Donald Trump a făcut primele comentarii cu privire la arsenalul nuclear al SUA, de la preluarea mandatului, la 20 ianuarie. Liderul de la Casa Albă a afirmat că vrea să se asigure de superioritatea arsenalului nuclear american, precizând că Statele Unite au rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea armamentului nuclear. În același timp, el a declarat că și-ar dori să vadă o lume fără arme nucleare.
”Sunt primul care ar dori să vadă asta… nimeni să nu aibă focoase nucleare, dar nu vor rămâne niciodată în urma altei ţări, chiar dacă vorbim de o ţară prietenoasă, în ceea ce priveşte puterea nucleară. Ar fi minunat… un vis devenit realitate dacă nicio ţară nu ar mai avea arme nucleare, dar atât timp cât ţările au arme nucleare, atunci noi vom rămâne superiori”, a declarat Trump.
Rusia deţine aproximativ 7.000 de focoase nucleare, în vreme ce doar 6.800 de asemenea arme există în Statele Unite, potrivit Ploughshares Fund, un grup antinuclear Tratatul Noul START prevede că atât Rusia, cât şi Statele Unite, trebuie să-şi limiteze până în februarie 2018 arsenalul nuclear la un nivel egal pentru o perioadă de zece ani.
Nu este clar dacă noul preşedinte american vrea să abroge acest tratat sau dacă vrea să lanseze noi focoase nucleare în timpul mandatului său la Casa Albă. El s-a plâns, însă, că acest acord este unul unilateral.
”Un alt acord prost pe care l-a făcut ţara asta, chiar dacă este START sau acordul cu Iran… Vom începe să negociem acorduri bune”, a mai spus președintele american.
Totodată, Trump s-a plâns că desfășurarea de către Rusia a unei rachete de croazieră încalcă tratatul din 1987 privind controlul rachetelor cu rază medie de acțiune. „Pentru mine este foarte important”, a declarat Trump. Întrebat dacă va aborda acest subiect cu președintele rus Vladimir Putin, președintele american a spus că o va face „dacă și când se vor întâlni”, dar a precizat că deocamdată nu a stabilit nicio întrevedere cu liderul de la Kremlin.
În același timp, Donald Trump a declarat că este „foarte furios” cu privire la testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord și a anunțat că printre numeroasele opțiuni pe care le are în vedere se numără și accelerarea construcției unui sistem de apărare antirachetă pentru aliații SUA, Japonia și Coreea de Sud.
„Au loc discuții pentru mult mai mult decât atât”, a declarat Trump, atunci când a fost întrebat despre sistemul de apărare antirachetă. „Vom vedea ce se va întâmpla. Dar este o situație foarte periculoasă, iar China i-ar putea pune capăt foarte repede, după părerea mea”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Citește și: Donald Trump vrea “consolidarea și extinderea” arsenalului nuclear al SUA. Cum a răspuns Vladimir Putin