, Tom Barrack, declara că se dorește evitarea unei atmosfere de circ. În plus, banii care vor rămâne vor fi donați organizațiilor de caritate.

Donald Trump preia puterea de la Barack Obama

Pe 20 ianuarie, Statele Unite își schimbă liderul. Barack Obama va părăsi Casa Albă, iar Donald Trump va deveni oficial președintele SUA. Actualul lider de la Washington a susținut deja ultimul său discurs către poporul american, unul care a fost extrem de emoționant.

Preşedintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Despre tranziţia dintre administraţia sa şi cea a republicanului Donald Trump, Obama a afirmat că este una paşnică şi le-a cerut americanilor să fie solidari şi să facă faţă împreună provocărilor. „E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălţimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm”, le-a spus Barack Obama miilor de susţinători.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News